ORSZÁGOS KOSÁRFONÓ MESTERKURZUS

Megyénkben a népi kézműves ágak között - a textil mellett - meghatározó a vesszőfonás, amelynek évszázados hagyományai vannak.

A mesterség korábban is, de jelenleg is sok Körös-vidéki embernek adott, s ad munkalehetőséget. A míves kosaraik országosan és nemzetközileg is ismertté tették a békési kosárfonókat.

A népi kézművesség különböző ágait művelők képzését tradicionálisan a Hagyományok Háza végzi, közvetetten a megyékben, illetve közvetlenül az általa lebonyolított képzéseken, az úgynevezett „mesterkurzusokon”, amelyekre az ország legjobb szakembereit hívják meg. A Hagyományok Háza ez irányú tevékenysége a hímzésre, szövésre, csipkekészítésre, játszóház- vezetőkre irányul.

Az igény és az adottság találkozott, így 1995-től folyamatosan házigazdái vagyunk az országos kosárfonó rendezvénynek.

 

Az összejövetel időtartama alatt a résztvevők a vesszőből készült használati tárgyak formatervezésével és konkrét kivitelezésével foglalkoznak, amely vonatkozik a használati tárgyakra és a bútorokra egyaránt.  A hatnapos együttlét képző-, alkotó jellegű, de lehetőséget biztosít a résztvevőknek arra is, hogy megismerjék a régió népművészeti örökségét, továbbá hogy az ország legjobb kosárfonói az emberi kapcsolataikat erősítsék, s szellemi műhelyként ezen ősi mesterség továbbéltetésének mozgatóivá váljanak.

Nemzetközi Fafaragó Találkozó

Békéscsaba Város Tanácsa az 1960-as évek végén, a város szélén, nyári napközis tábort létesített. Az erdős, 6 hektáros területen, fa- és kőházakban szálláshelyek és foglalkoztató helyiségek helyezkednek el.

Az üzemeltető, különböző szervezetekkel – többek között a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel is – hosszú távú funkcionális tervet készített a tábor hasznosítására.

A terv lényege, hogy a tábort, megtartva az alapfunkcióját, pihenő, idegenforgalmi szempontból kiemelt hellyé alakítsa át, amelyet a város, a térség, továbbá az idelátogatók egyaránt használnának.

Az együttlétek lehetővé tették a közös gondolkodást, amelynek eredményeként hosszú távú együttműködés alakult ki a Garzon Szálló Kft, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány között.

E hosszú távú együttműködés lényege a Szabadtéri Kapumúzeum, továbbá különböző közösségi alkotások létrehozása.

 

Az évente megrendezett nemzetközi, nemzetiségi fafaragó táborban a Békés megyei fafaragókon túl részt vesznek Romániából, Ukrajnából, Szerbiából és Szlovákiából érkező magyar, román és szlovák fafaragók

HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLA

­

A népfőiskola keretében néprajzi alapismeretet kívánunk nyújtani, amely felöleli a Kárpát-medence magyar néprajzi tájegységeinek megismerését. Továbbá évente a résztvevők két kiválasztott tájegységet mélyebben elemeznek. A résztvevők Romániából, Szerbiából, Ukrajnából, Szlovákiából, Szlovéniából és Békés megyéből érkező hímzéssel foglalkozó alkotók és alkotócsoportok vezetői.

A népfőiskolán alkalmazott munkamódszerek:

-       Előadások

-       Gyakorlati foglalkozások: a hallgatók egy-egy előadást követően az előadás témájához kapcsolódó gyakorlati foglalkozásokat végeznek – pl. megtanulják a tájegység alaptánclépéseit, dalait, az általuk kiválasztott egy-két kismesterség alapfogásait – pl. hímzés, kosárfonás, stb.

-       Bemutatók: az előadásokhoz kapcsolódóan archív felvételekkel, régi mustrákkal ismerkednek meg a résztvevők.

-       Konzultáció: részben az előadásokhoz kapcsolódóan, részben saját élményanyagukra támaszkodva szervezünk csoportos foglalkozásokat.

