Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Befejeződtek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által indított akkreditált képzések Nyomtatás
2017. December 5.

A Hagyományok Házával kötött együttműködési megállapodás keretében három - népi ékszerkészítő 60 órás, viseletvarró 120 órás, szövő 60 órás – akkreditált képzést valósított meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. Mind a három képzést tavasszal indították, hétvégeken – szombat vasárnap – találkoztak a résztvevők, majd július 17-22. között, intenzív kurzus keretében folytatódott az oktatás. Az utolsó foglalkozásokra szeptember és október folyamán került sor. Október 16-án a népi ékszer és a szövő hallgatókés, november 16-án a viseletkészítők tettek sikeres vizsgát, amelyen bemutatták a gyakorlatban elkészített munkáikat és beszámoltak elméleti felkészültségükről.

Népi ékszerkészítő képzés célja volt a Kárpát-medence népi gyöngy ékszerkészítés gyakorlati és néprajz elméleti ismereteinek átadása. A 60 óra alatt a résztvevők megismerkedtek a hagyományos népi ékszerek típusaival, többek között a cserbeli, a kárpátaljai, a sárközi gyöngygallérokkal, a nyakbavetőkkel és a kalotaszegi pártakészítés technikájával

A szövő kurzus résztvevői megismerkedtek a szövő eszközök sokszínűségével, a szövés hagyományos technikáival – formákkal, motívumokkal. Az elsajátított eszközök, szövéstechnikák és motívumok felhasználásával esztétikus, ma is használható tárgyakat terveztek és kiviteleztek. Foglalkozzak különböző fonásokkal, a kisebb szövő eszközökön – például szalagszövő, karmantyúfa, szövőkártya – illetve szövőszéken készítettek különböző használati tárgyakat. Például táska, tarisznya, ülőpárna, szőnyeg, stb.

Viseletvarró képzésen a résztvevők elsajátították az alapvető ismereteket a magyar népviseleti ruhadarabokról, tájegységek, társadalmi rétegződés, életkor és alkalmak szerint, valamint megtanulták a legjellemzőbb női és férfi ruhadarabok elkészítésének módját. Az elméleti ismeretek mellett többek között készítettek alsószoknyákat, férfi bő gatyát, inget és mellényt, női rövid és hosszú ingeket, kötényeket, mellényt és ujjast.   

A három képzésen 40 nő vett részt, 59 %-a felsőfokú és 41 %-a középfokú végzettséggel rendelkezett. Életkor tekintetében a megoszlásban 40 éven aluli 20 %, 40 és 50 év közötti 32 %, 50 éven felüli 48 %. A résztvevők összetétele foglalkozás tekintetében is heterogén volt. A népi ékszerkészítő képzés oktatója Péter Szidónia, Budapestről, segítőtársa Borsos Erzsébet. Mindketten Népi Iparművészek. A viseletvarró képzés fő oktatója Sárospatakiné Fazekas Judit, népi iparművész, segítőtársa Jenei Anikó hímző oktató, varrónő. A szövő tanfolyam hallgatóit pedig Dávidné Gyarmati Zsuzsanna tanította, aki Népi Iparművész címmel és Népművészet Ifjúmestere díjjal rendelkezik.