Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Közhasznúsági jelentés - 2006 Nyomtatás

 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület
2006. évi tevékenységéről készített
Közhasznúsági jelentés

(Beszámoló a 2006. december 16-i közgyűlésen)

 

 

 

I. Képzések – táborok

 

Az idei évünkben is meghatározó terület a volt a képzés, amelyen részben tagjaink, részben kívülállók vettek részt. A képzéseket a Békés Megyei Művelődési Központtal közösen szervezzük.

Az intézmény biztosítja az infrastruktúrát, szervezetünk a tevékenység szakmaiságát.

 

1. Képesítést adó kurzusok

 

Ez évben 57 fő középfokú képesítést szerzett – cserépkályha és kandallókészítő 13 fő, gyékény-csuhé-szalma tárgykészítésből 8 fő, mézeskalács készítő 9 fő, fazekas 8 fő, csipkekészítő 10 fő, szőnyegszövő 9 fő. A népi játszóház vezetői kurzuson 50 fő vehette át tanúsítványát, és 18-an kaptak felsőfokú végzettséget a népi játék kismesterség oktatói képzésen.

 

Jelenleg 14 képzés van folyamatban, amelyre 192-en járnak – népi játszóház vezetői Szeged és Békéscsaba 36 fő, oktatói 27 fő, fazekas – 11 fő, gyékény-szalma-csuhé tárgykészítő 11 fő, kézi- és gépi hímző I-II. évfolyam –25 fő, mézeskalács készítő 10 fő, cserépkályha és kandalló készítő – I-II. évfolyam 47 fő, szőnyegszövő 8 fő, bőrműves 6 fő, faműves 11 fő.

 

A 2006-os évben az OKJ végzettséget nyújtó, illetve a tanúsítványt adó képzéseinken összesen 348 fő tanult, tanul.

 

2. Továbbképzés, alkotótáborok

 

Tizenhatodik alkalommal rendeztük meg júliusban a felnőtt népművészeti táborunkat.  12 szakágban, 14 csoportban - fazekasok, - alap- és továbbképzés, gyékényesek – alap- és továbbképzés, szövősök – gyapjú, alap- és továbbképzés, bőrművesek, csipkeverők, fajáték készítők, kézi- és gépi hímzők, mézeskalács készítők, cserépkályha- és kandallókészítő – alap- és továbbképzés, gyöngyfűző alap- és továbbképzés, nemezkészítő alap- és továbbképzés –viseletkészítők alap és továbbképzés -  280 -an dolgoztak.

 

Már több éve tapasztaljuk, hogy több szakágban az ország más megyéiből is érkeznek táborunkba, vagyis országossá nőtte ki magát rendezvényünk

A táborlakók a kézműves szakmák sokszínűségét, a népművészet komplex megjelenését emelték ki pozitív értékként.

 

Az idei évben ötödik alkalommal szervezetük meg a „mini” népművészek csoportját, amelyet ez évben is Dél-alföldi Gyermek Kézműves Táborként hirdettünk meg, elsősorban a táborban lakók gyermekeinek és unokáinak.

 

A XIII. Nemzetközi Fafaragó alkotótáborunkban ismét vendégeink voltak barátaink Vajdaságból és Székelyföldről – 35 fő. A táborlakók a békéscsabai Zsigmond úti katolikus temető ravatalozójába készítettek vallási témájú domborműveket, továbbá elkészült a Kézműves Szakiskola udvarába két pad és a kemenceház.

 

A XII. Országos kosárfonó mesterkurzus.

A népi kézművesség területén szervezett országos mesterkurzusok között ma négyet emlegetnek, a velemi hímzőt, a debreceni szövőt- és bőröst, és a békéscsabai kosárfonót. A tábor résztvevőinek száma 30 fő volt.

 

X. alkalommal voltunk házigazdái a Határok nélküli néprajzi főiskolának, amelyet mi magunk között nemzetközi hímzőtábornak nevezünk. A tábor programja stabilizálódott, a résztvevői kör is. A Nagyszalontai hímző kör, a Vajdasági Folklórközpont és a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség stabil partnerünk.  Az innét érkezők közül többen más szakágat is választottak, de maradtak a hímzők között is. A résztvevők létszáma 40 fő volt.

