Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Közhasznúsági jelentés - 2005 Nyomtatás

 

 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület
2005. évi tevékenységéről készített
Közhasznúsági jelentés

(Beszámoló a 2005. december 17. közgyűlésen)

 

 

I. Képzések – táborok

 

Az idei évünkben is meghatározó terület a volt a képzés, amelyen részben tagjaink, részben kívülállók vettek részt. A képzéseket a Békés Megyei Művelődési Központtal közösen szervezetük.

Az intézmény biztosítja az infrastruktúrát, szervezetünk a tevékenység szakmaiságát.

 

1. Képesítést adó kurzusok

 

Ez évben 82 fő középfokú képesítést szerzett –Cserépkályha és kandallókészítő 18 fő, gyékény-csuhé-szalma tárgykészítésből 13 fő, mézeskalács készítő 8 fő, Kézi é gépi hímző 27 fő, Faműves 8 fő fazelkas8 fő. A népi játszóház vezetői kurzuson 25 fő vehette át tanúsítványát, és 13-an kaptak felsőfokú végzettséget a népi játék kismesterség oktatói képzésen.

 

Jelenleg 14 képzés van folyamatban, amelyre 192-en járnak – népi játszóház vezetői Szeged és Békéscsaba 38 fő, oktatói 13 fő, fazekas –11 fő, gyékény-szalma-csuhé tárgykészítő 8 fő, kézi- és gépi hímző –14 fő, mézeskalács készítő 10 fő, cserép kályha és kandalló készítő – I-II. évfolyam 47 fő, csipkekészítő 12 fő, szőnyegszövő 10 fő.

 

A 2004-es évben az OKJ végzettséget nyújtó, illetve a tanúsítványt adó képzéseinken összesen 389 fő tanult, tanul.

 

2. Továbbképzés, alkotótáborok

 

Tizenötödik alkalommal rendeztük meg júliusban a felnőtt népművészeti táborunkat.  12 szakágban, 14 csoportban - fazekasok, - alap- és továbbképzés, gyékényesek – alap- és továbbképzés, szövősök – gyapjú, alap- és továbbképzés, bőrművesek, csipkeverők, fajáték készítők, kézi- és gépi hímzők, mézeskalács készítők, cserépkályha- és kandallókészítő – alap- és továbbképzés, gyöngyfűző alap- és továbbképzés, nemezkészítő alap- és továbbképzés –viseletkészítők alap és továbbképzés -  234 -en dolgoztak.

 

Már több éve tapasztaljuk, hogy több szakágban az ország más megyéiből is érkeznek táborunkba, vagyis országossá nőtte ki magát rendezvényünk

A táborlakók a kézműves szakmák sokszínűségét, a népművészet komplex megjelenését emelték ki pozitív értékként.

 

Az idei évben negyedik alkalommal szervezetük meg a „mini” népművészek csoportját, amelyet ez évben is Dél-alföldi Gyermek Kézműves Táborként hirdettünk meg, elsősorban a táborban lakók gyermekeinek és unokáinak. Újdonság volt a néptánc tanítás Hála a három szakvezetőnek, tartalmas és gazdag élményt biztosított a résztvevőknek

 

A XII. Nemzetközi Fafaragó alkotótáborunkban ismét vendégeink voltak barátaink Vajdaságból– 25 fő.

 

Az idei évben, hozzákezdünk a Tótkomlós-i harangláphoz, amelyet Tóth Sándor fafaragó fejezett be, az ONK pályázati anyagához – bútor, illetve volt egy csapat, akik a sátrainkat hozták rendbe 

Zelei Márta emlékére kopjafát avattunk. A fafaragók jóvoltából ismét lehetőségünk nyílt a jótékonysági cselekedetre, amely táborunkat és a népművészeti mozgalmat elismertebbé teszi.

 

Az XI. Országos kosárfonó mesterkurzusunk szervezése nehezen indult, de a tábor kezdetére a kezdő- és haladó résztvevők száma előadókkal együtt meghaladta a 25 főt.

A népi kézművesség területén szervezett országos mesterkurzusok között ma négyet emlegetnek, a velemi hímzőt, a debreceni szövőt- és bőröst, és a békéscsabai kosárfonót. Jó lenne megőriznünk e műhely munkáját.

