Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Szolgáltatási ajánlatunk Nyomtatás
2017. January 26.

Kedves Partnereink!

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően lehetőséget biztosít önkormányzatok, intézmények, szervezetek számára, hogy szolgáltatásainkat térítésmentesen vagy kedvezményes áron igénybe vegyék, az igények beérkezési sorrendjének figyelembe vételével.

Az egyesület 1990-ben alakult, célkitűzése a népi kézműves hagyományok gyűjtése, ápolása, továbbéltetése. Az egyesület tagsága 358 fő. Az egyesület szervező, fejlesztő munkájával alkotóközösségeket hoz létre, tagjainak és az érdeklődőknek szakmai és esztétikai segítségnyújtást biztosít, előadások, tanfolyamok, népművészeti táborok, kiállítások, pályázatok és egyéb rendezvények szervezésében. Szervezi az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző szakmai tanfolyamokat. Közreműködik a térség környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, az alábbiakban részletesen bemutatjuk az általunk kínált szolgáltatásokat:


I.NÉPI KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ

Korunkban, amikor szinte mindent készen is meg lehet vásárolni, a futószalagon gyártott tucat-termékekkel szemben igazi értéket képvisel valamennyi saját kezűleg elkészített tárgy, ami nemcsak a kezem nyomától eredeti, hanem a képzeletem teremtő erejét is magán viseli. Ilyenből nincs még egy – ez az én arcomat hordozza!

Sokszor nem is maga a létrehozott tárgy az, amiért érdemes a játszóházi munkában részt venni, hanem maga a folyamat: az anyaggal való bíbelődés, küszködés - az alkotás maga, amely azonban nemcsak két kezüket mozgatja meg, hanem szellemi és érzelmi síkon is beleavatkozik a gyermek fejlődésébe, és segít megőrizni kapcsolatát a természetes világgal.

A "természet oktatási rendszerére", tehát a játékra épülő pedagógiával a gyermekeknek olyan fontos képességeit bontakoztatjuk ki, amelyeknek hosszú távon is nagy hasznát veszi. Nem tantárgyi tudást közvetítünk, hanem segítünk a gyakori figyelem- és viselkedési zavar áthidalásában, az érzelmi intelligencia fejlesztésében. Vizuo-motoros koordinációja, finom- és nagymozgása, türelme, kudarctűrése jótékony változásokon mehet át.

A játszóház játék, szórakozás de egyben közösségépítő tevékenység is. Munkánk során elősegítjük a gyermekben rejlő tehetség kibontakozását és előremozdítjuk szociális érettségét.

Játszóház vezetőink a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai. Valamennyien magas fokon művelik azt a mesterséget, amelynek alapjaiba valóban képességfejlesztő módon tudják bevezetni a játszóházban résztvevő gyermekeket. Többségük játszóház vezetői végzettséggel rendelkezik.

Ajánljuk játszóházainkat:

 • iskolanapokra,
 • iskolai ünnepségekre,

de nem csak iskoláknak, hanem különböző, - gyermekeket (is) érintő rendezvényekhez közművelődési intézményeknek, civil szervezeteknek:

 • nemzeti ünnepeinkre
 • hagyományőrző rendezvényekre
 • falunapokra
 • sportrendezvényekre
 • táborokba stb.

valamint pedagógusoknak: óvónőknek, technikát tanítóknak - továbbképzés gyanánt, vagy egyszeri továbbképzés részeként.