 

Az öt tábor egyidőben zajlott. A táborszintű programok közösek voltak, amelyek tartalmában hozzájárultak újabb néprajzi, népismereti tudásunk, illetve gyakorlati jártasságunk bővítéséhez, s egyben megadták a tábor alapvető jó hangulatát. (táncház, közös népdaltanulás, játékos néprajzi vetélkedő, népmese est, dél-alföldi viseletek bemutatója, stb.).

 

Nyolcadik éve működtetjük az Agóránkat. Programja: rongybabakészítés, fonások, gyertyamártás, mézeskalács díszítés, gyöngyfűzés, fajátékok készítése, népi ügyességi játékok, hajfonás, agyagozás és nemezelés. Próbaként „Enyém a tér” című programot is beiktattunk, arra számítottunk, hogy a táborlakók szívesen bemutatják speciális tudásukat, de erre nem került sor.

 

A tábor új helyszínt keresett magának, megoszlottak a vélemények. Volt, aki jobban érezte magát, mert jobbak voltak a működési körülmények mint a régi táborunkban, de nagyon sokan hiányolták a Körös-part melletti hangulatot. A következő időszakban – úgy vélem – hozzá kell, hogy szokjunk, hogy nem a megszokott helyünkön rendezzük meg az évi nagy táborunkat.

 

 

3. Továbbképzések

Az idei évben rendszeressé váltak az évközi továbbképzések tanfolyam jelleggel indítottuk be a gyöngyfűző, hímző, fazekas (két kurzus), kályhaszem döngölő továbbképzéseket. Az öt kurzuson 56 fő vesz részt.

 

A gyöngyfűzők egy napos tanulmányúton vettek részt Decsen, ahol ismereteiket elmélyítették a sárközi gyöngyfűzésből.

 

Rendszeressé vált munkánkban a képzések közvetítése. Vagyis a különböző helyeken megtartott szakmai konferenciákra, táborokra, egyesületünkön keresztül szervezik a résztvevőket. Többek között így jutottak el egyesületi tagjaink a NESZ szakmai képzéseire, Magyarpolányba a játszóházi képzésre, az Egerben megrendezett viselet konferenciára, stb.

 

II. Rendezvények, konferenciák

 

A Békés Megyei Művelődési Központtal, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal közösen hirdettük meg a X. Országos Textiles Konferenciát és a hozzá kapcsolódó „Ágy és környezete” és „Egyházi Textíliák” című országos pályázatot.

A két pályázati kiírásra 441 alkotó készített pályamunkát, a jelentős mennyiségű alkotásról a zsűri véleménye az volt, hogy a kiírt tematikák nem várt nagyságrendben vonzották az érdeklődőket a Kárpát-medence egész területéről mind a hímzés, mind a szőttes műfajában. A Nyitra-vidéktől Erdélyen át az Al-Dunáig. Az alkotók szerencsésen megtalálták a különféle technikák közös alkalmazását a tárgy együttes létrehozásánál.

A két témakörben megrendezett kiállítás látogatóinak száma megközelítette a 10 ezer főt, a helybelieken kívül az ország különböző részeiről, sőt országhatáron túlról is érkeztek látogatók.

A háromnapos konferencia lehetőséget biztosított arra, hogy a beérkezett pályamunkákat kiértékeljék, s a területen mutatkozó feladatokat megvitassák a résztvevők, továbbá az ország népi textiles művészetének aktuális gondjairól, eseményeiről eszmét cseréljenek.

A konferencián 287 fő vett részt, Magyarország 18 megyéjéből, Budapestről, továbbá vendégeink voltak Szerbiából, Szlovákiából és Romániából.

 

Az egyesület tagjai társadalmi munkában vállalták a rendezvény előkészítését és megvalósítását. 122 egyesületi tag vállalt önkéntes munkát, a napok száma meghaladta az ötszázat. Ha egy jelképes napi 2.000 Ft-tal számolnánk az önkéntes munka díját, annak teljes összege 1.100.000 Ft lenne. Köszönet érte az egyesület tagjainak!