 

 

DÉL-ALFÖLDI GYERMEK KÉZMŰVES TÁBOR

 

Az 1990-es évek végétől tapasztaltuk, hogy a táborlakók szívesen hozták el unokáikat, gyermekeiket magukkal, akik idejüket az „Agórában” töltötték el. A táborlakók kezdeményezése volt, hogy a nagytáboron belül egy „Mini” altábort nyissunk.

 

A fiatal táborlakók egy nagy csoportot alkotva önállóan tevékenykednek, ugyanakkor megvalósul a szerves átörökítés folyamata is. A foglalkozások szünetében megnézhetik a sokféle mesterséget és láthatják, hogy az idősebbek keze alól hogyan kerülnek ki újabb- és újabb alkotások. Odamehetnek az idősebb mesterekhez, beszélhetnek velük a mesterségükről. Az eltelt időben a gyerekek is a tábor esti programjainak részeseivé váltak, közösen énekelhettek, táncolhattak, mesélhettek, eleveníthették fel a népszokásokat az idősebbekkel. Magukba szívhatták népművészetünk teljes szellemiségét.

 

A gyerekek számára nagy sikerélményt nyújt egy-egy tárgy elkészítése. Öröm látni, amikor a kész alkotásokból rendezett „mini kiállításon” a gyerek-tárlatvezetők elmesélik szüleiknek, hogy mit hogyan készítettek és az miért jelentős és miért fontos.

A tárgykészítés mellett a csoportvezetők népi játékok, mondókák, mesék segítségével néprajzi alapismereteket is nyújtanak a gyerekeknek. Évente elsajátíthatják egy kiválasztott tájegység néptáncának alaplépéseit.

 

 

Komplex Népművészeti Tábor

A még fellelhető értékek továbbéltetése érdekében, a népművészet egészét átfogó Komplex Népművészeti Táborokat szervezünk. Meggyőződésünk, hogy akár egy településen, akár egy térségben a népművészet egységként van jelen, a különböző ágak kiegészítik, átszövik egymást.

Célunk, hogy a népművészet területén dolgozókat intenzív kurzus keretében saját területükön újabb ismeretekhez és gyakorlati jártassághoz juttassuk, ugyanakkor lehetőséget teremtsünk arra, hogy egymás tevékenységével megismerkedjenek, hogy a táborban szerzett tapasztalataikat hasznosíthassák majd, alkotómunkájukban, településükön.

A résztvevők életkori és foglalkozási összetétele mindenkor heterogén, a tábor legfiatalabb tagja általában 3-4 éves, míg a legidősebb 80 éves; segédmunkást, tanárt, orvost egyaránt lehet találni közöttük.

Szakáganként alap- és továbbképző csoportokat hirdetünk. Az alapképző csoportba olyan jelentkezőket várunk, akik szeretnének megismerkedni a választott kézműves terület alapismereteivel s abban bízunk, hogy az egy hét alatt megszerzett ismeret és készség indíttatást ad, hogy a területtel a későbbiekben mélyebben megismerkedjenek.

A továbbképző csoportokba a szakismerettel és gyakorlattal rendelkező alkotókat, alkotó közösségek vezetőit várjuk, akik a korábban megszerzett ismereteiket, készségeiket fejlesztik tovább egy-egy szakterületen; ez jelentheti egy tájegység jellegzetességeinek, egy formának, vagy különböző díszítményeknek elsajátítását.

Az esték alkalmat biztosítanak a közösségi együttlétekre, melyeket minden évben egy meghatározott téma köré szervezünk. Népszokásokat elevenítünk fel, vagy tájegységekbe megyünk gondolatban kirándulni, esetleg évszakokhoz, ünnepkörökhöz kötjük a programunkat. Bármelyik témát is választjuk, mindig megfér benne a népi gasztronómia, a tánc, az ének és az ezzel együtt járó vidámság. 

A táborok központi helyét agórának neveztük ki. A „piactér” lehetőséget biztosít hétfő reggeltől vasárnap éjszakáig a különböző műfajokat művelők találkozására, beszélgetésre, új technikák bemutatására, kipróbálására, a betérő vendégek köszöntésére.

 

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...
Sze, ápr. 01, 2020
Pályázati felhívás online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére Hiszünk abban, hogy a...
Sze, márc. 04, 2020
MEGHÍVÓ XVII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁS A...