Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Közhasznúsági jelentés - 2004 Nyomtatás

 

 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület
2004. évi tevékenységéről készített
Közhasznúsági jelentés

(Beszámoló a 2005. december 17. közgyűlésen)

 

 

I. Képzések – táborok

 

Az idei évünkben is meghatározó terület a volt a képzés, amelyen részben tagjaink, részben kívülállók vettek részt. A képzéseket a Békés Megyei Művelődési Központtal közösen szervezetük.

Az intézmény biztosítja az infrastruktúrát, szervezetünk a tevékenység szakmaiságát.

 

1. Képesítést adó kurzusok

 

Ez évben 82 fő középfokú képesítést szerzett –Cserépkályha és kandallókészítő 18 fő, gyékény-csuhé-szalma tárgykészítésből 13 fő, mézeskalács készítő 8 fő, Kézi é gépi hímző 27 fő, Faműves 8 fő fazelkas8 fő. A népi játszóház vezetői kurzuson 25 fő vehette át tanúsítványát, és 13-an kaptak felsőfokú végzettséget a népi játék kismesterség oktatói képzésen.

 

Jelenleg 14 képzés van folyamatban, amelyre 192-en járnak – népi játszóház vezetői Szeged és Békéscsaba 38 fő, oktatói 13 fő, fazekas –11 fő, gyékény-szalma-csuhé tárgykészítő 8 fő, kézi- és gépi hímző –14 fő, mézeskalács készítő 10 fő, cserép kályha és kandalló készítő – I-II. évfolyam 47 fő, csipkekészítő 12 fő, szőnyegszövő 10 fő.

 

A 2004-es évben az OKJ végzettséget nyújtó, illetve a tanúsítványt adó képzéseinken összesen 389 fő tanult, tanul.

 

2. Továbbképzés, alkotótáborok

 

Tizennegyedik alkalommal rendeztük meg júliusban a felnőtt népművészeti táborunkat, ahol 11 szakágban, 14 csoportban - fazekasok, - alap- és továbbképzés, gyékényesek – alap- és továbbképzés, szövősök – gyapjú, vászon alap- és továbbképzés,  bőrművesek, csipkeverők, fajáték készítők, kézi- és gépi hímzők, mézeskalács készítők, cserépkályha- és kandallókészítő – alap- és továbbképzés, gyöngyfűző alap- és továbbképzés, nemezkészítő alap- és továbbképzés – 285-en dolgoztak.

 

Már több éve tapasztaljuk, hogy több szakágban az ország más megyéiből is érkeznek táborunkba, vagyis országossá nőtte ki magát rendezvényünk.  Az elmúlt évben már fontolgattuk, hogy a tábort két részre bontjuk és két különböző időszakban szervezzük meg.  Annak ellenére, hogy ez évben a kézművesek száma 80 fővel növekedett az előző évhez képest, nem okozott gondot a magas létszám, területileg is jól el tudtuk helyezni a különböző műhelyeket.

 

A táborlakók a kézműves szakmák sokszínűségét, a népművészet komplex megjelenését emelték ki pozitív értékként.

 

Az idei évben harmadik alkalommal szervezetük meg a „mini” népművészek csoportját, amelyet ez évben Dél-alföldi Gyermek Kézműves Táborként hirdettünk meg, elsősorban a táborban lakók gyermekeinek és unokáinak. Hála a két szakvezetőnek, tartalmas és gazdag élményt biztosított a résztvevőknek

 

A XI. Nemzetközi Fafaragó alkotótáborunkban ismét vendégeink voltak barátaink Vajdaságból és Kárpátaljáról – 45 fő. A táborban a Szabadtéri Kapumúzeum területén kerekes kutat, továbbá padokat helyeztünk el.

 

Az idei év nagy eseménye volt, a békéscsabai Zsigmond úti Katolikus Temető ravatalozójának faragott bejárati ajtó készítése. A fafaragók jóvoltából ismét lehetőségünk nyílt a jótékonysági cselekedetre, amely táborunkat és a népművészeti mozgalmat elismertebbé teszi.

 

Az X. Országos kosárfonó mesterkurzusunk szervezése nehezen indult, de a tábor kezdetére a kezdő- és haladó résztvevők száma előadókkal együtt meghaladta a 25 főt.

A népi kézművesség területén szervezett országos mesterkurzusok között ma négyet emlegetnek, a velemi hímzőt, a debreceni szövőt- és bőröst, és a békéscsabai kosárfonót. Jó lenne megőriznünk e műhely munkáját.