 

A résztvevők köszönetnyilvánításai és elmondott értékelései azt igazolják, hogy ismét egy tartalmas, ismeretet és élményt adó rendezvénynek lehettünk házigazdái.

 

Társintézményekkel és szervezetekkel VII. alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom. A regionális népművészeti fesztivál a Dél-alföld legjelentősebb komplex népművészeti eseménye. Itt találkozott az Alföld számos kézművese és néptánc csoportjai.

A bemutatókon, játszóházakon, a gasztronómiai kóstolókon, a kézműves vásáron túl a látogatók gyönyörködhettek az „Ágy és környezete” című bemutató kiállításunkban.

 

Számos újságcikk, illetve a látogatók dicsérték a színvonalas, szép látványt nyújtó rendezvényünket.

A rendezvény látogatóinak elégedettségéről készíttettünk egy összegzést. Ennek a megállapítása alapján a Sokadalom résztvevőinek döntő többsége családdal érkezett a Vár előtti térre. Iskolai végzettségük jellemzően érettségi és felsőfokú végzettség, a rendezvényről ismerősöktől, barátoktól és szórólapokból szereznek információt. A látogatók közel fele már járt az előző években megrendezett sokadalmunkon. 41 %-a Békés megyén kívülről érkezett és jellemzően a rendezvény legalább két napján részt vesz a programokon.

Az esemény fő vonzerejét a kézműves vásár és a néptánc fellépések jelentik. A megkérdezettek 55 %-a teljes egészében elégedett volt a rendezvénnyel, közel 30 %-a volt „csak” elégedett. A megkérdezettek 85 %-a jövőre is szeretne visszatérni a népművészeti fesztiválra.

 

November 11-12-én társrendezői voltunk a az I. Országos Ajándéktárgy pályázatnak és konferenciának. A Hagyományok Házával, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Békés Megyei Művelődési Központtal, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal és a Zalai Népművészeti Egyesülettel közösen meghirdetett pályázatra 193 alkotó 1328 alkotást küldött be. Ebből a zsűri 454 alkotást javasolt kiállításra. Mind a pályázat, mind pedig a konferencia hozzájárult, hogy a népi kézműves ajándéktárgy fogalma tisztázódjon a szakemberek és az alkotók körében.

A konferencián az ország különböző területeiről 224 alkotó vett részt.

 

 

Novemberben szokásos NIT zsűrizésünket tartottuk meg, ahol 60 alkotó 288 alkotást hozott zsűrizésre, amelyből 210 kapott zsűri számot, közülük 89 „A” minősítést. A zsűri véleménye szerint nagyon színvonalas volt a textil – hímzés, szövés, viselet, csipke – a színvonalas alkotások mellé felsorakoztak a gyékény-csuhé-szalma, a fazekas, gyöngy, csipke tárgyak. A többi területen változatlanul nem tudtunk előrelépni.

 

12 intézménnyel és szervezettel közösen harmadik alkalommal 2006. január 22-én ünnepeltük meg a Kultúra Napját.

 

 

III. Kiállítások

 

Önálló kiállításaink száma 8 volt 2006-ban – Békéscsabán, Gyulán, Székelyudvarhely. Témák: „Ágy és környezete”, „Egyházi textíliák”, vizsgaremek kiállítás, Országos ajándéktárgy kiállítás, lakberendezési kiállítás, stb.

A látogatók száma meghaladta a 40.000 főt.

 

A Budapesten megrendezett Mesterségek Ünnepének kiemelt témája a hímzés és a viselet volt. Öröm volt számunkra, hogy a kiállítás koncepciója Békéscsabáról származott. Itt mutatták be az „Ágy és környezete”, az „Asztal és környezete” és az „Egyházi textíliák” című, korábban Békéscsabán látható alkotásokat.

Gyakorlattá vált, hogy egyesületi tagjaink önállóan, vagy csoportosan bemutatják környezetüknek alkotásaikat. A kiállítások száma ez évben meghaladta a húszat. Ezek közül néhány példa: Schriffert Mihály önálló kiállítása Gyulán, Zsolnai Mihály önálló kiállításai különböző településeken, Tóth Sándor önálló kiállítása Mezőberényben, Tóth Sándor és barátai közös kiállítása Békésen, a Dobozon élő népművészek közös kiállítása lakóhelyükön, az egyesület csipkével foglalkozó tagjainak közös kiállítása Békésen a Múzeumban, stb. 

