Komplex Népművészeti Tábor

A még fellelhető értékek továbbéltetése érdekében, a népművészet egészét átfogó Komplex Népművészeti Táborokat szervezünk. Meggyőződésünk, hogy akár egy településen, akár egy térségben a népművészet egységként van jelen, a különböző ágak kiegészítik, átszövik egymást.

Célunk, hogy a népművészet területén dolgozókat intenzív kurzus keretében saját területükön újabb ismeretekhez és gyakorlati jártassághoz juttassuk, ugyanakkor lehetőséget teremtsünk arra, hogy egymás tevékenységével megismerkedjenek, hogy a táborban szerzett tapasztalataikat hasznosíthassák majd, alkotómunkájukban, településükön.

A résztvevők életkori és foglalkozási összetétele mindenkor heterogén, a tábor legfiatalabb tagja általában 3-4 éves, míg a legidősebb 80 éves; segédmunkást, tanárt, orvost egyaránt lehet találni közöttük.

Szakáganként alap- és továbbképző csoportokat hirdetünk. Az alapképző csoportba olyan jelentkezőket várunk, akik szeretnének megismerkedni a választott kézműves terület alapismereteivel s abban bízunk, hogy az egy hét alatt megszerzett ismeret és készség indíttatást ad, hogy a területtel a későbbiekben mélyebben megismerkedjenek.

A továbbképző csoportokba a szakismerettel és gyakorlattal rendelkező alkotókat, alkotó közösségek vezetőit várjuk, akik a korábban megszerzett ismereteiket, készségeiket fejlesztik tovább egy-egy szakterületen; ez jelentheti egy tájegység jellegzetességeinek, egy formának, vagy különböző díszítményeknek elsajátítását.

Az esték alkalmat biztosítanak a közösségi együttlétekre, melyeket minden évben egy meghatározott téma köré szervezünk. Népszokásokat elevenítünk fel, vagy tájegységekbe megyünk gondolatban kirándulni, esetleg évszakokhoz, ünnepkörökhöz kötjük a programunkat. Bármelyik témát is választjuk, mindig megfér benne a népi gasztronómia, a tánc, az ének és az ezzel együtt járó vidámság. 

A táborok központi helyét agórának neveztük ki. A „piactér” lehetőséget biztosít hétfő reggeltől vasárnap éjszakáig a különböző műfajokat művelők találkozására, beszélgetésre, új technikák bemutatására, kipróbálására, a betérő vendégek köszöntésére.

 

 

Cs, okt. 17, 2019
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Sze, szept. 18, 2019
Az alábbiakban közzétesszük az ősszel indítandó képzéseink felhívását, jelentkezési lehetőségeit,...
H, jún. 10, 2019
A Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület társrendezõivel közösen ez évben is feleleveníti az év...
H, jún. 10, 2019
2019. június 28 - 30. 20. alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld...
Sze, ápr. 03, 2019
Sze, ápr. 03, 2019
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület Felnőtt és Ifjúsági Népművészeti Táborokat szervez 2019....
Cs, márc. 14, 2019
„Társadalmi érzékenyítés és tudásátadás a néphagyományban” 2019. március 20-22 között a...
Szo, jan. 05, 2019
Amennyiben Ön a pályázaton és/vagy a konferencián részt kíván venni, kérjük a jelentkezési lapot...
P, dec. 28, 2018
A meghirdetők - az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem...