A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018. szeptember 29-én 9.00 órától a amelyet a TÉGLA Közösségi Házban rendezte meg a Dél-alföldi Népi Kézműves Közösségek IV. Találkozóját.

Az eseményen 21 kézműves alkotóközösség képviseltette magát, s közülük az idei találkozón 10 újonnan (az utóbbi egy évben alakult) kör mutatkozott be többféle módon is.

A regisztrációt követően, amikor a terembe beléptünk, máris két látványosság fogadott bennünket.

Az egyik egy kiállítás, ahol minden újonnan bemutatkozó szakkör munkájából ízelítőt kaphattunk. Voltak itt félkész munkák, tervek, de néhány helyen már gyönyörű, elkészült alkotásokat is megcsodálhattunk, így a tótkomlósi gyapjúszőnyegeket, a mezőberényi vásznakat, vagy épp a Békéscsabán készült – hagyományos motívumokkal díszített – mai öltözékeket, kiegészítőket. A kiállítás berendezését Dr. Illés Károlynénak köszönhetjük, aki amellett, hogy maga is ismert és elismert hímző, több kör vezetője, a kiállítások berendezésével is országos hírnevet szerzett magának.

A másik látványosságot a terített asztalok jelentették. A kiállító kisközösségek saját településük gasztronómiai hagyományait, jellegzetes ízeit is felvonultatták egy szépen terített asztalon. Ezek a dúsan megrakott asztalok ínycsiklandozó illatokkal is hívogatták a találkozó résztvevőit. A szakmai előadásokat követően a kézműves körök vezetőinek, tagjainak előadásai, bemutatkozásai következtek, ahol is megismerkedhettünk a körök történetével a kezdetektől napjainkig, az általuk végzett hagyományőrző tevékenységgel, illetve az alkotásaik elkészítésének folyamatát is bemutatták. Igen érdekes tapasztalatcsere lehetőség adódott e beszámolókat hallgatva, így minden kör esetében képet kaphattunk a tagságról, a motivációkról, s a közösségfejlesztés sajátos alkalmairól, mint táborok, szalonnasütések, egyéb – nem kizárólag szakmai – programok.

Az ebéd rendkívül változatos finomságokból állt, hiszen egymás terített asztalait látogatták meg a résztvevők, s kóstolták meg az időnként érdekes ízű, esetenként furcsa nevű, mások által ismert, vagy ismeretlen ételeket. Volt ott sztrapacskától, csípős kolbászig, házi szörptől pogácsáig mindenféle földi jó. Voltak, akik recepteket cseréltek, mások közben fotózták a finom falatokat, de az biztos, hogy mindenki nagyon jóllakva telepedett le a folytatáshoz, a további szakköri bemutatók meghallgatásához. Összességében elmondható, hogy a szakkörök, csoportok tagjai új ismeretekkel, ötletekkel, tapasztalatokkal a tarisznyájukban indulhattak haza késő délután, a tanácskozás zárását követően.

E találkozón vehetett részt és mutatkozhatott be a kiállításon is és kis bemutatkozóval is mindhárom – a projekt keretében alakult – kisközösség is. Munkáik már itt is elismerést arattak, külön is kiemelhető közülük a hímzett battonyai szerb főkötő.

A kisközösségek megerősítést és motivációt kaptak további munkájukhoz.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...
Cs, dec. 10, 2020
Az „Innováció a kézművességben” című projekt keretében, 2020. nyár végétől a járványügyi...