Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja Nyomtatás
2017. December 5.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a Népművészeti Egyesület Szövetségével partnerségbe november elejétől 28 órás nonformális képzés indított a kulturális közfoglalkoztatott munkatársak részére. A képzések célja a népi hagyományokkal kapcsolatos alapismeretek, képességek elsajátítása kulturális közfoglalkoztatottak körében, ősi technikák, kismesterségi munkamódszerek és a régi hagyomány segítségével az önálló alkotás örömének megismerésével.

A felhasznált agyag tulajdonságainak megismerése, felhasználási lehetőségeik közös továbbgondolása a mai kor viszonyaihoz igazítva. Annak felismerése, hogy egyszerű alapanyagok felhasználásával, az alapismeretek elsajátításával érték hozható létre, egyedi kézi munkával. A tanfolyamok hallgatói betekintést nyernek a Magyarországon meglévő népi kézműves mozgalomba, tájékoztatást kapnak a különböző informális és nonformális képzésekről, eseményekről, pályázati lehetőségekről, népi kézműves életutakon keresztül betekintést nyernek a kézműves vállalkozásokba.
Békés megyében a NMI Békés megyei irodája és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület koordinálásával 6 csoport megvalósítására nyílt lehetőség. Az átlagosan 12 fővel induló 4 napos kurzusok alatt a részvevők minden nap más-más kézműves technikával ismerkedhetnek meg (nemez, szövés, gyöngyfűzés, szálasanyag, fazekasság, faművesség).