A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018. szeptember 29-én 9.00 órától a amelyet a TÉGLA Közösségi Házban rendezte meg a Dél-alföldi Népi Kézműves Közösségek IV. Találkozóját.

Az eseményen 21 kézműves alkotóközösség képviseltette magát, s közülük az idei találkozón 10 újonnan (az utóbbi egy évben alakult) kör mutatkozott be többféle módon is.

A regisztrációt követően, amikor a terembe beléptünk, máris két látványosság fogadott bennünket.

Az egyik egy kiállítás, ahol minden újonnan bemutatkozó szakkör munkájából ízelítőt kaphattunk. Voltak itt félkész munkák, tervek, de néhány helyen már gyönyörű, elkészült alkotásokat is megcsodálhattunk, így a tótkomlósi gyapjúszőnyegeket, a mezőberényi vásznakat, vagy épp a Békéscsabán készült – hagyományos motívumokkal díszített – mai öltözékeket, kiegészítőket. A kiállítás berendezését Dr. Illés Károlynénak köszönhetjük, aki amellett, hogy maga is ismert és elismert hímző, több kör vezetője, a kiállítások berendezésével is országos hírnevet szerzett magának.

A másik látványosságot a terített asztalok jelentették. A kiállító kisközösségek saját településük gasztronómiai hagyományait, jellegzetes ízeit is felvonultatták egy szépen terített asztalon. Ezek a dúsan megrakott asztalok ínycsiklandozó illatokkal is hívogatták a találkozó résztvevőit. A szakmai előadásokat követően a kézműves körök vezetőinek, tagjainak előadásai, bemutatkozásai következtek, ahol is megismerkedhettünk a körök történetével a kezdetektől napjainkig, az általuk végzett hagyományőrző tevékenységgel, illetve az alkotásaik elkészítésének folyamatát is bemutatták. Igen érdekes tapasztalatcsere lehetőség adódott e beszámolókat hallgatva, így minden kör esetében képet kaphattunk a tagságról, a motivációkról, s a közösségfejlesztés sajátos alkalmairól, mint táborok, szalonnasütések, egyéb – nem kizárólag szakmai – programok.

Az ebéd rendkívül változatos finomságokból állt, hiszen egymás terített asztalait látogatták meg a résztvevők, s kóstolták meg az időnként érdekes ízű, esetenként furcsa nevű, mások által ismert, vagy ismeretlen ételeket. Volt ott sztrapacskától, csípős kolbászig, házi szörptől pogácsáig mindenféle földi jó. Voltak, akik recepteket cseréltek, mások közben fotózták a finom falatokat, de az biztos, hogy mindenki nagyon jóllakva telepedett le a folytatáshoz, a további szakköri bemutatók meghallgatásához. Összességében elmondható, hogy a szakkörök, csoportok tagjai új ismeretekkel, ötletekkel, tapasztalatokkal a tarisznyájukban indulhattak haza késő délután, a tanácskozás zárását követően.

E találkozón vehetett részt és mutatkozhatott be a kiállításon is és kis bemutatkozóval is mindhárom – a projekt keretében alakult – kisközösség is. Munkáik már itt is elismerést arattak, külön is kiemelhető közülük a hímzett battonyai szerb főkötő.

A kisközösségek megerősítést és motivációt kaptak további munkájukhoz.

K, júl. 02, 2024
Meghosszabbítjuk az ősszel induló, államilag elismert népi kézműves szakképesítést adó képzések -...
Sze, máj. 08, 2024
A BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET SZÉKHELYE (ezáltal számlacíme) ÉS LEVELEZÉSI CÍME...
Cs, márc. 28, 2024
Az egyesületünk által meghirdetett nyári táborok első jelentkezési határideje 2024. június 1-jén...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...