Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Tehetségprogram látó útja Nyomtatás
2017. March 31.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület megalakulásától fontos feladatának tartja a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozást. Arra törekszünk, hogy a felnövekvő nemzedék megismerje a népi kézműves hagyatékunkat, hogy minél többen átvegyék azt a tudást, amelyek ismeretében készülnek ezek a tárgyak.

Tehetségprogramunk segítségével szeretnénk elérni, hogy 15 fő tehetséges fiatal megismerkedjen a népi kézművesség egy-egy szakágával, abban elmélyülhessen. Ezen program keretén belül a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium diákjait egy 15 foglalkozásból álló programra invitáltuk, ahol lehetőségük nyílt elsajátítani a választott népi mesterség alapjait. Tehetségprogramunk 2016. október – 2017. március közt valósul meg, előzetes igényfelmérés alapján két szakágban, a hímzés és a faművesség területén.

Mivel a program a végéhez közeledik, így azt egy budapesti „látó úttal” koronáztuk meg, mely során a diákok ellátogattak a Néprajzi, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba, ahol megtekintették a „A magyar nép hagyományos kultúrája” és a „Hagyomány szolgálta” című kiállításokat, továbbá bepillantást nyertek a nyitott műhelyekbe is. A nap zárásaként látogatást tettek Hrivnák Tünde divattervező alkotóműhelyében, ahol kérdéseket tehettek fel, s megnézhették, hogyan is zajlik az alkotás folyamata.

A diákok már hetekkel a látó út előtt lelkesen készültek az alkalomra, mely szenvedély az úton sem hagyta el őket. A hímző szakágat választók egészen az első budapesti helyszínig hímeztek, míg a faművesek a következő projekt kivitelezését igyekeztek megtervezni, ezzel is kihasználva az utazás pillanatait.

Békéscsabára érkezve mind az oktatók, s a kísérőtanárok, mind a diákok elmondták, hogy rengeteg élménnyel és tudással gazdagodtak a látó út során.