Komplex Népművészeti Tábor

A még fellelhető értékek továbbéltetése érdekében, a népművészet egészét átfogó Komplex Népművészeti Táborokat szervezünk. Meggyőződésünk, hogy akár egy településen, akár egy térségben a népművészet egységként van jelen, a különböző ágak kiegészítik, átszövik egymást.

Célunk, hogy a népművészet területén dolgozókat intenzív kurzus keretében saját területükön újabb ismeretekhez és gyakorlati jártassághoz juttassuk, ugyanakkor lehetőséget teremtsünk arra, hogy egymás tevékenységével megismerkedjenek, hogy a táborban szerzett tapasztalataikat hasznosíthassák majd, alkotómunkájukban, településükön.

A résztvevők életkori és foglalkozási összetétele mindenkor heterogén, a tábor legfiatalabb tagja általában 3-4 éves, míg a legidősebb 80 éves; segédmunkást, tanárt, orvost egyaránt lehet találni közöttük.

Szakáganként alap- és továbbképző csoportokat hirdetünk. Az alapképző csoportba olyan jelentkezőket várunk, akik szeretnének megismerkedni a választott kézműves terület alapismereteivel s abban bízunk, hogy az egy hét alatt megszerzett ismeret és készség indíttatást ad, hogy a területtel a későbbiekben mélyebben megismerkedjenek.

A továbbképző csoportokba a szakismerettel és gyakorlattal rendelkező alkotókat, alkotó közösségek vezetőit várjuk, akik a korábban megszerzett ismereteiket, készségeiket fejlesztik tovább egy-egy szakterületen; ez jelentheti egy tájegység jellegzetességeinek, egy formának, vagy különböző díszítményeknek elsajátítását.

Az esték alkalmat biztosítanak a közösségi együttlétekre, melyeket minden évben egy meghatározott téma köré szervezünk. Népszokásokat elevenítünk fel, vagy tájegységekbe megyünk gondolatban kirándulni, esetleg évszakokhoz, ünnepkörökhöz kötjük a programunkat. Bármelyik témát is választjuk, mindig megfér benne a népi gasztronómia, a tánc, az ének és az ezzel együtt járó vidámság. 

A táborok központi helyét agórának neveztük ki. A „piactér” lehetőséget biztosít hétfő reggeltől vasárnap éjszakáig a különböző műfajokat művelők találkozására, beszélgetésre, új technikák bemutatására, kipróbálására, a betérő vendégek köszöntésére.

 

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...
Sze, ápr. 01, 2020
Pályázati felhívás online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére Hiszünk abban, hogy a...
Sze, márc. 04, 2020
MEGHÍVÓ XVII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁS A...
P, febr. 14, 2020
Gyapjúszövő, mézeskalács-készítő és csipkekészítő csoportok indulnak Békéscsabán, a „Tégla”...