A szakképzés átalakulóban van hazánkban, Az elmúlt évben megjelent felnőttképzési törvény úgy fogalmaz, hogy OKJ végzettséget a következő időszakban csak iskolarendszerben, vagyis nappali és esti oktatásban lehet megszerezni. Lehet, hogy ez a tény még módosul, egy biztos, hogy ez az év az utolsó, hogy a korábbi formában az általunk meghirdetett kézműves szakmákban végzettségeket szerezhessenek a résztvevők

Reménykedünk abban, hogy nyáron és ősszel több kurzust indíthatunk, azaz sok olyan jelentkezőnk lesz, akik a népi kézművességben továbbviszik az elődeink által létrehozott, vagy megalkotott formarendszert és díszítményeit - vagyis a tárgyak létrehozásához szükséges tudást -, és Békéscsaba újból ennek a szakterületnek az egyik képzőcentrumává válhat.

Békéscsaba a népi kézműves képzések egyik meghatározó helye volt az 1970-es évek közepétől. A „C”-„B” kategóriás képzéseket, majd 1992-től az OKJ képzéseket először a Békés Megyei Művelődési Központ szervezte, és létrehozta a békéscsabai Kézműves Szakiskolát. Az iskolát alapító szervezet 2007-es átszervezését követően a szakképzést az önálló kézműves szakiskola vette át és működtette 2018-ig, az iskola megszűnéséig.

Az elmúlt több mint 40 év alatt nagyon sokan szerezték meg a népi kézműves szakmákban - például kosárfonó (alapfokú), hímző, szövő, fafaragó, nemezelő, csipkekészítő, fazekas, gyékény-, csuhé-, szalmatárgy-készítő, bőrműves, szőnyegszövő, takács stb. – a középfokú, továbbá a ráépülő népi játék kismesterség oktatói képzésnél a felső-középfokú szakképzettséget.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a képző intézményeknek mindvégig szakmai partnere volt. Az egyesület tagjai oktatták a szakmákat, és a szervezési, koordinálási feladatokat az egyesület alkalmazottai végezték.

A hosszú évek alatt megszerzett felnőttképzési tapasztalatot, a kialakított kapcsolatrendszert, a népi kézműves képzésben kivívott státuszt, a tanulói elégedettséget szeretné egyesületünk tovább vinni, ezért felnőttképző szervezetté vált.

A 2019/2020-as tanévben sikerrel indultak el a hímző, fazekas, takács és a Népi Játék kismesterség oktatói tanfolyamaink és mellette több mint 20 akkreditált továbbá sima alap és továbbképzéseket szervezünk. A résztvevők száma meghaladta a 300 főt.

 

A képzésekre jelentkezni az alábbi linkre kattintva, vagy a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével lehet:

JELENTKEZÉSI LAP KÉPZÉSEKRE

Az egyesület tagjai és munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a résztvevők alapos tudást, személyes- és közösségi élményt szerezzenek a tanulmányi idejük alatt.

Sok szeretettel várunk mindenkit a képzéseinkre!


Letöltések:

bmne_felnottkepzesi_felhivas_2020_2021.pdf

bmne_felnottkepzesi_felhivas_2020_2021_jellap.doc

bmne_adatkezelesi_tajekoztato_kepzesek_2020.pdf

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
H, máj. 17, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2021-ben is megszervezi a „VÁNDORLEGÉNY” Országos Gyermek és...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...
Cs, dec. 10, 2020
Az „Innováció a kézművességben” című projekt keretében, 2020. nyár végétől a járványügyi...
H, nov. 02, 2020
Az „Innováció a kézművességben” című projekt keretében a „Múlt a jelenben” – hagyományőrző...
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...