Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Országos hímző találkozó Békéscsabán Nyomtatás
2017. May 30.

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által gondozott XVI. Országos Textiles Konferencia témaköre az alábbi:

„Hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan tárgyak, tárgy együttesek elkészítését várjuk, amelyek Partium és Erdély, Délvidék, Felvidék, Burgenland, Kárpátalja népi kézműves hagyományaiban gyökereznek. A motívumkincsek, technikák felhasználásával új tervezésű alkotások szülessenek, amelyek a XXI. század emberének tárgyi környezetét jelenthetik, és illeszkednek a modern lakáskultúrához.

Várjuk továbbá ugyanezen területekről az ünnepi, viseleti darabokat és viselet kiegészítőket.”

 

A felsorolt területek hímző kultúrája részben feltárt, részben feltáratlan. Nagyon keveset tudunk például a Partium, vagy Burgenland textilkultúrájáról. A találkozó elsődleges célja az volt, hogy néprajzosok, gyakorlott hímzők segítségével bemutassuk a határon túli területek magyar és az ott élő nemzetiség hímző kultúráját.

Azokat az előadókat hívtuk meg, akik az adott témakörben kutatásokat végeztek, vagyis hiteles anyag áll rendelkezésükre és a célkitűzésünknek megfelelően inspirációt kapjanak az alkotók, hogy egy-egy olyan területet, amely kevésbé ismert, ha csak képzeletben is, de felfedezzenek, majd ők maguk is utánanézzenek és próbáljanak meg ebből táplálkozva új alkotásokat létrehozni.

A találkozóra az ország minden részéről, továbbá Erdélyből, Vajdaságból több mint 200 hímzéssel foglalkozó szakember érkezett, akik az alábbi előadásokat hallgatták végig:

 • Előadások a Délvidék és a Felvidék hímzőkultúrájáról:
  „…Elvesztettem fehér slingütt zsebkendőm…” – Bácska és Bánát magyarsága hímző kultúrájáról
  Előadó: Raj Rozália, hímzés szakoktató, viseletkutató/készítő, a Vajdasági Magyar Folklórközpont koordinátora
 • Drávaszögi hímzések
  Előadó: Kincses Ági, Népi Iparművész
 • A felvidéki szlovák hímzések
  Előadó: Dr. Illés Károlyné, Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotó
 • Előadások a Délvidék és a Felvidék hímzőkultúrájáról:
  Zoborvidéki hímzések
  Előadó: Kocsisné Koszorús Anikó, Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotó
 • Gömöri hímzések
  Előadó: Viszóczky Ilona, etnográfus
 • Deszki szerb örökségünk
  Előadó: Brczán Krisztifor,  Bánát Szerb Kulturális KHE elnöke
 • Kárpátaljai hímzések
  Előadó: Tarsoly Ibolya, Népi Iparművész
 • Burgenlandi hímzések
  Előadó: Szalontay Judit, etnográfus
 • A hazai és a partiumi román hímzések
  Előadó: Martyin Emília, etnográfus
 • Erdélyi magyar és szász hímzések
  Előadó: V. Szathmári Ibolya, etnográfus

A találkozóval egy időben került megrendezésre Dr. Illés Károlyné életmű kiállítása. Az alkotó a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Hímző Szakmai Bizottságának tagja, a hímző alkotók között jelenleg az egyik legmeghatározóbb. Több hímző képzési program kidolgozója, több hímző kézikönyv szerzője, vagy tanulmányírója. Az elmúlt 10 évben a kézi és gépi hímző OKJ végzettséget szerzők 80%-nak az oktatója.

Az életmű kiállítás bemutatja az alkotó nagyon gazdag munkásságát és ugyanakkor egy teljes keresztmetszetet ad a Kárpát-medence hímző kultúrájából. A kiállításon a konferencia résztvevőin túl jelen voltak azok a közösségek tagjai, akiknél Illésné szakkörvezetőként működött közre. Pl.: a Rozmaring, a Kondorosi, a Kisdombegyházi és a Dombegyházi szakkör tagjai.

A kétnapos találkozó jó hangulatban telt el, a résztvevők köszönetünket fejezték ki a nyújtott ismeretekért és élményekért.