A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány 1990-től működik, 1998-tól közhasznú szervezetként. A szervezet felkarolt egy közösségi kezdeményezést, s felvállalta, hogy főpályázóként lebonyolítója lesz a NÉPZENÉTŐL A KORTÁRS ZENÉIG című projektnek.

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány kiváló zenei szakemberek segítségével nyújtotta be pályázatát. A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0047 azonosítószámú projekt 23.072.890Ft támogatást nyert, s így 2014. január 1-től megkezdődhettek a tervezett tevékenységek.

Projektünk Békés megye 4 településén, 7 intézményben valósult meg. Az együttműködésbe bevont 7 intézmény között 2 óvoda, 3 általános iskola és 2 középiskola található.

A partneriskolákban-óvodákban, illetve a közvetlenül a tagintézményekben érintett gyerekek száma 2.429 fő.

A 12 hónap alatt megvalósult 12 db heti, és 3 db havi zenei szakkör, 15 alkalommal rendeztünk témanapokat, lebonyolítottunk 2 db bentlakásos témahetet, továbbá 40 alkalommal tehetséggondozást.

Az alapítvány vonzáskörében tevékenykedő alkotók, előadók mindannyian felkészült szakemberek, akiknek több éves gyakorlata van az ismeretátadásban a zenei előadóművészet területén. A népzenéből kiindulva a fiatalokat vonzó mai zenéig terjedt a tematika, s olyan kiváló zenei oktatók vállalták a közreműködést a projektben, mint az országosan is elismert Benkő Zsolt, a neves blues-zenész Borsodi László, a Bostonban végzett, Príma díjjal elismert Cseh István. Megtisztelt bennünket azzal, hogy elfogadta felkérésünket az egyik legnépszerűbb zenész és kiváló oktató Hevesi Imre, a zenei utánpótlás nevelés elismeréseképp Békéscsaba Ifjúságáért díjjal kitüntetett Lustyik István, Petruska András, aki „egyszemélyes zenekarként” járja az országot nagy sikerű koncertjeivel, és a feltörekvő fiatal tanítványok közül Kölcsey Szabolcs és Skultéti Zoltán.

A tevékenységek során lehetőség kínálkozott a népdal, népzene megismerésére, a hangszeres zenei közösségi ismeretszerzésre, a hagyományok beépítésére a kortárs zenébe. A résztvevő gyermekek az ismereteik bővülése mellett az közösségi együttlét, az előadói-alkotói örömet is megélhették. A Népzenétől a kortárs zenéig projekt jól szolgálta e célokat.

Cs, okt. 17, 2019
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Sze, szept. 18, 2019
Az alábbiakban közzétesszük az ősszel indítandó képzéseink felhívását, jelentkezési lehetőségeit,...