 

VIII. alkalommal voltunk házigazdái a Határok nélküli néprajzi főiskolának, amelyet mi magunk között nemzetközi hímzőtábornak nevezünk. A tábor programja stabilizálódott, a résztvevői kör is. A Nagyszalontai hímző kör, a Vajdasági Folklórközpont, és a Martini Népművészeti Kör stabil partnerünk.  Az innét érkezők közül többen más szakágat is választottak, de maradtak a hímzők között is. A résztvevők létszáma 45 fő volt.

 

A négy tábor egyidőben zajlott. A táborszintű programok közösek voltak, amelyek tartalmában hozzájárultak újabb néprajzi, népismereti tudásunk, illetve gyakorlati jártasságunk bővítéséhez, s egyben megadták a tábor alapvető jó hangulatát.

 

Hetedik éve működtetjük az Aggóránkat. Programja: gyapjúfestés növényekkel, szövés-fonás egyszerű eszközökkel, hangszerkészítés természetes anyagokból, ékszerkészítés, gyógynövényekből illatbabák, díszüvegek, madárijesztők, illatkoszorúk készítése. 

 

A táborba egyre többen választják az ingyenes „Aggóra” szekciót. A következő évben fontolóra kell venni, hogy aki csak az Aggórába jelentkezik, részvételi díjat fizessen.

 

3. Továbbképzések

Az idei évben rendszeressé váltak az évközi továbbképzések tanfolyam jelleggel indítottuk be a kézi hímző,  gyöngyfűző, fazekas  továbbképzéseket A három kurzuson 31 fő vesz részt.

 

A faműveseknek bútorkészítő továbbképzést hirdettünk, amelyen az egyesület ONK-ra készített padja és asztala készült el.

 

Cserépkályha- és kandallókészítő tanfolyami hallgatók és fazekasok részére hirdettük meg a cserépkályhaszem döngölő és korongozó kurzusunkat. A résztvevők száma 15 fő volt.

 

Nemezelők, textilesek, gyékény-, csuhé- és szalmakészítők, tojásírók és mézeskalács készítők találkoztak egy vagy két hétvégén ahol újabb ismeretekre, gyakorlati jártasságra tettek szert  létszámuk 90 fő volt.

Rendszeressé vált munkánkban a képzések közvetítése. Vagyis a különböző helyeken megtartott szakmai konferenciákra, táborokra, egyesületünkön keresztül szervezik a résztvevőket. Többek között így jutottak el a egyesületi tagjaink a NESZ szakmai képzéseire, Magyarpolányba a játszóházi képzésre, az Egerben megrendezett viselet konferenciára, stb.

 

II. Rendezvények, konferenciák

 

Házigazdái voltunk a Megyei Művelődési Központtal közösen a IX. Országos Textiles Konferenciának. Tizenkét éve gondozzuk a népi textíliával foglalkozók legjelentősebb országos tanácskozását és a hozzá kapcsolódó pályázatokat. A látogatottság folyamatosan növekszik, ez évben 350-en fogadták el meghívásunkat.

A meghirdetett pályázatok, a pályamunkákból rendezett szőttes, hímzés és nemez kiállítások, a tanácskozások szakmai előadásai, a barátságot erősítő kiegészítő programok a résztvevők nagy elégedettségére valósult meg.

A résztvevők, a kiállítók, a látogatók szóban és írásban egyaránt elismeréssel szóltak szervezetünkről, ezt erősítették meg a TV-ben és a sajtóban megjelent híradások is.

Az eseménysorozat megvalósításában 110 tagunk vállalt önkéntes munkát, a napok száma 367 volt. Ez a rendezvény is bizonyítja összetartozásunkat, köszönet érte mindenkinek!

 

Társintézményekkel és szervezetekkel V. Alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom. A regionális népművészeti fesztivál a Dél-alföld legjelentősebb komplex népművészeti eseménye. Itt találkozott az Alföld számos kézművese és néptánc csoportjai.

A bemutatókon, játszóházakon, a gasztronómiai kóstolókon, a kézműves vásáron túl a látogatók gyönyörködhettek a Terített asztal és környezete című bemutató kiállításunkban. Számos újságcikk, illetve a látogatók dicsérték a színvonalas, szép látványt nyújtó rendezvényünket. Gyula város önkormányzata az elmúlt év őszén úgy döntött, hogy e rendezvény bekerült a kiemelten támogatottak közé.