A foglalkozások időtartama a megrendelő igényeinek megfelelően változhat. A foglalkozás időtartama minimum két óra.
Játszóházainkban a következő anyagokkal foglalkozunk:

 1. Textil
  • fonalmunkák, foná
  • szövés
  • hímzés, varrás
  • rongybaba, textiljátékok
 2. Gyöngy
 3. Nemez
 4. Agyag
 5. Fa
 6. Szálasanyagok:
  • csuhé
  • szalma
  • gyékény
  • cirok
  • raffia, szizál
 7. Termések, gyűjthető anyagok
 8. Papír
 9. Bőr
 10. Viasz
 11. Tojás
 12. Mézeskalács
 13. Üveg
 14. Drót


II. MESTERSÉGBEMUTATÓK

Sok olyan népi mesterség létezik, melyekre alig emlékszünk vagy mostanra alig található mesterember, aki foglalkozik vele. E mesterségeknek egy része a kihalás szélén áll, hiszen egyre kevesebb családban adják át apáról-fiúra vagy anyáról-leányra ezeket. A magyar népi hagyomány és kultúra tele van olyan értékekkel, amiket kötelességünk ápolni és életben tartani. Nem csak a múlt iránti kegyeletből, hanem a jelenben jelentkező jól felfogott érdekünkből:

„Egy gyerek szét tudta szerelni a vekkert, megvizsgálhatta a belsejében található fogaskerekeket -és ezzel megfejtethette a mögötte lévő mechanizmust. Ma, az információs társadalom korában a dolgok gyakran oly bonyolultak, hogy az okot és okozatot csak nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk felfogni.”

(Gerald Hüther agykutató)

Pedig az agyunk mindig ahhoz alkalmazkodik, amit lelkesedéssel teszünk. Megérteni egy dolog keletkezését, átélni egy tárgy létrehozását, önhatékonyságunkban nem kételkedni, hanem alkotni…

Aki ezeket a mesterség bemutatókat megnézi, talán elkezd érdeklődni a kultúra ezen része felé, és kedvet kap valamelyik szakmát elsajátítani, akár hobbi szinten is. A szakmaválasztás előtt álló fiatalok, vagy azok a fiatalok is elkezdhetnek érdeklődni ezek iránt, akik munka nélkül maradtak, s akár hivatásukká is válhat valamelyik mesterség.

A népi mesterségek megismertetése fontos feladat egyesületünk számára. Érdekes látnivaló egy rég elfeledett mesterség munka közben szemlélhető fortélyainak bemutatása, melyet egy kis rögtönzött kiállítással egészítünk ki, hogy bemutassuk, milyen szépségeket és értékeket képes létrehozni az, aki otthonossá válik egy-egy mesterségben.

Ajánljuk mesterségbemutatóinkat különböző gyermekeket (is) érintő, rendezvényekhez, közművelődési intézményeknek, civil szervezeteknek, iskoláknak:

 • nemzeti ünnepeinkre,
 • hagyományőrző rendezvényekre,
 • falunapokra,
 • sportrendezvényekre,
 • táborokba,
 • valamint pedagógusoknak: óvónőknek, technikát tanítóknak - továbbképzés gyanánt, vagy egyszeri továbbképzés részeként.

A népi mesterségek felkínált gazdag tárházból mindenki szabadon válogathat - saját céljai és lehetőségei szerint csoportosíthatja azokat.

Arra is van lehetőség, hogy e bemutatók mellé válasszanak a népi kézműves játszóházi, valamint a kreatív játszótéri szolgáltatásaink közül is bizonyos elemeket, míg ki nem alakul egy olyan vonzó program, melyben a rendezvény minden résztvevője kellemesen és hasznosan, örömmel tölti el az idejét.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai valamennyien magas fokon művelik azt a mesterséget, melynek bemutatására vállalkoznak.

 

 

Választható mesterségbemutatók:

 1. Gyapjúszövés
  • szalagszövés
  • karmantyúszövés
  • asztali, illetve állókeretes szövés
 2. Vászonszövés
 3. Hímzés
 4. Viseletkészítés
 5. Csipkekészítés
 6. Népi ékszerkészítés
 7. Nemezelés
 8. Fazekas
 9. Faműves
 10. Szálasanyag:
  • csuhé
  • szalma
  • gyékény
  • vessző
 11. Bőrműves
 12. Honfoglalás kori tarsolylemez készítés
 13. Tojásdíszítés
 14. Mézeskalács
 15. Cserépkályha, kemence, népi tüzelő berendezés építés

 

III. ELŐADÁSOK

Egyesületünk tagjai a népi kézművesség területeit érintően szívesen vállalnak előadásokat, referátumokat szakmai összejöveteleken, konferenciákon, bemutatókon.

