2020. őszén induló OKJ-s képzéseink - jelentkezési lehetőség (2)

A szakképzés átalakulóban van hazánkban, Az elmúlt évben megjelent felnőttképzési törvény úgy fogalmaz, hogy OKJ végzettséget a következő időszakban csak iskolarendszerben, vagyis nappali és esti oktatásban lehet megszerezni. Lehet, hogy ez a tény még módosul, egy biztos, hogy ez az év az utolsó, hogy a korábbi formában az általunk meghirdetett kézműves szakmákban végzettségeket szerezhessenek a résztvevők

Reménykedünk abban, hogy nyáron és ősszel több kurzust indíthatunk, azaz sok olyan jelentkezőnk lesz, akik a népi kézművességben továbbviszik az elődeink által létrehozott, vagy megalkotott formarendszert és díszítményeit - vagyis a tárgyak létrehozásához szükséges tudást -, és Békéscsaba újból ennek a szakterületnek az egyik képzőcentrumává válhat.

Békéscsaba a népi kézműves képzések egyik meghatározó helye volt az 1970-es évek közepétől. A „C”-„B” kategóriás képzéseket, majd 1992-től az OKJ képzéseket először a Békés Megyei Művelődési Központ szervezte, és létrehozta a békéscsabai Kézműves Szakiskolát. Az iskolát alapító szervezet 2007-es átszervezését követően a szakképzést az önálló kézműves szakiskola vette át és működtette 2018-ig, az iskola megszűnéséig.

Az elmúlt több mint 40 év alatt nagyon sokan szerezték meg a népi kézműves szakmákban - például kosárfonó (alapfokú), hímző, szövő, fafaragó, nemezelő, csipkekészítő, fazekas, gyékény-, csuhé-, szalmatárgy-készítő, bőrműves, szőnyegszövő, takács stb. – a középfokú, továbbá a ráépülő népi játék kismesterség oktatói képzésnél a felső-középfokú szakképzettséget.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a képző intézményeknek mindvégig szakmai partnere volt. Az egyesület tagjai oktatták a szakmákat, és a szervezési, koordinálási feladatokat az egyesület alkalmazottai végezték.

A hosszú évek alatt megszerzett felnőttképzési tapasztalatot, a kialakított kapcsolatrendszert, a népi kézműves képzésben kivívott státuszt, a tanulói elégedettséget szeretné egyesületünk tovább vinni, ezért felnőttképző szervezetté vált.

A 2019/2020-as tanévben sikerrel indultak el a hímző, fazekas, takács és a Népi Játék kismesterség oktatói tanfolyamaink és mellette több mint 20 akkreditált továbbá sima alap és továbbképzéseket szervezünk. A résztvevők száma meghaladta a 300 főt.

 

A képzésekre jelentkezni az alábbi linkre kattintva, vagy a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével lehet:

JELENTKEZÉSI LAP KÉPZÉSEKRE

Az egyesület tagjai és munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a résztvevők alapos tudást, személyes- és közösségi élményt szerezzenek a tanulmányi idejük alatt.

Sok szeretettel várunk mindenkit a képzéseinkre!


Letöltések:

bmne_felnottkepzesi_felhivas_2020_2021.pdf

bmne_felnottkepzesi_felhivas_2020_2021_jellap.doc

bmne_adatkezelesi_tajekoztato_kepzesek_2020.pdf