 

 

IV. Pályázatok

 

3 országos pályázatot hirdettünk: „Ágy és környezete”, „Egyházi textíliák” és „Ajándéktárgy” címmel. A rendezvényeknél már elemeztük azok tartalmát.

 

Az ország több településén hirdettek országos pályázatokat, amelyek egy –egy szakágban fontosak.  Hiányosak az információink arról, hogy a felsorolt eseményeken hány tagunk vett részt és kik milyen eredményt értek el.

 

V. Mesterség - bemutatók, vásárok

 

A legjelentősebb a Budapesten megrendezett Mesterségek Ünnepe volt, amelyen 70-en vettünk részt. Helytállásunk jó volt, ez vonatkozott a termékekre, a bemutatókra, az általunk szervezett játszóházakra és a közösségi együttlétünkre is.

A szakmai bizottságok értékelése alapján a második helyezést értük el, amely erkölcsi és anyagi elismerést is jelentett.

 

A Bábolnán megrendezett Csipkehétvége kiemelt vendégei voltak az egyesületünk csipkekészítőinek képviseletében résztvevő tagjaink. A minikiállításon és bemutatón nyújtottak ízelítőt ezirányú munkánkról.

 

Megyénkben 10 közös szervezésű mesterség-bemutatón és vásáron és játszóházon vettünk részt; Lakberendezési kiállítás, Kolbászfesztivál, Gyermeknap, Pszichodráma Konferencia  – Békéscsaba, Népművészeti vásár – Körösladány, Békéssámson, Budapest, Lánchíd, Mesterség - bemutató és vásár – Gyula, Játszóház – Murony, Szabadkígyós.

Tagjaink közül jó néhányan részt vettek a NESZ által rendezett budapesti táncháztalálkozón (5 fő) és a szentendrei pünkösdi sokadalmon (6 fő), karácsonyi vásár, Budapest (8 fő) és a Borünnepen, Budapest (8 fő).

 

Információs levelünkben további 10-15 vásárról, mesterség - bemutatóról adtunk tájékoztatót, amelyen ki-ki belátása és pénztárcája alapján vett részt.

 

 

VII.   Külföldi kapcsolataink

 

A nemzetközi kapcsolatainkat jelenti részben a határmenti néprajzi népfőiskola, illetve a nemzetközi fafaragó tábor, amelyről korábban már szóltunk.

 

Novemberben 3 napos tanulmányúton jártunk a Székelyföldön. Az ARTERA Alapítvánnyal közösen Békés megye és Székelyföld élő népművészetét bemutató kiállítást rendeztünk Máréfalván, illetve sor került egy nemzetközi konferencia megrendezésére, amelynek a társrendezői között szerepelt az ARTERA Alapítvány és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület mellett a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség, a Székelyudvarhelyi Népművészek Egyesülete is.

 

Ez évben több tagunk jutott ki nemzetközi népművészeti találkozókra, bemutatókra pl. az Ulmban megrendezett népművészeti fesztivál kiemelt vendége volt Békés megye.

 

VIII. Gazdálkodásunk

 

Az év folyamán megvalósított tartalmi tevékenységünkre sikerült pályázati pénzeszközöket mobilizálni. Ily módon gazdálkodásunk egész évben kiegyensúlyozott volt.

 

Köszönettel tartozunk azon egyesületi tagoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-át egyesületünknek ajánlották fel. Az összeget 2006-ban a X. Országos Textiles Konferencia megrendezésére fordítottuk

 

IX. Egyebek

 

A sátrainkat és installációinkat 10 alkalommal állítottuk fel, részben a saját rendezvényeinkhez, részben bérbe. Pl. Gyula – Virágkötészet, Tarhonyafesztivál, Békés – Karácsonyi vásár.

 

 

 

 

X. Szervezeti életünk

 

Taglétszámunk 2006. január 1-én 270 fő volt.

3 tagtársunk elhunyt, Nagy Andrásné pártoló tag, Wegroszta Gyula és Tóth Imre.   