 

Novemberben szokásos NIT zsűrizésünket tartottuk meg, ahol 60 alkotó 250 alkotást hozott zsűrizésre, amelyből 156 kapott zsűri számot. A zsűri véleménye szerint nagyon színvonalas volt a textil – hímzés, szövés, viselet, csipke – a színvonalas alkotások mellé felsorakoztak a gyékény-csuhé-szalma tárgyak. A többi területen változatlanul nem tudtunk előrelépni.

 

2004. év jubiláló év volt. 40 évvel ezelőtt alakult meg a kisdombegyházi, az orosházi és a mezőkovácsházi hímző szakkör. Mind a három közösség megtartotta jubileumi kiállítását. Szervezetünk jelképes ajándékként, 10-10 méter hímző alapanyaggal köszöntötte őket.

 

12 intézménnyel és szervezettel közösen harmadik alkalommal 2004. január 22-én ünnepeltük meg a Kultúra Napját.

 

Meghirdettük a VI. Dél-alföldi Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázatot. 2005. május első péntekén kerül sor az eredményhirdetésre és a kiállítás megnyitójára.

 

III. Kiállítások

 

Önálló kiállításaink száma 9 volt 2004-ben – Békéscsabán, Gyulán, Szabadkígyóson, Mezőkovácsházán, Kecskeméten.

 

A kiállítások anyaga sokszínű volt és újszerű. Nagy tetszést aratott a textiles konferenciához kapcsolódó „Terített asztal és környezete” c. kiállításaink.

 

A leglátogatottabb bemutatónk a békéscsabai repülőtéren megrendezett „Euronap”-on volt.

 

Kecskeméten, a  Népi Iparművészeti Múzeumban bemutatott tárlatunk nyitva tartási időtartamát két hónappal meghosszabbították  – Békés Megye Élő Népművészete – a nagy sikerre való tekintettel.

 

Gyakorlattá vált, hogy egyesületi tagjaink önállóan, vagy csoportosan bemutatják környezetüknek alkotásaikat. A kiállítások száma ez évben meghaladta a húszat. Ezek közül az orosházi szakkör 40 éves évfordulójához, a Csabacsüdi Kisebbségi Önkormányzat által két fiatal alkotónak – Szakács Aliz, Kiszely Orsolya – rendezett tárlatához nyújtott anyagi segítséget szervezetünk.

 

A látogatók számát csak becsülni lehet, kb. 40.000 főre.

 

 

IV. Pályázatok

 

Az Országos  Textiles Konferenciához kapcsolódó országos szövő, hímző és nemezes pályázatokon tagjaink sikerrel vettek részt. Egyéni és közösségi elismerésekben részesültek, számuk jelentős volt, ezért most nem soroljuk fel őket.

 

A hagyományok Háza több országos szervezettel közösen meghirdette az Élő Népművészet Országos pályázatot. A megyei megméretésen szép eredményt értünk el, - pedig még két nagy alkotáscsoport nem készült el- ezek a bútorok-. Csak reménykedni tudunk, hogy az országos megméretésen is sikereket érünk el.

 

Az ország több településén hirdettek országos pályázatokat, amelyek egy –egy szakágban fontosak.  Hiányosak az információink arról, hogy a felsorolt eseményeken hány tagunk vett részt és kik milyen eredményt értek el.

 

V. Mesterség bemutatók, vásárok

 

A legjelentősebb a Budapesten megrendezett Mesterségek Ünnepe volt, amelyen 45-en vettünk részt. Helytállásunk jó volt, ez vonatkozott a termékekre, a bemutatókra, az általunk szervezett játszóházakra és a közösségi együttlétünkre is.

A szakmai bizottságok értékelése alapján a második helyezést értük el, amely erkölcsi és  anyagi elismerést is jelentett

 

Megyénkben 3 közös szervezésű mesterség-bemutatón és vásáron vettünk részt, Körös-völgyi Sokadalom – Gyula, Kolbászfesztivál – Békéscsaba, Karácsonyi vásár – Békéscsaba.

 

Tagjaink közül jó néhányan részt vettek a NESZ által rendezett budapesti táncháztalálkozón (5 fő) és a szentendrei pünkösdi sokadalmon (6 fő), karácsonyi vásár, Budapest (8 fő).

 

Információs levelünkben további 10-15 vásárról, mesterség bemutatóról adtunk tájékoztatót, amelyen ki-ki belátása és pénztárcája alapján vett részt.

