Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Tele programokkal a május a Körösök vidékén Nyomtatás
2013. May 31.

Május 2-án egyszerre két program megvalósítására is sor került a Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén projekt keretein belül.

A békéscsabai Mackó-Kuckó óvodában megvalósult a harmadik témanap, békéssámsonban pedig megnyitotta kapuit a Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítás. A kiállítás május 13-ig várja az érdeklődőket az iskola épületében.


A témanapon ezúttal a faművességgel, a rongybabakészítéssel ismerkedhettek meg a gyerekek, valamint mákgubóból tündért is készítettek. A műsort a programhoz ezúttal Berta János szolgáltatta, aki bábelőadásával, mókás történeteivel szórakoztatta a gyerekeket.

 

Május 9-én monitoring látogatásra került sor szervezetünknél, aki a pályázat eddigi eredményeit, a projekt előrehaladását, az esetlegesen felmerült kockázatokat volt hivatott ellenőrizni. A látogatás során az ellenőrzést végző munkatárs mindent rendben talált, s nagy örömmel fogadta a tájékoztatást a megvalósuló programjainkról, a pályázat további terveiről.

 

Az orosházi partnerintézményünkben május 10-én került sor a harmadik témanap megvalósítására, melyet a témafelelős elmondásai alapján a gyerekek már nagyon vártak az iskolában. A foglalkozásokon ezúttal a csuhéfonást, a nemezelést és a virágkötést próbálhatták ki a résztvevő gyerekek. A kulturális programot az előző két témanaphoz hasonlóan a Maros-Körös Köze Alapítvány valósította meg.

 

Május 12-én nyitotta meg a kapuit a Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítás Orosházán a Városi Képtárban. A partnerintézményben közreműködő Tóth Imréné nagyon impozáns helyet választott az alkotások bemutatására, elmondása alapján szerette volna, ha a kiállítást nem csak az iskola dolgozói, tanulói valamint a szülők tekintik meg, hanem ha nagyobb nyilvánosságot kap, s Orosháza város minden lakosának lehetősége nyílik arra, hogy meglátogassa ezt az impozáns tárlatot.

 

Az orosházi partnerintézményben is sor került a néprajzi verseny lebonyolítására.

 

A résztvevők elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg, melyek egy része kapcsolódott a vasárnap megnyílt kiállításhoz is, amit az iskola tanulói együttesen tekintettek meg a hétfői tanítási nap alkalmával. Nagy öröm volt számukra, hogy a kedvükért kinyitott a képtár, s így be tudták építeni a versenyfeladatok közé a kiállításon bemutatásra került alkotásokat is.

 

A verseny második részében gyakorlati feladatokat oldottak meg, melyben több más eddig partnerintézményben megvalósult versenyhez hasonlóan többek között régi játékokkal kellett bemutatniuk ügyességüket. A verseny végén a 4 legjobban szereplő tanulót díjazásban részesítették.

 

Az orosházi diákok után megmérettetésre kerültek a békéssámsoni diákok is. Az iskola tanulói elsősorban néprajzi ismereteikről, a szakkörön és az iskolai foglalkozáson elhangzott információkról adtak számot. Egyfajta 13+1 kérdéses totót kellett megadott idő alatt mindenféle segítség nélkül kitölteniük. A 4 legjártasabb tanuló itt is díjazásra került.

 

Május 27-én megnyitotta kapuit a projekt keretében általunk már csak Vándorkiállításként emlegetett Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítás. a gyulai Törökzugi Óvodában.

 

A kiállításon a népi kézművesség szinte minden területe bemutatkozik. Találkozhatunk faműves és fazekas alkotásokkal, de számos szőttes és hímzés is bemutatkozik a kiállításon, a bőrművesség, a gyöngyfűzés és a különböző szálasanyagok mellett.

 

A Tisza Kálmán Szakközépiskola Békési Gyógypedagógiai Oktatási egységében május 30-án került sor az utolsó témanap megvalósítására. Ezt az alkalmat szerették volna az intézmény falai között a gyereknaphoz is kapcsolni, s élményekkel, programokkal megtölteni a sérült gyerekek mindennapjait. A kézműves foglalkozások alkalmával ezúttal agyagozásra, nemezelésre és rongybaba-készítésre került sor. A műsort ezúttal Machovics Tamás vezetésével a Belencéres Néptáncegyüttes táncosai szolgáltatták.

 

 

 

Lezárult az első félév

 

 

 

A gyulai partnerintézményben június 1-én került sor a harmadik témanapra, valamint ezzel egyidejűleg rendezték meg a néprajzi verseny intézményi fordulóját is. A versenyt már korábban megkezdték az óvodában a témafelelős Bonyhádi Péterné folyamatosan, több fordulóban kisebb kérdéseket, feladatokat rejtett el az óvoda faliújságán, melynek megfejtését  a családok folyamatosan beküldtek a gyerekekkel,a helyszínen már csak néhány gyakorlati feladat megoldására került sor, a legügyesebb családokat itt is értékelték.

 

A témanap keretein belül a kosárfonást, a nemezelés és a rongybabakészítést próbálhatták ki az óvodások szüleikkel együtt.

 

A Lökösházi Általános iskolában a kiállítás-megnyitóval egy napon került sor a néprajzi verseny I. fordulójának megvalósítására. A gyerekeknek elméleti és gyakorlati feladatokkal kellett számot adniuk néprajzi jártasságaikról, valamint ügyességükről. A többi intézményhez hasonlóan a legügyesebbek itt is díjazásra kerültek.

 

A partnerintézményekben közreműködő általunk témafelelősnek nevezett szakkörvezetőkkel június 12-én a projekt félidejében értékeltük az eddig lezajlott eseményeket, a megvalósított programokat, valamint az elmúlt félév során szerzett tapasztalatokat, illetve egyeztettük a második félévben megvalósuló programokat, valamint előkészítésre került a júliusban 40 fő részvételével megvalósuló témahetünk is.

Június 19-én Lökösházán is lezárultak a témanapok. A harmadik foglalkozás a szünidőre hangolta már a gyerekeket. A foglalkozásokon kipróbálhatták az agyagozást, a hímzést, valamint a körmöcskével fonást is, aminek segítségével kisebb játékokat készíthettek maguknak.