 

IX. alkalommal voltunk házigazdái a Határok nélküli néprajzi főiskolának, amelyet mi magunk között nemzetközi hímzőtábornak nevezünk. A tábor programja stabilizálódott, a résztvevői kör is. A Nagyszalontai hímző kör, a Vajdasági Folklórközpont, és a Martini Népművészeti Kör stabil partnerünk.  Az innét érkezők közül többen más szakágat is választottak, de maradtak a hímzők között is. A résztvevők létszáma 45 fő volt.

 

A négy tábor egyidőben zajlott. A táborszintű programok közösek voltak, amelyek tartalmában hozzájárultak újabb néprajzi, népismereti tudásunk, illetve gyakorlati jártasságunk bővítéséhez, s egyben megadták a tábor alapvető jó hangulatát. ( Egy zenész több hangszeren, Arc és maszk a magyar népművészetben, reneszánsz és reformkori magyar női viselet, maszkabál, stb )

 

Hetedik éve működtetjük az Aggóránkat. Programja:sárkány és fajáték készítés, agyagozás, ez a tevékenység kicsit szegényes lett , mert a paszománykészítő  az utolsó pillanatban lemondta. 

 

 

3. Továbbképzések

Az idei évben rendszeressé váltak az évközi továbbképzések tanfolyam jelleggel indítottuk be a kézi hímző,  gyöngyfűző, fazekas  továbbképzéseket A három kurzuson 31 fő vesz részt.

 

A faműveseknek bútorkészítő továbbképzést hirdettünk, amelyen az egyesület ONK-ra készített padja és asztala készült el.

 

Cserépkályha- és kandallókészítő tanfolyami hallgatók és fazekasok részére hirdettük meg a cserépkályhaszem döngölő és korongozó kurzusunkat. A résztvevők száma 15 fő volt.

 

Nemezelők, textilesek, gyékény-, csuhé- és szalmakészítők, tojásírók és mézeskalács készítők találkoztak egy vagy két hétvégén ahol újabb ismeretekre, gyakorlati jártasságra tettek szert  létszámuk 90 fő volt.

Rendszeressé vált munkánkban a képzések közvetítése. Vagyis a különböző helyeken megtartott szakmai konferenciákra, táborokra, egyesületünkön keresztül szervezik a résztvevőket. Többek között így jutottak el a egyesületi tagjaink a NESZ szakmai képzéseire, Magyarpolányba a játszóházi képzésre, az Egerben megrendezett viselet konferenciára, stb.

 

II. Rendezvények, konferenciák

 

Házigazdái voltunk a Megyei Művelődési Központtal, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal és a Délalföldi Regionális Közművelődési Egyesülettel közösen a VI Regionális Gyermek és Ifjúsági Nép Kézműve Pályázatnak.

A meghirdetett pályázatok, a pályamunkákból rendezett kiállítás, a hozzá szervezett tanácskozás a résztvevők elégedettségére valósult meg.

A kiállítást a Tégla Közösségi Házban rendeztük meg, amely nem volt szerencsés döntés, várost központjától lévő távolsága eredményezte az alacsony látogatottságot.

 

Társintézményekkel és szervezetekkel VI. Alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom. A regionális népművészeti fesztivál a Dél-alföld legjelentősebb komplex népművészeti eseménye. Itt találkozott az Alföld számos kézművese és néptánc csoportjai.

A bemutatókon, játszóházakon, a gasztronómiai kóstolókon, a kézműves vásáron túl a látogatók gyönyörködhettek a Délalföld élő Népművészete című bemutató kiállításunkban. Számos újságcikk, illetve a látogatók dicsérték a színvonalas, szép látványt, nyújtó rendezvényünket. Gyula város önkormányzata az elmúlt év őszén úgy döntött, hogy e rendezvény bekerült a kiemelten támogatottak közé.

 

November 3-án társrendezői voltunka az „Értékeink minősítése „címen megrendezett regionálisnak induló, végül országosra sikeredett konferenciának. A népi kézművesség szellemi irányítóinak nagy többsége jelen volt az eseményen, Úgy vélem, hogy ismét öregbítettük hírnevünket

 

Novemberben szokásos NIT zsűrizésünket tartottuk meg, ahol 60 alkotó 250 alkotást hozott zsűrizésre, amelyből 156 kapott zsűri számot. A zsűri véleménye szerint nagyon színvonalas volt a textil – hímzés, szövés, viselet, csipke – a színvonalas alkotások mellé felsorakoztak a gyékény-csuhé-szalma tárgyak. A többi területen változatlanul nem tudtunk előrelépni.

 

12 intézménnyel és szervezettel közösen harmadik alkalommal 2005. január 22-én ünnepeltük meg a Kultúra Napját.