 

IV. NÉPI ÜGYESSÉGI JÁTÉKOK

Egyesületünk nem csak a gyermekek kézműves foglalkoztatását vállalja szívesen, hanem a játéktárában sorakozó kész játékokat is rendelkezésükre bocsátja, hogy azokon a jóízű, önfeledt játszás közben megismerjék eleik játékkultúráját. Lelkesen veselkednek neki a különböző – ügyességet, erőt, fortélyt kívánó – játékoknak, hol egymással vetélkedve, hol saját előző teljesítményeiket felülmúlva, vagy egyszerűen csak belefeledkezve a játék örömébe. Igazán szabadtéren élnek ezek a játékok, de rossz idő esetén sokat közülük zárt térben is lehet működtetni.

A játékok természetes anyagokból készültek, egyszerűen kezelhetők. Az egyesület tagjai segítik és felügyelik e játékok használatát. Nekünk is élmény látni – akár némi kezdeti idegenkedés után – milyen elmerülten játszanak gyermekeink, unokáink, a mi hajdani gyermekkorunkat idéző játékokkal.

A népi ügyességi játékokat ajánljuk iskoláknak, és különböző gyermekeket (is) érintő rendezvényekhez közművelődési intézményeknek, civil szervezeteknek:

 • nemzeti ünnepeinkre,
 • hagyományőrző rendezvényekre,
 • falunapokra,
 • sportrendezvényekre stb.

Választható játékok:

 • A hagyományos népi eszközökkel a gyerekek kreativitását, ügyességét tehetik próbára, pl. csoszogi, kukoricamorzsoló, diótörő, gólyaláb, memóriajátékok, sakk, stb.
 • Szabadtéri rendezvényekhez ajánljuk a fából készült, kézzel hajtható körhintánkat, ahol a gyerekek fűzfa kosárba ülhetnek.

 

Kiemelten ajánljuk figyelmükbe új, nagysikerű játékunkat:

 • Labirintus játék: a résztvevő gyerekek egy labirintusban barangolva érezhetik magukat Meseországban. A küzdelmek során legyőzhetik a sárkányt, belebújhatnak Hamupipőke szerepébe és még sok izgalmas meseelemmel találkozhatnak. A játék végén, egy varázslás után meglepetés várja a próbatételeket kiálló „vándorokat”. Programunkat az óvodás, kisiskolás korosztálynak ajánljuk.

 

V. NÉPMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSOK

Különböző témakörökben alkotásokat tudunk összeállítani, amely térségünk élő népművészetét mutatják be.

