A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című - EFOP-1.3.5-16-2016-00026 azonosítószámú - projektje 2017-ben 25 millió forint Európai Uniós támogatásban részesült.

A projekt 2017. március 1 és 2020. február 29. között 6 együttműködő partner bevonásával valósul meg, 6 településen, az alábbi együttműködő partnerekkel:

  • Békéscsaba - Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium
  • Mezőkovácsháza - Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság,
  • Nagybánhegyes - Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület,
  • Telekgerendás - Telekgerendás Község Önkormányzata,
  • Tótkomlós - Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség,
  • Újkígyós - Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület.

 

A projektünk célkitűzése a népi kézműves tudás átadása. Ennek érdekében helyi közösségek létrehozását segítjük szakkörök indításával, az önkéntesség és társadalmi felelősségvállalás erősítése érdekében tréningeket, szakmai fórumokat tartunk különböző témakörökben (pl. közéleti szerepvállalás, érdekképviselet, önkéntesség kultúrája, stb.), továbbá a nemzeti és nemzetiségi identitás erősítése, a hagyományaink életben tartása céljából hozzájárulunk a partnerszervezetek településein jeles napok, helyi közösségek napja, családi nap megvalósításához.

Közvetlen célcsoportunk a 14-35 éves fiatalok, illetve a 60 év felettiek, közvetve azonban a partnerszervezeteink vonzáskörzetében elért helyi társadalom egésze.

Ahhoz, hogy ne csak kívülről segítsük a helyi folyamatokat, eseményeket, fontosnak véltük a projekttervezés során azt, hogy a partnerszervezetek mindegyikénél legyenek olyan képzett, motivált emberek, akik helyben, a helyi szokásokat, közösségeket, egyéneket ismerve, gerjesztői, segítői lehessenek a közösségek alkotásának, illetve megerősödésének. Ennek jó eszköze volt a 2017. május 19-21. között megrendezett Képzők képzése 3 napos tréning, ahova partnerszervezetenként 3 főt delegálhattak a települések.

A tréning megvalósításban szakmai partnerünk a Békés Megyei Közösségfejlesztők Egyesülete volt. Az évtizedek óta magas szintű szolgáltatásokat nyújtó szervezet most is remekelt, a kettős vezetéssel megvalósuló tréning érdekes, új ismereteket nyújtó, s valóban motiváló volt, a résztvevők visszajelzései alapján.

S hogy mivel is foglalkoztak a résztvevők a 3 nap alatt? Szerepelt a témák között a helyi társadalom ismérveinek megismertetése, a közösségfejlesztés módszertana, az önkéntesség, a közösségi tervezés, a helyi értékekre épülő gazdaságfejlesztés. A módszertan változatos volt, az ismeretadó előadások váltakoztak a saját élményű tréningmódszerekkel, kiscsoportos munkával.

A résztvevők, túl azon, hogy a projekt megvalósítása szempontjából jól hasznosítható ismereteket szereztek, a tréning ideje alatt egymással is emberi és szakmai kapcsolatokat alakítottak ki, elindítva ezzel későbbi együttműködéseket, letéve további közös kisprojektek alapjait.

Mindehhez méltó helyszínnel és finom ebédekkel járult hozzá a Fenyves Hotel, melynek különtermében 3 napra otthonra talált a képzés.

A tréninget néhány órás tutorálás követi, mely a képzés során elindított helyi folyamatok megerősítéséhez nyújt közös gondolkodási, tervezési lehetőséget.

Reményeink szerint, a projektmegvalósítás során a képzésbe bevont résztvevők jól tudják hasznosítani megszerzett ismereteiket, s elkötelezetten segítik majd a meglévő és alakuló közösségek, illetve a helyi önkéntesek munkáját.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Sze, jún. 19, 2024
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Sze, máj. 08, 2024
A BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET SZÉKHELYE (ezáltal számlacíme) ÉS LEVELEZÉSI CÍME...
Cs, márc. 28, 2024
Az egyesületünk által meghirdetett nyári táborok első jelentkezési határideje 2024. június 1-jén...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, febr. 08, 2024
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...