 

 

 

 

VII.   Külföldi kapcsolataink

 

A nemzetközi kapcsolatainkat jelenti részben a határmenti néprajzi népfőiskola, illetve a nemzetközi fafaragó tábor, amelyről korábban már szóltunk.

 

Szeptemberben 4 napos tanulmányúton jártunk a szlovákiai Martinban, amely az ottani népművészeti Egyesülettel már kialakult szakmai és baráti  együttműködésünket erősítette, s mellett  sok ismeretet és élményt hoztunk haza

 

Ez évben 6  tagunk részt vett a NESZ által megrendezett nemzetközi népművészeti találkozókon   Németországban  és Ausztriában.

 

VIII. Gazdálkodásunk

 

Az év folyamán megvalósított tartalmi tevékenységünkre sikerült pályázati pénzeszközöket mobilizálni. Ily módon gazdálkodásunk egész évben kiegyensúlyozott volt.

 

Köszönettel tartozunk azon egyesületi tagoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-át egyesületünknek ajánlották fel. Az összeget 2004-ben a IX Országos Textiles konferencia megrendezésére fordítottuk

 

IX. Egyebek

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének támogatásával elkészült egyesületünk újabb katalógusa, amely nagyban hozzájárul elismertségünk növeléséhez.

 

Az Iparművészeti Egyetem tanára – Strikker Sándor – nonprofit menedzserek számára oktatási segédanyagot készít, a népművészeti szervezetekről. A kutatás egyik alanya egyesület.

2005 januárjára készülő el az anyag, bízunk benne, hogy nem csak az oktatásban résztvevők, hanem mi magunk is jól tudjuk hasznosítani,  ez is segíti presztízsünk növelését.

 

A szlovákiai tanulmányút mellett díjmenetesen szerveztünk tagjainknak kirándúlást Kecskemétre, amely kapcsolódott a kiállításunk megnyitójához, továbbá szintén díjmenetesen utazhattak a résztvevők a mezőkovácsházi kiállítás megnyitójára.

 

A megyében a népművészeti bemutatkozásokhoz szükséges gazdag installációval rendelkezünk. A folyamatos használat természetes kopást jelent. Az árusító pavilonjaink mára igen rossz állapotba kerültek. Felújításuk helyett vadonatújat készítünk pályázati támogatás segítségével. Az alapanyagot megvásároltuk, az elkészítés folyamatba van.

A sátrainkat és installációinkat 10 alkalommal állítottuk fel, részben a saját rendezvényeinkhez, részben bérbe. Pl. Gyula – Virágkötészet, Tarhonyafesztivál

 

X. Szervezeti életünk

 

Taglétszámunk az év végén 299 fő ebből 104-en várakozó tagsági jogviszonyban állnak továbbá kettő csoport kollektív tagsággal kb. 100 fő kapcsolódott egyesületünkhöz. A pártoló tagok száma 14 fő. Ezzel a létszámmal talán a legnagyobb szervezet vagyunk az országban.

 

Az elmúlt évben két halottunk volt Skultéti Mihályné hímző és szövő, a Népművészet Mestere címmel rendelkezett és  Vandlik Miháyné, hímző. Emléküket megőrizzük.

 

Az 2002 évtől kezdődően hagyományt teremtünk annak, hogy a várakozó tagok közül a munkájuk elismeréseként vezetőség döntése alapján, a karácsonyi közgyűlésünkön váljanak rendes taggá. Az idei évben az alábbi tagokat köszönthetjük e státuszban:

-         Ballér Barbara, szővő, Szentes

-         Bogárné Szőke Erika, Hímző, Békéscsaba

-         Csüllög Teréz, hímző, Békéscsaba

-         Dénes Sándorné, hímző, Békéscsaba

-         Mucselényi Rudolfné, csipkekészítő, Békéscsaba

-         Németi Gáborné, Hímző, Békéscsaba

-         Richweisz Rita, fazekas , Békéscsaba

-         Szántó Vilmos, faműves, Békéscsaba

-         Vécsey Lászklóné, csipkekészítő, Békéscsaba

 

 

A nevünk Békés Megyei Népművészeti Egyesület, viszont tagságunk nem csak Békés megyéből tevődik össze. Elsősorban Hajdú-, Csongrád- és Bács-Kiskun megyéből vannak tagjaink, de Budapestről, Dunaújvárosból is csatlakoztak hozzánk. Ez a tagság közel 20 %-át jelenti.

