Kályhás csoport

A cserépkályha és kandalló készítéssel most ismerkedők és a már jártas szakemberek együttesen a hat nap alatt hagyományos technikával udvari búbos sütőkemencét építenek Békéscsabán. Azok, akik csak most ismerkednek a mesterséggel a szakavatottabbaktól könnyedén eltanulhatják a kemencekészítés mesterségét. Esetenként a tábor ideje alatt 2 kemence is elkészül a csoport létszámától és összetételétől függően. A kemencék elsősorban magánházaknál épülnek, de rendszeresen készülnek közösségi alkotásként is iskolák, közművelődési intézmények, civil szervezetek számára is. A tábor szakmai vezetője Békési István kályhásmester,akinek munkáját nagy létszámú csoport esetén más csoportvezetők is segítik.

 

 

Gyöngyfűző csoport

 

A résztvevők a hat nap alatt megismerkedhetnek a népi ékszerkészítés – gyöngyfűzés - alapjaival, helyes anyagválasztással, a technikai kivitelezés változatos módjaival. Elsajátítják a népi ékszerek fűzési és gyöngyszövési technikáit.  Megismerik a sárközi nyaksik jellemzőit, fűzési technikáit: íves, egy- és kétcsavarásos fűzést. A hat nap alatt a gyakorlattal rendelkezők elsajátítják az egyedi jellegű ékszerek, ékszer-együttesek tervezésének, készítésének módjait, új technikákkal ismerkednek meg, amelyekkel olyan fűzött és szövött ékszereket készítenek, amelyek egyaránt magukon viselik a népi ékszerek jellegzetességeit és a modern törekvések jegyeit. A csoport vezetője Tóth Imréné népi ékszerkészítő.

Szíjgyártó-nyerges csoport

 

A népi bőrműves csoport mellett a tavalyi évben szíjgyártó nyerges csoport is indult a táborban. A csoportba elsősorban a Kézműves Szakiskolában szíjgyártó-nyerges képzésben részt vevő hallgatókat várjuk, de bárki aki előzetes ismeretekkel rendelkezik bekapcsolódhat a csoport munkájába. A táborban a hat nap alatt a résztvevők az évközben megkezdett lószerszám készítését folytatják, gyeplő, istráng és farmatring. Hozzákezdenek a hámtáska, a nyakló és a rúdtartó szabásához, varrásához. A csoport szakmai vezetője Gyifkó Gyula szíjgyártó-nyerges. 

Viseletkészítő csoport

 

Nyári népművészeti táborunkban évről-évre viseletkészítő csoportot is hirdetünk. A résztvevők a hat nap alatt megismerkednek a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek viseletével és azok kialakulásával. Az évek során a résztvevők megismerkedtek már a mellévarrott női ingváll, a piézés, a kézi tűráncba szedés, a méhkeréki román, a békéscsabai szlovák női viseletekkel is. A csoport minden évben előre összeállított tematika alapján dolgozik. Vezetőjük Mlinárné Kolarovszki Mária viseletkészítő. 

Ötvös csoport

 

Az ötvös csoport is évek óta szerves része a tábornak. az alapképző csoport tagjai a következőkkel ismerkednek meg minden évben: Az ékszerek eredete és mai szerepe. Amulettek. Gyűrű, vagy egyszerű karreif készítése savazással, hajlítással. Áttört medál fűrészelése, domborítása. Apróbb tárgyak (pl. hajcsat, gomb) készítése a megismert technikákkal. Drótékszerek készítése: gyűrűk, fülbevalók. A továbbképző csoportban foglalkoztak már a cizellálással, a gyűszűkészítéssel, de különböző viselet kiegészítőkkel, természetes anyagokból készült ékszerek készítésével is. A csoport szakmai koordinátora Juhászné Szalay Edit, illetve csoportvezetőként közreműködött még Tóth Anna és Vincze Zita ötvösök is.

Nemezkészítő

 

Táborainkban évről-évre működik már a nemezkészítő csoport is. A gyapjúfeldolgozásnak, a nemezelésnek hazánkban is egyre nagyobb hagyománya van. Az alapképző csoportban megismerkednek a tervezéssel, kisméretű darabokat készítenek, megismerkednek a hengerelés, gyúrás technikájával, a különböző festőnövényekkel, a gyapjúfestéssel, s a hét végére akár kisebb használati tárgyakat is készíthetnek. A továbbképző csoport tagjai minden évben egy tájegységgel vagy technikával ismerkedik meg, így készült már a táborban például kétoldalas türkmen nemeztakaró vagy sirdak is. A csoport szakmai vezetője Aba P. Ákos, de évről-évre meghívott előadók (Vidák István, Nagy Mari) is részt vesznek a csoport munkájában.

Kézi és gépi hímző csoport

 

Táborainkból évről-évre a kézi és gépi hímző csoportok adják a legnagyobb létszámot. Az alapképző csoport minden évben megismerkedik az alapvető öltéstechnikákkal, illetve egy-egy elsőre könnyebben elsajátítható tájegység ornamentikájával. Az egy hét alatt kisebb használati tárgyakat készítenek, valamint olyan darabokat készítenek elő, melyeket otthon a későbbiekben önállóan is el tudnak majd készíteni. A továbbképző csoport minden évben egy vagy két tájegység öltéstechnikájával, hímzéseivel foglalkozik. A táborok szakmai vezetője Dr Illés Károlyné, a gépi hímző csoportot Jenei Anikó vezeti, akik minden évben képzett segítőkkel együtt látják el a táborvezetői feladatokat. 

