A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány 1990-től működik, 1998-tól közhasznú szervezetként. A szervezet felkarolt egy közösségi kezdeményezést, s felvállalta, hogy főpályázóként lebonyolítója lesz a NÉPZENÉTŐL A KORTÁRS ZENÉIG című projektnek.

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány kiváló zenei szakemberek segítségével nyújtotta be pályázatát. A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0047 azonosítószámú projekt 23.072.890Ft támogatást nyert, s így 2014. január 1-től megkezdődhettek a tervezett tevékenységek.

Projektünk Békés megye 4 településén, 7 intézményben valósult meg. Az együttműködésbe bevont 7 intézmény között 2 óvoda, 3 általános iskola és 2 középiskola található.

A partneriskolákban-óvodákban, illetve a közvetlenül a tagintézményekben érintett gyerekek száma 2.429 fő.

A 12 hónap alatt megvalósult 12 db heti, és 3 db havi zenei szakkör, 15 alkalommal rendeztünk témanapokat, lebonyolítottunk 2 db bentlakásos témahetet, továbbá 40 alkalommal tehetséggondozást.

Az alapítvány vonzáskörében tevékenykedő alkotók, előadók mindannyian felkészült szakemberek, akiknek több éves gyakorlata van az ismeretátadásban a zenei előadóművészet területén. A népzenéből kiindulva a fiatalokat vonzó mai zenéig terjedt a tematika, s olyan kiváló zenei oktatók vállalták a közreműködést a projektben, mint az országosan is elismert Benkő Zsolt, a neves blues-zenész Borsodi László, a Bostonban végzett, Príma díjjal elismert Cseh István. Megtisztelt bennünket azzal, hogy elfogadta felkérésünket az egyik legnépszerűbb zenész és kiváló oktató Hevesi Imre, a zenei utánpótlás nevelés elismeréseképp Békéscsaba Ifjúságáért díjjal kitüntetett Lustyik István, Petruska András, aki „egyszemélyes zenekarként” járja az országot nagy sikerű koncertjeivel, és a feltörekvő fiatal tanítványok közül Kölcsey Szabolcs és Skultéti Zoltán.

A tevékenységek során lehetőség kínálkozott a népdal, népzene megismerésére, a hangszeres zenei közösségi ismeretszerzésre, a hagyományok beépítésére a kortárs zenébe. A résztvevő gyermekek az ismereteik bővülése mellett az közösségi együttlét, az előadói-alkotói örömet is megélhették. A Népzenétől a kortárs zenéig projekt jól szolgálta e célokat.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020