Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Békés megyei értékek jelölése a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe Nyomtatás
2017. February 13.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Munkácsy Mihály múzeum együttműködésével 2017. február 10-én munkacsoport megbeszélést tartott két Békés megyei érték felterjesztéséről a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe.

Az Egyesület régóta tervezi, hogy Békés megye jellegzetes népi kézművességei közül néhányat felterjeszt a Szellemi Kulturális Örökség listájára. Két témakörben kívánnak ebben az évben elindulni, az egyik a békési vesszőfonás öröksége, a másik a Békés megyei szűcshímzés. Mindkét örökség-elem felterjesztésének előkészítésére munkacsoportok alakultak, amelynek tagjai a témakörben jártas népi kézműves mesterek, néprajzos, történész és közművelődési szakemberek. A felterjesztések előkészítésében a Munkácsy Mihály Múzeumból Martyin Emília, a Szellemi Kulturális Örökség Békés megyei referense segíti a két megalakult munkacsoport munkáját.

A munkacsoportok első megbeszélésén Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a részvevőket, aki felvázolta, hogy 2014 óta az Egyesület munkájában kiemelt szerepet tölt be a Békés megyei népi kézműves értékek feldolgozása, dokumentálása, valamint felterjesztések előkészítése a települési, megyei értéktár bizottságok számára. A békési vesszőfonást és a Békés megyei szűcshímzést, mint kiemelt értéket - a szakemberekkel történt egyeztetést követően – méltónak tartja az Egyesület, hogy a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe bekerülhessen, elsőként a Békés megyei értékek közül.

Martyin Emília tudományos-muzeológiai osztályvezető, néprajzos főmuzeológus, 2015-től a Szellemi Kulturális Örökség megyei referenseként ismertette a munkacsoportok tagjai számára a nemzeti jegyzékbe kerülés folyamatát. A kiválasztott örökségeket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságára szükséges felterjeszteni, amely végzi a jelölések döntést megelőző vizsgálatát és szakmai értékelését. A jelölt elemek az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának ajánlása alapján a minisztert döntése után kerülhetnek fel a nemzeti jegyzékbe.

A jelölt örökség-elem jegyzékre történő felvételét hosszas szakmai, tudományos munka előzi meg, amelyben elsősorban az érték társadalmi és kulturális funkcióit és a mai korban betöltött szerepét szükséges hangsúlyozni. Kiemelten kell foglalkozni az örökség-elemet létrehozó, gyakorló és fenntartó közösségek és egyének azonosításával, azok hogyan biztosítják az elem fenntarthatóságát, az érintettek rendelkeznek-e az elemek megőrzése iránti elszántsággal és elkötelezettséggel.

A munkacsoportok tagjai a megbeszélésen aktív részvétellel kinyilvánították elkötelezettségüket a jelölés előkészítő munkába, amely két hét munka folytatódik egy konkrét munkaterv felállításával.