Gyékény-szalma-csuhétárgy készítő csoport

Békés megyében régóta nagy hagyománya van a szálas anyagok felhasználásának, de napjainkban már sajnos egyre kevesebben művelik  a gyékény, szalma vagy a csuhétárgy készítés mesterségét. A táborban célunk az, hogy a résztvevők megismerkedjenek a szálasanyagok felhasználásával, használati és dísztárgyakat készítsenek, Az elmúlt években a résztvevők megismerkedtek a gyékényfonás alapjaival, a zsúpszalma varrásával és fonásával, valamint különböző tárolóedényeket, használati tárgyakat készítettek. A csoportok vezetői Bencsik Márta, Hidvégi Julianna valamint Hodoroga Péter.

Fazekas csoport

 

Az alapképző csoport tagjai minden évben a fazekasság alapjaival ismerkednek, amely az Agyag előkészítése, agyagozás, középre fogás. A korongozás alapfogásai, hengerkorongozás. Bögre korongozása, fülezése, díszítése. Eszköz nélküli agyagozás – lapedények, marokedények felrakásos technikák, stb. Virágcserép korongozása, díszítése.  Tálka korongozása, díszítése. A továbbképző csoportban egy tájegység, vagy egy különleges technika elsajátításával ismerkednek meg. Így került már sor többek között Miska kancsó készítésére, raku égetésre, fekete kerámia vagy habán kerámia készítésére is. A csoportok vezetője Barcsay Andrea és Hugyecz László, valamint szinte minden évben vendégül látják egy-egy terület kiemelkedő szaktekintélyét is. 

Csipkekészítő csoport

Az alapképző csoportban a résztvevők évről-évre az alábbi ismeretekkel gazdagodnak: A cérna feltekerése az orsókra. Mintarajz feltűzése a párnára, a feltekert orsók összekötése takács-csomóval, sodrás, négyes fonás. Vászonveréses, félveréses és egészveréses alapháló készítése.

 

A továbbképző csoportban évente változó tematikával egy-egy tájegységgel, vagy egy-egy új csipkekészítési technikával ismerkednek meg. Így sajátították már el többek között a fémszálas vert csipkék, a gyapjúszálas vert csipkék, a szélcsipkék, a rózsaveréses háló stb. elkészítését is. A tábori csoport vezetését évek óta Tóthné Kiss Szilvia végzi, aki egy-egy terület bemutatására évről-évre meghívott előadókkal is színesíti az előadásokat.  

Bőrműves csoport

 

A tábor keretein belül a csoportban résztvevőknek lehetőségük van a bőrművesség alapjainak elsajátítására, valamint akik korábban már megismerkedtek ezzel a szakmával azok is tovább bővíthetik ismereteiket. Az alapképző csoportokban a legegyszerűbb technikáktól kezdik az ismerkedést a bőrművességgel. Az egyszerű fonásoktól, megmunkálási folyamatoktól a kisebb használati tárgyak elkészítéséig jutnak el a hét végére. A továbbképző csoport minden évben egy egyedi tematika alapján dolgozik. Az évek során a szakavatott résztvevők kisebb tárolóedényeket, tolltartókat, táskákat készítettek, de megismerkedhettek például a tollszirony, a forralt bőr vagy a barkatépés technikájával is.  A csoportok vezetői kimagasló alkotói a maguk szakterületének. Az utóbbi években a csoportot Szakács Aliz, Éber Tamás valamint Kurtics Attila vezették. 

Tábori csoportok bemutatása

A népművészeti táborok célja a népi díszítőművészet, népi kismesterségek területén dolgozó egyéni alkotók és alkotóközösségek vezetőinek képzése.

A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat  bővíthetik.

Nyári népművészeti táborainkban alap valamin továbbképző csoportokat hirdetünk meg.

Alapképző csoportjainkba azokat várjuk akik most szeretnének megismerkedni egy-egy mesterség alapfogásaival, továbbképző csoportjainkba pedig olyanok jelentkeznek akik korábban már megismerkedtek az adott szakma alapjaival, vagy akár már OKJ-s végzettséggel is rendelkeznek.

Akik a táborban „megfertőződnek” az adott mesterséggel azok szeptembertől a Kézműves Szakiskolában folytathatják tanulmányaikat, s OKJ-s végzettséget is szerezhetnek egy-egy szakmából.

A tábori csoportok esténként közösségépítő programokon (táncház, közös főzés, játékos vetélkedők stb.) ismerkednek egymással, valamint napközben is lehetőségük nyílik arra, hogy megismerkedjenek egymás mesterségével, valamint arra is akad példa, hogy ki-ki próbálnak egy-egy alapfogást valamely más szakmából.

 

Az elkészített alkotásokból a tábor záró napján minden csoport egy mini kiállítást készít, ahol bemutatják egymásnak, hogy milyen ismereteket sajátítottak el az egy hét során.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...
Sze, ápr. 01, 2020
Pályázati felhívás online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére Hiszünk abban, hogy a...
Sze, márc. 04, 2020
MEGHÍVÓ XVII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁS A...
P, febr. 14, 2020
Gyapjúszövő, mézeskalács-készítő és csipkekészítő csoportok indulnak Békéscsabán, a „Tégla”...