 

Szervezeti életünket a rendezvényeinken, eseményeinken, illetve klubnapjainkon éljük. Ez utóbbiból a maival együtt 5 volt. A vezetőségi ülések száma 6 volt, feladata elsősorban a döntés-előkészítés.

 

Az egyesület októberi döntésének megfelelően szervezetünket  Dr. Illés Károlyné, Debreceni János, Nagy József, Lakatos István és Pál Miklósné képviseli. Helyettesítőik az egyesület további vezetőségi tagjai.

Mandátumok 2006. októberéig szól. A küldöttek részt vettek a NESZ december 11-i tisztújító közgyűlésen

.

Az év folyamán 10 alkalommal jelent meg információs levelünk, amely saját eseményeinkről, illetve az év folyamán népi kézműves rendezvényeinkről tájékoztatta a tagságot.

 

Egyesületünk által alapított Békés megye népművészetéért díjat ez évben 9. Alkalommal osztjuk ki.

Kapják:

-         Kmetykó Gyuláné

-         Márton Gabriella

-         Saonkolyos Károlyné

-         Tímár Sándorné

 

Egyesületünk 2003-ban újabb kitüntetést alapított, Békés megye népművészetéért életfa díjat. Az elismerést azon idős egyesületi tagjaink kapják, akik a díj átvétel időpontjában már kevésbé alkotnak, de munkásságukkal példát mutattak mindannyiunk számára.

Az idei év díjazottjai:

-         Duna Mihályné

-         Károlyi Márton

-         Vágó Ferenc

 

 

XI. Összegzés

 

A 2004-es évet eredményesnek tekinthetjük. Köszönet érte mindenkinek, hiszen általunk vált ilyenné. Külön köszönet a vezetőség tagjainak, s mindazoknak, akik a közösségünkért önzetlenül dolgoztak.

 

Köszönet illeti meg a Megyei Művelődési Központot és a Békés Megye Népművészetéért Alapítványt, mert a három szervezet együttműködése eredményének tekintjük a Békés megyei népi kézművesség gazdagságát, amelyet most a karácsonyfánk alá tehetünk.

 

Minden évben megállapítjuk, hogy nagy közösség vagyunk és jól érezzük magunkat együtt

Most engedjétek meg, hogy a kutatás kapcsán a legtöbbször elhangzott véleményeitekből idézzek néhányat.

 

Mit kap Ön a szervezettől? Miben segített Önnek a szervezet?

-         Hozzásegített olyan közösséghez, ahol az ember jól érezheti magát. Olyan értékeket ismerhetek meg, amit máshol sehol, ahol csak az számít, mi a szép, mi a jó. A rohanó világban egy kis sziget, ahol becsülik egymás munkáját. Számtalan programja segít az önmegvalósításban.

-         Elsősorban a közösség erejét, szakmai segítést, továbbfejlesztést, megismerkedést a rokon népművészeti ágakkal és képviselőivel, tágabb látásmódot az országos helyzet megismerését. Sok ismerőst, barátot szereztem.

Többet ad vagy többet kap a szervezettől

-         többet kapok, bármennyire is igyekszem aktívan részt venni az egyesület életében.

És még néhány észrevétel:

-         Nagyon örülök, hogy az egyesület tagja lehetek, mert itt úgy érzem magam, mint gyerekkoromban, mikor még nem volt Tv és össze-össze jött néha a rokonság apraja- nagyja. Itt vannak akiktől még tanulhatok, kiket úgy szeretek mintha a nagymamámat szeretném, de itt vannak már azok is köztünk akiket talán majd én is ellátok hasznos tanácsokkal. Úgy érzem ha ez nem lenne sokkal szegényebb lenne érzelmileg az életem. Köszönöm!

-         Egy ilyen szervezet nagyon tud hatni tagjai által környezetére is. Tanulni és tanítani a szépet, a jót, és a nyílt őszinteséget, emberszeretetet. Sok ilyen szellemű szervezet kellene.

-         Jó hogy létezik a szervezet, mert családot barátot helyettesít. Közösségben való munkálkodást. A közösség elismerést, dicséretet hozz. A tudásomat átadhatom másoknak. Jó ebben a csapatban lenni.

 

Úgy vélem, hogy a karácsonyfa alá letett ez évi tevékenységünk és az előzőekben idézett vélemények egy jól működő civil szervezetet takar.

 Hasonló évet kívánok mindannyiunknak.

 

 

Békéscsaba, 2004. december 19.

Pál Miklósné

elnök