Szent Gergely Népfőiskola

 

„Népzenétől a kortárs zenéig”
A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány tevékenysége, kiemelt pályázati projektje

  

Konzulens: Gulyás Zsuzsanna

Készítette:Kölcseyné Balázs Mária
Finanszírozás szervező, forráskutató és támogatáskezelő szakmenedzser
2014.

„A lélek mechanizálódásától csak az ének szelleme véd meg”.
(Kodály Zoltán)

 

 

Bevezetés

 

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány 1990-től működik, 1998. január 1-től közhasznú szervezet.

Fő feladatának tekinti a népművészet, ezen belül kiemelten a tárgyalkotó- tárgyformáló népi kézművesség hagyományainak összegyűjtését, ápolását, a mai kornak megfelelő népi, iparművészeti alkotásokon keresztül a közízlés formálását.

Kiemelt projektként a TÁMOP 3.2.13 konstrukció keretében „Népzenétől a kortárs zenéig” címmel 12 hónapos tevékenység valósul meg a Dél-alföldi régióban, Békés megyében, azon belül 4 település 7 intézményében. A szervezet nyitott a népművészet egyéb ágai felé is, így fordulhatott elő, hogy felkarolt egy közösségi kezdeményezést, s felvállalta, hogy nyertes pályázat esetén főpályázóként lebonyolítója lesz a „Népzenétől a kortárs zenéig” című projektnek.

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány kiváló zenei szakemberek segítségével benyújtotta a pályázatát, s bár első alkalommal tartaléklistára került, 2013 szeptemberében a projekt elnyerte a 23.072.890Ft igényelt támogatást, s így 2014. január 1-től megkezdődhettek a tervezett tevékenységek.

A projekt keretében lehetőség kínálkozik a népdal, népzene megismerésére, a hangszeres zenei közösségi ismeretszerzésre, a hagyományok beépítésére a kortárs zenébe. A résztvevő gyermekek az ismereteik bővülése mellett az közösségi együttlét, az előadói-alkotói örömet is megélik. Jól szolgálják ezt a 12 hónap alatt megvalósuló 12 db heti, és 3 db havi zenei szakkörök, a 15 alkalommal megrendezendő témanapok és a 2 db bentlakásos témahét, továbbá a tehetséggondozás 40 alkalma, melyek egyben a tehetséges fiatalok támogatásának, segítésének tanórán kívüli lehetőségei is.

Dolgozatomban az alapítvány sokrétű tevékenységét, azok forrásait, s kiemelten a megvalósuló TÁMOP projektet szeretném bemutatni, ezen keresztül ismertetve egy európai uniós projekt megvalósításának szakmai és pénzügyi eredményességét és nehézségeit a civil szférában.

 


A teljes szakdolgozat letölthető az alábbi linkre kattintva:

nepzenetol_a_kortars_zeneig_kolcseyne_b_maria_szakdolgozat.pdf

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány 1990-től működik, 1998-tól közhasznú szervezetként. A szervezet felkarolt egy közösségi kezdeményezést, s felvállalta, hogy főpályázóként lebonyolítója lesz a NÉPZENÉTŐL A KORTÁRS ZENÉIG című projektnek.

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány kiváló zenei szakemberek segítségével nyújtotta be pályázatát. A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0047 azonosítószámú projekt 23.072.890Ft támogatást nyert, s így 2014. január 1-től megkezdődhettek a tervezett tevékenységek.

 

Projektünk Békés megye 4 településén, 7 intézményben valósult meg. Az együttműködésbe bevont 7 intézmény között 2 óvoda, 3 általános iskola és 2 középiskola található.

A partneriskolákban-óvodákban, illetve a közvetlenül a tagintézményekben érintett gyerekek száma 2.429 fő.

A 12 hónap alatt megvalósult 12 db heti, és 3 db havi zenei szakkör, 15 alkalommal rendeztünk témanapokat, lebonyolítottunk 2 db bentlakásos témahetet, továbbá 40 alkalommal tehetséggondozást.

Az alapítvány vonzáskörében tevékenykedő alkotók, előadók mindannyian felkészült szakemberek, akiknek több éves gyakorlata van az ismeretátadásban a zenei előadóművészet területén. A népzenéből kiindulva a fiatalokat vonzó mai zenéig terjedt a tematika, s olyan kiváló zenei oktatók vállalták a közreműködést a projektben, mint az országosan is elismert Benkő Zsolt, a neves blues-zenész Borsodi László, a Bostonban végzett, Príma díjjal elismert Cseh István. Megtisztelt bennünket azzal, hogy elfogadta felkérésünket az egyik legnépszerűbb zenész és kiváló oktató Hevesi Imre, a zenei utánpótlás nevelés elismeréseképp Békéscsaba Ifjúságáért díjjal kitüntetett Lustyik István, Petruska András, aki „egyszemélyes zenekarként” járja az országot nagy sikerű koncertjeivel, és a feltörekvő fiatal tanítványok közül Kölcsey Szabolcs és Skultéti Zoltán.

A tevékenységek során lehetőség kínálkozott a népdal, népzene megismerésére, a hangszeres zenei közösségi ismeretszerzésre, a hagyományok beépítésére a kortárs zenébe. A résztvevő gyermekek az ismereteik bővülése mellett az közösségi együttlét, az előadói-alkotói örömet is megélhették. A Népzenétől a kortárs zenéig projekt jól szolgálta e célokat.

V, márc. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület - tekintettel a koronavírus járvány miatti helyzetre -...
Sze, márc. 04, 2020
MEGHÍVÓ XVII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁS A...
P, febr. 14, 2020
Gyapjúszövő, mézeskalács-készítő és csipkekészítő csoportok indulnak Békéscsabán, a „Tégla”...
Szo, febr. 08, 2020
A szakképzés átalakulóban van hazánkban, Az elmúlt évben megjelent felnőttképzési törvény úgy...
Sze, jan. 08, 2020
2020. Élő Népművészet A Fenntartható hagyomány XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Pályázati...
P, nov. 22, 2019
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseket, valamint alap- és továbbképző...
Cs, okt. 17, 2019
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Sze, szept. 18, 2019
Az alábbiakban közzétesszük az ősszel indítandó képzéseink felhívását, jelentkezési lehetőségeit,...
H, jún. 10, 2019
A Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület társrendezõivel közösen ez évben is feleleveníti az év...