MÚLT A JELENBEN - 150 órás hagyományőrző műhelyek (2)

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című - TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192

azonosítószámú - projektje keretében

 

„MÚLT A JELENBEN”

150 órás hagyományőrző műhelyeket indít

 

Az alábbi műhelyekbe várunk békéscsabai jelentkezőket:

 

HÍMZŐ MŰHELY

Békés megye egyik legjellegzetes hímzése a szűcshímzés, melynek Békéscsabán is komoly hagyományai vannak. A hímző műhelyben a jelentkezők megismerkedhetnek a békéscsabai szűcshímzés mintavilágával, és annak újragondolásával ‒ újszerű és korszerű ‒ innovatív lakástextileket, egyedi viseleti darabokat és kiegészítőket készíthetnek.

A hímző műhely szakmai vezetője: Dr. Illés Károlyné, Népművészet Mestere, Népi Iparművész

 

VÁSZONSZÖVŐ MŰHELY

A békéscsabai vászonszövést sajátos mintakincs és színvilág jellemzi. A műhelybe várjuk azokat a vászonszövő gyakorlattal és esetlegesen szövőszékkel rendelkező személyeket, akik irányított csoportmunkában a különböző békéscsabai vászonmintakincs feldolgozásával a mai lakáskultúrába illeszkedő modern textíliák szövésével szeretnének foglalkozni.

A hímző műhely szakmai vezetői: Debreczeni János, Népművészet Mestere, Népi Iparművész és Lakatos Istvánné, Népi Iparművész

 

KÖNYVKÖTŐ ÉS RÉZMŰVES MŰHELY

A szlovák énekeskönyv – Tranoscius – Békéscsaba egyik sajátos kézműves terméke volt, amely két mesterség továbbgondolásához, továbbfejlesztéséhez is alapot ad. Egyik a kézi könyvkötő, amelynek nagy hagyományai voltak a városban. A könyvkötő műhelybe várjuk azoknak a jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni a kézi könyvkötéssel, és innovatív kézműves termékeket szeretnének alkotni annak újragondolásával. A rézműves műhelyben résztvevők betekintést nyerhetnek a rézműves szakág elméleti, néprajzi és gyakorlati részleteibe. A résztvevők irányított műhelyfoglalkozás keretein belül a könyvkötő műhellyel szinkronitásban, az ott készült tárgyak felhasználásával készíthetnek a Tranoscius mintakincsével díszített, napjainkban használható kézműves tárgyakat.

A két műhelybe a jelentkezés külön-külön történik.

A könyvkötő műhely szakmai vezetője: Bíró Bertold, könyvkötő mester

A rézműves műhely szakmai vezetője: Szedlják István, Népi Ipaművész

 

FESTETT BÚTOR MŰHELY

A műhelyben a századfordulón feledésbe merült békéscsabai festett bútorok hagyományát szeretnék újjáéleszteni. A műhelyben két csoport közös munkájára nyílik lehetőség. A fafaragó műhelybe várjuk azok jelentkezését, akik gyakorlattal rendelkeznek a faművesség területén.  A műhelyfoglalkozások során a résztvevők egy jellegzetes békéscsabai bútortegyüttest készítenek. A bútorfestő műhelybe szintén gyakorlattal rendelkező jelentkezőket várunk. A csoport feladata az elkészült bútorok díszítése, innovatív módon felhasználva azokat a díszítő motívumokat, amelyek a régi békéscsabai festett bútorokat jellemezték.

A két műhelybe a jelentkezés külön-külön történik.

A fafaragó műhely szakmai vezetője: Széll János, etnográfus, Népi Iparművész

A bútorfestő műhely szakmai vezetője: Ament Éva, Népi Iparművész

 

 

A műhelyekben a részvétel INGYENES. 

 

A foglalkozásokon felhasználásra kerülő anyagokat térítésmentesen biztosítjuk a résztvevőknek.

 

A foglalkozásokra kétheti rendszerességgel kerül sor 2019. november közepétől, amelynek ütemezése a jelentkezők igényei szerint kerül kialakításra.

A műhelyek tervezett helyszíne a „Tégla” Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér

(5600 Békéscsaba, Orosházi út 32.).

 

Jelentkezési határidő: 2019. október 31.

Az alábbi linkre kattintva lehet

a jelentkezési lapot kitölteni:

Jelentkezési lap-Múlt a jelenben

 

Bővebb információ kérhető:

 

Kocsis Klára, 30/163-96-71, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


Letöltések:

mult_a_jelenben_felhivas.pdf

mult_a_jelenben_felhivas_adatkezelesi_tajekoztato.pdf

mult_a_jelenben_jelentkezesi_lap.docx