800x600 1024x768    Kezdőlap arrow Országos Textiles Konferenciák arrow XII. Országos Textiles Konferencia - Sajtóanyag
XII. Országos Textiles Konferencia - Sajtóanyag Nyomtatás
2010. February 26.

XII. Országos Textiles Konferencia és a hozzá kapcsolódó születéstő a gyermekszobáig és az erdélyi festékes szőttesek című országos pályázati kiállítások

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza, és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége XII. alkalommal rendezi meg az Országos Textiles Konferenciát és a hozzá kapcsolódó Országos Pályázati Kiállításokat.

Az esemény célja, hogy a népi textíliákkal foglalkozók bemutassák a nagyközönségnek az elmúlt két év alatt született új aktásokat és megvitassák a szakterület legfontosabb gondjait, és eredményeit.

A pályázatokra az ország különböző területiről, továbbá Vajdaságból és Erdélyből 162 alkotó közel 1200 pályamunkát küldött be. A szakértőkből álló zsűri válogatta és minősítette az alkotásokat, több mint 700 tárgyat javasolt kiállításon bemutatásra és 40 népművész kapott különböző díjakat.

Erdélyi festékes szőttesek

A kiállításon az egyik magyar szőtt hagyományunk továbbélése látható.  Új tervezésű szőnyegek, párnák, takarók, amelyek a XXI. század emberének tárgyi környezetébe jól illeszkednek, díszíthetik lakáskultúrájukat.

Az elkészült pályamunkák a Csaba Center földszintjén láthatók február 24-től március 19-ig.

Születéstő a gyermekszobáig.

Az alkotások- bébi és gyermekruhák, lakástextilek, ágyneműk, stb. - ötvözik a jelen kor igényét a régmúlt idők hagyományos kézművességével.

Az alkotások között találunk hímzést, szövést, csipkét, nemez, és viselet darabokat. Olyan tárgyakat, tárgy együtteseket mutatnak be az alkotók, amelyek a magyar és a Kárpát-medence nemzetiségi textil hagyományainak felhasználásával készültek.

A kiállításnak a Munkácsy Mihály Múzeum ad otthont, amely megtekinthető március 5-19-ig a múzeum nyitva tartása szerint.

Konferencia

XII. Országos Textiles Konferencia helyszíne a békéscsabai Szent István Egyetem, ahol március 5-7. között, három napos tanácskozás keretében az országban tevékenykedő, több mint 300 népi textíliákkal foglalkozó népművész vesz részt. Akik előadásokat és korreferátumokat hallgathatnak Az előadók között több neves etnográfus van Pl. Dr. Andrásfalvy Bertalan, Balogh Balázs a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzkutató Intézetének igazgatója.  Az előadások a gyermekek, a gyermekjátékok, a gyermekélethez kötődő szokásokat ölelik fel.

A részvevők a három nap alatt megismerkednek Szarvas nevezetességeivel, rész vesznek egy „pulya bálon”.

A konferencia és a kiállítások szervezője a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, együttműködő partner a Kézműves Szakiskola.

A rendezvény megvalósítását 6 nagy támogató – Békés Megyei Önkormányzat, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Népművészeti Egyesültek Szövetsége, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Szülőföld Alap- és 18 szponzor segítette.

 

 

Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...