 

Meghirdettük a X országos Textiles Konferenciát és a hozzá kapcsolódó pályázatokat. 2005. május első péntekén kerül sor az eredményhirdetésre és a kiállítás megnyitójára.

 

III. Kiállítások

 

Önálló kiállításaink száma 4 volt 2005-ben – Békéscsabán, Gyulán, Szabadka, vagyis ez az év szűkében volt a bemutatóknak

 

Gyakorlattá vált, hogy egyesületi tagjaink önállóan, vagy csoportosan bemutatják környezetüknek alkotásaikat. A kiállítások száma ez évben meghaladta a húszat. Ezek közül az Békési szakkör 30 éves évfordulójához kapcsolódó, a Pesztránszi Károlyné, Kocsor Imréné Szabó Ferenc és felesége közös kiállítása, hogy néhányat említsek,– rendezett tárlatához nyújtott anyagi segítséget szervezetünk.

 

A látogatók számát csak becsülni lehet, kb. 10.000 főre.

 

 

IV. Pályázatok

 

2004 –ben a Hagyományok Háza több országos szervezettel közösen meghirdette az Élő Népművészet Országos pályázatot.  Az országos megméretésen is sikereket érünk el. Egyéni és közösségi elismerésekben részesültek, számuk jelentős volt, ezért most nem soroljuk fel őket

 

Az ország több településén hirdettek országos pályázatokat, amelyek egy –egy szakágban fontosak.  Hiányosak az információink arról, hogy a felsorolt eseményeken hány tagunk vett részt és kik milyen eredményt értek el.

 

V. Mesterség bemutatók, vásárok

 

A legjelentősebb a Budapesten megrendezett Mesterségek Ünnepe volt, amelyen 55-en vettünk részt. Helytállásunk jó volt, ez vonatkozott a termékekre, a bemutatókra, az általunk szervezett játszóházakra és a közösségi együttlétünkre is.

A szakmai bizottságok értékelése alapján a második helyezést értük el, amely erkölcsi és anyagi elismerést is jelentett

 

Megyénkben 7 közös szervezésű mesterség-bemutatón és vásáron vettünk részt,Gyermek nap – Békéscsaba, Nagycsaládosok rendezvénye- Békéscsaba Augusztus 20-i ünnepségek – Békéscsaba, Körös-völgyi Sokadalom – Gyula, Könyvtári napok – Gyula,  Kolbászfesztivál – Békéscsaba, Mikulás várás – Békéscsaba. – ez lényegesen több volt mint az elmúl évben

 

Tagjaink közül jó néhányan részt vettek a NESZ által rendezett budapesti táncháztalálkozón (5 fő) és a szentendrei pünkösdi sokadalmon (6 fő), karácsonyi vásár, Budapest (8 fő).

 

Információs levelünkben további 10-15 vásárról, mesterség bemutatóról adtunk tájékoztatót, amelyen ki-ki belátása és pénztárcája alapján vett részt.

 

 

VII.   Külföldi kapcsolataink

 

A nemzetközi kapcsolatainkat jelenti részben a határmenti néprajzi népfőiskola, illetve a nemzetközi fafaragó tábor, amelyről korábban már szóltunk.

 

Novemberben 3 napos tanulmányúton jártunk a Vajdaságban,. A vajdásági Magyar Folklór Központtal, amely a már kialakult szakmai és baráti együttműködésünket erősítette, sok ismeretet és élményt hoztunk haza

 

Ez évben több tagunk  jutott ki  nemzetközi népművészeti találkozókra, bemutatókra pl Farkasné Poszt Ilona és Lázár Julianna Belgiumba  

 

VIII. Gazdálkodásunk

 

Az év folyamán megvalósított tartalmi tevékenységünkre sikerült pályázati pénzeszközöket mobilizálni. Ily módon gazdálkodásunk egész évben kiegyensúlyozott volt.

 

Köszönettel tartozunk azon egyesületi tagoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-át egyesületünknek ajánlották fel. Az összeget 2005-ben a VI regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázat megrendezésére fordítottuk

 

IX. Egyebek

 

Felújítottuk a régi sátorrendszerünket, és Gyulán felavattuk az új pavilonrendszerünket

A sátrainkat és installációinkat 10 alkalommal állítottuk fel, részben a saját rendezvényeinkhez, részben bérbe. Pl. Gyula – Virágkötészet, Tarhonyafesztivál

 

X. Szervezeti életünk

 

Taglétszámunk 2004 év végén 299 fő volt a meglévő határozatunk értelmében, akik tagdíj fizetési kötelezettségüket nem rendezik töröljük  tagjaink sorából.  Ez januárban 34 embert érintett.

