Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Kézműves szakkörök találkozója a Dél-alföldön Nyomtatás
2017. May 30.

2015-ben az Újra öltünk, örökítünk nevet viselő hímző szakkörök újraindítása kapcsán szerveztük meg első alkalommal a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének támogatásával az eseményünket. A regionális tanácskozás résztvevői 2015-ben azzal ismerkedtek meg, hogy mit jelent egy kézműves közösség a kultúra közvetítésben, a helyi kultúrában. Továbbá bepillantást nyerhettek azoknak a szakköröknek az életébe, amelyek régóta működnek és azonos szakkörvezető segíti a munkájukat.

2016-ban a találkozáson a zsűrizés szempontrendszere, mint téma dominált, illetve példát mutattunk, hogy az „öreg” mesterek hogyan segítik tanítványaikat, vagyis a fiatal, kezdő szakemberek munkáját. Mindkét alkalommal „gasztronómiai kalandozás” részeseivé váltak a találkozó tagjai, hiszen mindenki elhozta a lakótelepülésének az ételkülönlegességeit.

Az előzőekben leírtak szellemében 2017. március 25-én rendeztük meg a Dél-alföldi régió Népi Kézműves Közösségeinek III. Találkozóját Békéscsabán, a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A találkozó első részében a résztvevők megismerkedtek az Egyesület nyertes pályázatával, amely az EFOP 1.3.5-16-2016-00026 azonosítószámmal ellátott, és a „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” címet viseli. A konkrét szakmai program bemutatása mellett előadást hallgattak a résztvevők az önkormányzatok, oktatási és kulturális intézmények, civil szervezetek szerepéről a helyi társadalom fejlesztésében.

A találkozó második témaköre a jó gyakorlatok bemutatása volt, ahol valamennyi résztvevő elmondta, hogy milyen témát gyűjt, mit kutat és mit dolgoz fel.

Bemutatkoztak:

 1. Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület Kézműves Műhelye, Deszk – Szakkörvezető: Brczán Éva
 2. Békéscsabai Lencsési Csipkeklub – Szakkörvezető: Tóthné Kiss Szilvia
 3. Békéscsabai Meseházi Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoport – Szakkörvezető: Bogárné Szőke Erika
 4. Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör – Szakkörvezető: Baráth Éva
 5. Békéscsabai Rozmaring Szakkör – Szakkörvezető: Dr. Illés Károlyné
 6. Békési Díszítőművészeti Szakkör – Szakkörvezető: Lukács Eszter
 7. Bélmegyeri Hímző Szakkör - Szakkörvezető: Kun Sándorné
 8. Bíborvég Népművészeti Alkotócsoport, Lőkösháza - Szakkörvezető: Bogárné Szőke Erika
 9. Díszítőművészeti Kör, Orosháza - Szakkörvezető: Sonkoly Károlyné
 10. Díszítőművészeti Szakkör, Csátalja - Szakkörvezető: Horváth Józsefné
 11. Díszítőművészeti Szakkör, Kecskemét – Szakkörvezető: Mucsi Jenőné
 12. Dobozi Nefelejcs Hímző Szakkör - Szakkörvezető: Sziromi Katalin
 13. Dombegyházi Hímző Szakkör - Szakkörvezető: Kiss Gyuláné
 14. Kétsopronyi Hímző Szakkör – Szakkörvezető: Kudlákné Balázs Noémi
 15. Kondorosi Hímző Szakkör – Szakkörvezető: Gaálné Szabados Erzsébet, Szarka Gáborné
 16. Mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Díszítőművészeti Szakköre – Szakkörvezető: Bogárné Szőke Erika
 17. Mezőkovácsházi Hímző Szakkör – Szakkörvezető: Jankó Mihályné
 18. Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület Rezeda hímző szakkör – Szakkörvezető: Anda Árpádné, Gulyás Györgyné

 

A találkozónak kísérőprogramja volt a gasztronómiai kalandozás. Mind a 18 csoport a településére jellemező népi ételekkel vendégelte meg a tanácskozás résztvevőit. Dr. Illés Károlyné rendezte meg azt a kiállítást, amelyen valamennyi szakkör bemutatta az általa gyűjtött, feldolgozott alkotásokat.


A találkozón 123 fő vett részt, elsősorban Békés megye különböző településeiről – például Kondoros, Kétsoprony, Lőkösháza, Békéscsaba, Bélmegyer, Telekgerendás, Nagybánhegyes, Gyula, Dombegyház, Mezőberény, Békés, Szarvas, Újkígyós, Mezőkovácsháza, Tótkomlós, stb. De voltak vendégeink Bács és Csongrád megyéből is – például Kecskemét, Deszk, Csátalja, Szeged, Nagykőrös, Hódmezővásárhely, stb.


A résztvevők megerősítették, hogy a találkozó több szempontból hasznos volt, jó volt együtt látni, hogy 18 népi kézműves közösség az elmúlt évben milyen tevékenységeket valósított meg, milyen alkotásokat hoztak létre. Pozitívumként emelték ki, hogy beleláttak az alkotó tevékenységen túl a csoportok közösségfejlesztésébe is. A gasztronómai kalandozás színesítette a programot, de alkalmat teremtett arra is, hogy személyes barátságokat kössenek egymással.


A találkozó végén kifejezték abbéli kérésüket, hogy minden tavasszal legyen hasonló együttlét, mert ez tovább erősíti a népi kézművességet.


A találkozó támogatói: Hagyományok Háza, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Nemzeti Kulturális Alap