5 fő kilépett az egyesületből, Kelemen Ágnes, Zsuzsa Erzsébet, Fodor Ferencné, Kovács Tibor, Kovács Józsefné.

22 fő csatlakozott várakozó tagként hozzánk.

 

2006. év végi taglétszámunk 285 fő, ebből 107 várakozó és 178 rendes tag. A pártoló tagok száma 18 fő. Ezzel a létszámmal a legnagyobb népi kézműves szervezet vagyunk az országban.

 

 

Az 2002 évtől kezdődően hagyományt teremtettünk annak, hogy a várakozó tagok közül munkájuk elismeréseként vezetőségi döntés alapján, a karácsonyi közgyűlésünkön váljanak rendes taggá. Az idei évben az alábbi tagokat köszönthetjük e státuszban:

 

 1. Baráthné Szmola Edina
 2. Czidor Lászlóné
 3. Dr. Balogné Dévai Katalin
 4. Galgóczi László
 5. Lakatos Zsuzsanna
 6. Lipták Tibor
 7. Rózsa Ilona
 8. Sávolt Zoltán
 9. Szabó Anikó
 10. Szántó Vilmosné
 11. Szekerka Andrásné
 12. Szelcsányi Zoltánné

 

 

A nevünk Békés Megyei Népművészeti Egyesület, viszont tagságunk nem csak Békés megyéből tevődik össze. Elsősorban Hajdú-, Csongrád- és Bács-Kiskun megyéből vannak tagjaink, de Budapestről, Dunaújvárosból is csatlakoztak hozzánk. Ez a tagság közel 20 %-át jelenti.

 

Szervezeti életünket a rendezvényeinken, eseményeinken, illetve klubnapjainkon éljük. Ez utóbbiból a maival együtt 6 volt. A vezetőségi ülések száma 4 volt, feladata elsősorban a döntés-előkészítés.

 

Az egyesület októberi döntésének megfelelően szervezetünket Dr. Illés Károlyné, Debreceni János, Nagy József, Lakatos István és Pál Miklósné képviseli. Helyettesítőik az egyesület további vezetőségi tagjai.

Mandátumuk 2006. októberéig szólt. A küldöttek részt vettek a NESZ májusi és októberi közgyűlésén. Őket is újra kell választani.

.

Az év folyamán 10 alkalommal jelent meg információs levelünk, amely saját eseményeinkről, illetve az év folyamán népi kézműves rendezvényeinkről tájékoztatta a tagságot.

 

Egyesületünk által alapított Békés Megye Népművészetéért díjat ez évben 11. alkalommal osztjuk ki.

 

Kapják:

-         Bencsik Márta

-         Lukács Eszter

-         Dr. Zsíros Gézáné

 

Egyesületünk 2003-ban újabb kitüntetést alapított, Békés Megye Népművészetéért Életfa Díjat. Az elismerést azon idős egyesületi tagjaink kapják, akik a díj átvétel időpontjában már kevésbé alkotnak, de munkásságukkal példát mutattak mindannyiunk számára.

 

Az idei év díjazottjai:

-         Ledzényi Pálné

-         Nász Mihály

-         Zelei Józsefné

 

Egyesületünk 2005-ben megalapította a Jövő Személyisége Díjat. Az elismerést az a fiatal egyesületi tag kapja, aki szakmai munkájában sikeresen indul választott szakterületén.

 

Az év díjazottja:

-         Szakács Aliz

 

 

XI. Összegzés

 

A 2006-os évet eredményesnek tekinthetjük. Köszönet érte mindenkinek, hiszen általunk vált ilyenné. Külön köszönet a vezetőség tagjainak, s mindazoknak, akik a közösségünkért önzetlenül dolgoztak.

 

Köszönet illeti meg a Megyei Művelődési Központot és a Békés Megye Népművészetéért Alapítványt, mert a három szervezet együttműködése eredményének tekintjük Békés megye népi kézművességének gazdagságát, amelyet most a karácsonyfánk alá tehetünk.

 

Minden évben megállapítjuk, hogy nagy közösség vagyunk, és jól érezzük magunkat együtt.

 

Békéscsaba, 2006. december 16.

 

 

Pál Miklósné

elnök