A szakképzés átalakulóban van hazánkban, Az elmúlt évben megjelent felnőttképzési törvény úgy fogalmaz, hogy OKJ végzettséget a következő időszakban csak iskolarendszerben, vagyis nappali és esti oktatásban lehet megszerezni. Lehet, hogy ez a tény még módosul, egy biztos, hogy ez az év az utolsó, hogy a korábbi formában az általunk meghirdetett kézműves szakmákban végzettségeket szerezhessenek a résztvevők

Reménykedünk abban, hogy nyáron és ősszel több kurzust indíthatunk, azaz sok olyan jelentkezőnk lesz, akik a népi kézművességben továbbviszik az elődeink által létrehozott, vagy megalkotott formarendszert és díszítményeit - vagyis a tárgyak létrehozásához szükséges tudást -, és Békéscsaba újból ennek a szakterületnek az egyik képzőcentrumává válhat.

Békéscsaba a népi kézműves képzések egyik meghatározó helye volt az 1970-es évek közepétől. A „C”-„B” kategóriás képzéseket, majd 1992-től az OKJ képzéseket először a Békés Megyei Művelődési Központ szervezte, és létrehozta a békéscsabai Kézműves Szakiskolát. Az iskolát alapító szervezet 2007-es átszervezését követően a szakképzést az önálló kézműves szakiskola vette át és működtette 2018-ig, az iskola megszűnéséig.

Az elmúlt több mint 40 év alatt nagyon sokan szerezték meg a népi kézműves szakmákban - például kosárfonó (alapfokú), hímző, szövő, fafaragó, nemezelő, csipkekészítő, fazekas, gyékény-, csuhé-, szalmatárgy-készítő, bőrműves, szőnyegszövő, takács stb. – a középfokú, továbbá a ráépülő népi játék kismesterség oktatói képzésnél a felső-középfokú szakképzettséget.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a képző intézményeknek mindvégig szakmai partnere volt. Az egyesület tagjai oktatták a szakmákat, és a szervezési, koordinálási feladatokat az egyesület alkalmazottai végezték.

A hosszú évek alatt megszerzett felnőttképzési tapasztalatot, a kialakított kapcsolatrendszert, a népi kézműves képzésben kivívott státuszt, a tanulói elégedettséget szeretné egyesületünk tovább vinni, ezért felnőttképző szervezetté vált.

A 2019/2020-as tanévben sikerrel indultak el a hímző, fazekas, takács és a Népi Játék kismesterség oktatói tanfolyamaink és mellette több mint 20 akkreditált továbbá sima alap és továbbképzéseket szervezünk. A résztvevők száma meghaladta a 300 főt.

 

A képzésekre jelentkezni az alábbi linkre kattintva, vagy a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével lehet:

JELENTKEZÉSI LAP KÉPZÉSEKRE

Az egyesület tagjai és munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a résztvevők alapos tudást, személyes- és közösségi élményt szerezzenek a tanulmányi idejük alatt.

Sok szeretettel várunk mindenkit a képzéseinkre!


Letöltések:

bmne_felnottkepzesi_felhivas_2020_2021.pdf

bmne_felnottkepzesi_felhivas_2020_2021_jellap.doc

bmne_adatkezelesi_tajekoztato_kepzesek_2020.pdf

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...