3 tagtárunk elhunyt, Varga László. Zelei Márta és Hursán Judit.  módon  37 fővel csötkkent elvileg a létszámunk. A új csatlakozók száma 17 fő.

2005 év végi taglétszámunk 279 fő ebből 90 -en várakozó tagsági jogviszonyban állnak továbbá kettő csoport kollektív tagsággal kb. 100 fő kapcsolódott egyesületünkhöz. A pártoló tagok száma 19 fő. Ezzel a létszámmal a legnagyobb szervezet vagyunk az országban.

 

 

Az 2002 évtől kezdődően hagyományt teremtünk annak, hogy a várakozó tagok közül a munkájuk elismeréseként vezetőség döntése alapján, a karácsonyi közgyűlésünkön váljanak rendes taggá. Az idei évben az alábbi tagokat köszönthetjük e státuszban:

-         Balogh Ferencné, Gyula

-         Balogh Zsigmond, Kondoros

-         Dankóné Bujdosó Enikő, Békéscsaba

-         Farkasné Zemján Gyöngyi, Békéscsaba

-         Futóné Tóth Krisztina, Békéscsaba

-         Kolhiffer Péter, Kőszeg

-         Koncz Erzsébet , Százhalombatta

-         Koszecz Sándor, Békéscsaba

-         Kovács Dorottya, Budapest

-         Zsótér Béláné, Gyula

 

 

A nevünk Békés Megyei Népművészeti Egyesület, viszont tagságunk nem csak Békés megyéből tevődik össze. Elsősorban Hajdú-, Csongrád- és Bács-Kiskun megyéből vannak tagjaink, de Budapestről, Dunaújvárosból is csatlakoztak hozzánk. Ez a tagság közel 20 %-át jelenti.

 

Szervezeti életünket a rendezvényeinken, eseményeinken, illetve klubnapjainkon éljük. Ez utóbbiból a maival együtt 6 volt. A vezetőségi ülések száma 3 volt, feladata elsősorban a döntés-előkészítés.

 

Az egyesület októberi döntésének megfelelően szervezetünket  Dr. Illés Károlyné, Debreceni János, Nagy József, Lakatos István és Pál Miklósné képviseli. Helyettesítőik az egyesület további vezetőségi tagjai.

Mandátumok 2006. októberéig szól. A küldöttek részt vettek a NESZ májusi és októberi közgyűlésen

.

Az év folyamán 10 alkalommal jelent meg információs levelünk, amely saját eseményeinkről, illetve az év folyamán népi kézműves rendezvényeinkről tájékoztatta a tagságot.

 

Egyesületünk által alapított Békés megye népművészetéért díjat ez évben 10. Alkalommal osztjuk ki.

Kapják:

 

-         Gulyás Imréné

-         Kocsor Imréné

-         Tóth Sándor

 

Egyesületünk 2003-ban újabb kitüntetést alapított, Békés megye népművészetéért életfa díjat. Az elismerést azon idős egyesületi tagjaink kapják, akik a díj átvétel időpontjában már kevésbé alkotnak, de munkásságukkal példát mutattak mindannyiunk számára.

Az idei év díjazottjai:

-         Bedő Pálné

-         Schiffert Mihály

-         Wegroszta Gyula

 

Egyesületünk 2005 –ben megalapítat a Jövő személyiségei díjat. Az elismerést az a fiatal egyesületi tag kapja, aki szakmai munkájában sikeresesen indul elválasztott szakterületén.

Az év díjazottja:

-         Barcsay Andrea

 

 

XI. Összegzés

 

A 2005-es évet eredményesnek tekinthetjük. Köszönet érte mindenkinek, hiszen általunk vált ilyenné. Külön köszönet a vezetőség tagjainak, s mindazoknak, akik a közösségünkért önzetlenül dolgoztak.

 

Köszönet illeti meg a Megyei Művelődési Központot és a Békés Megye Népművészetéért Alapítványt, mert a három szervezet együttműködése eredményének tekintjük a Békés megyei népi kézművesség gazdagságát, amelyet most a karácsonyfánk alá tehetünk.

 

Minden évben megállapítjuk, hogy nagy közösség vagyunk és jól érezzük magunkat együtt

 

Békéscsaba, 2005. december 17..

Pál Miklósné

elnök