 1. Dél- alföld élő fazekas kultúrája
  A megyében elsősorban a szlovák lakosság által hozott fazekas kultúra honosodott meg, amely elsősorban tároló- és főzőedényekként maradtak ránk, továbbá Tótkomlós településhez kötődik a jellegzetes butéliák sora. Egyesületünk kézműves mestereinek munkáit kívánjuk bemutatni a tárlaton.
 2. Békés megyei szűcshímzések
  Megyénkben a XIX. században hat szűcsközpont működött- Szarvason, Békéscsabán, Tótkomlóson, Mezőberényben és Gyulán. Az akkori viseletdarabokon megjelenő hímzést a XX. Századtól folyamatosan gyűjtötték az alkotók, és alkották ujjá a lakástextileken, így egy nagyon érdekes, elsősorban az Alsó- Tisza vidékre jellemző forma- és színvilágú textilgyűjtemény jött létre.
 3. Fa- és fonott bútorok
  Tájegységünk egyik meghatározó népi kézműves területe a fűzvesszőfonás, amely tároló edényekben és bútorokban tovább él. Népművészet mestere címmel kitüntetett alkotók munkáit szeretnénk bemutatni.
 4. Asztal és környezete
  A bemutatón vászon és gyapjú szőttesek, hímzések, fazekas és faalkotások egyaránt láthatóak, továbbá megtalálható az ünnepi teríték. A kiállítás üzenet, hogy a népművészeti alkotások a művészi értékükkel, funkciójuk megtartása mellett lehetnek a XXI. század emberének használati tárgyai.
 5. Ágy és környezete
  A bemutatón vászon és gyapjú szőttesek, hímzések láthatók. A kiállításon megtalálható a hagyományos ágynemű mellett a ma is használható hímzett szövött garnitúra, a különböző tájegységek hímzéseit bemutató ágytakaró, falvédő, párnák stb. A kiállítás üzenete, hasonló az előzőekhez, nevezetesen az hogy alternatívát mutassunk a tucat termékekkel szemben, mert állítjuk, hogy a népművészeti alkotások a művészi értékükkel, funkciójuk megtartása mellett lehetnek a XXI. Század emberének használati tárgya is.
 6. Egyházi textíliák
  A bemutatón elsősorban a hímző asszonyok és hímző szakkörök által készített oltárterítők, miseruhás és egyéb egyházi textíliák láthatók, de megtalálható az egyes néprajzi táj hímző kultúrája is.
 7. Az esküvő textíliái
  A bemutatón hímzés, szövés, csipke, viselet kategóriában, az esküvő témában olyan tárgyak, tárgyegyüttesek láthatók, amelyek a magyar, és a Kárpát-medence nemzetiségi textil hagyományainak felhasználásával készültek.
 8. Születéstől a gyermekszobáig
  A bemutatón hímzés, szövés, csipke, nemez, viselet kategóriában olyan tárgyak, tárgyegyüttesek láthatnak, amelyek a magyar, és a Kárpát-medence nemzetiségi textil hagyományainak felhasználásával készültek.
 9. Erdélyi festékes
  A bemutatón az erdélyi festékes szőnyegek motívumkincsének, technikáinak alkalmazásával új tervezésű alkotásokat láthatnak, amelyek a XXI. század emberének tárgyi környezete – lakástextil, viselet – számára készülnek.
 10. Hímes tojások
  A húsvétváráshoz teremt méltó környezetet a hímes tojás kiállítás, ahol bemutatásra kerülnek a különböző technikákkal – berzselt, írókázott, karcolt-díszített remekművek. A technikák mellett a látogatók gyönyörködhetnek a különböző tájegységek mintakincsében. Ez a kiállítás is alternatívát kínál a világ minden részén megvásárolható csoki tojásokkal szemben, s bízunk benne, hogy a készítéshez is kedvet kapnak a résztvevők

 

Kiállítás-installáció:

Jelentős mennyiségű paravánokkal, posztamensekkel rendelkezünk, amelyet a népművészeti kiállítások megrendezéséhez díjmentesen ajánlunk fel. Az igénybevevőket a szállítási és az installáció felállítási és bontási költsége terheli.

Természetesen a fentiektől eltérő kiállítást is igénybe lehet venni, ha szükséges, valamint játszóház, mesterség bemutató vagy bármilyen szakmai információval kapcsolatban állunk rendelkezésükre.

A kedvezményes árak listáját ITT találják. Az árak irányárak – valamennyi szolgáltatás megrendelése előtt az igényeiket figyelembe véve alakítjuk ki árainkat, megegyezés szerint (amennyiben nem férnek bele a térítésmentes szolgáltatást kapók körébe).

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a linken megnyíló szolgáltatás igénylő lap kitöltésével küldhetik el részünkre igényeiket.

 

A felkínált szolgáltatásokkal kapcsolatban érdeklődhet:

Békés Megyei Népművészeti Egyesület
Pál Miklósné – elnök
5600 Békéscsaba, Orosházi út 32.
Telefonszám: 06/66-442-122; 30/299-7789
E-mali: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Békéscsaba, 2017. január 25.

 

Tisztelettel:

 

Pál Miklósné

elnök