EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Farsangi rendezvény megvalósulása 6 településen

A projektben együttműködő 6 partnerszervezetnél a tervezett Jeles Napok keretében farsang valósult meg 2018. január 13. és február 25. között.

 

Telekgerendás Község Önkormányzata

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület – a „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés Megyében” projekt keretében – Telekgerendás Község Önkormányzatával és a Telekgerendási Népművészeti Körrel együttműködve 2018. február 11-én délután 14 órai kezdettel rendezte meg a Farsangi Mulatságot Telekgerendáson. A rendezvényen, mely települési szinten lett meghirdetve, a Teleki Hírmondóban valamint plakátokon, számos színes program várta az érdeklődőket. Lehetőséget adódott szórakozásra, kikapcsolódásra, kézműveskedésre.
Ráhangolódásként az Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége közreműködésével néptáncbemutatót nézhettek meg az érdeklődők és egy fergeteges hangulatú tánctanításon vehettek részt. Ezután az alkotásra vágyók népi kézműveskedésben próbálhatták ki ügyességüket.  Lehetőségük volt megismerni a gyöngyfűzés alapjait, mézeskalácsot díszíthettek, valamint – a farsang elengedhetetlen kellékeként – zajkeltő eszközöket készíthettek.
A Telekgerendási Népművészeti Kör önkéntes tevékenység keretében is szervezett programokat a rendezvényre. Frissen sült fánkkal és forró teával várták a vendégeket, volt citera-bemutató, ahol lehetőséget nyújtottak a szervezők a hangszerek kipróbálására is. A gyermekek számára színező sarkot rendeztek be, ahol farsangi képek színezésén túl álarcokat is készíthettek.
A Telekgerendási Népművészeti Kör tagjai munkáikból mini-kiállítás keretében gyöngyékszereket, horgolásokat állítottak ki a rendezvényen, a népművészeti kör népszerűsítése céljából. A projekt keretében indított fafaragó szakkör munkáiból ugyancsak kaphattak ízelítőt a résztvevők.
A mulatság keretében Kisze-bábot is készítettek, majd közösen el is égették. Igazi farsangi hangulatban telt el a délután, minden korosztály lehetőséget talált a kikapcsolódásra, szórakozásra, kreativitásra. A helyi szervezők bíznak benne, hogy sikerült céljukat megvalósítani, felkelteni az érdeklődést a népművészet, a hagyományőrzés iránt, tovább erősítve a generációk közötti együttműködést.

 

Tótkomlósi Evangélikus Egyházközösség

Jól tudták őseink - dédapáink, dédanyáink - akik januárban, februárban, azokban az időkben, amikor még villany sem volt falvainkban, a hosszú téli estéken gyertyafénynél, vagy a petróleumlámpa fényénél hosszasan beszélgettek a családdal, mesélgettek finomabbnál finomabb falatokat készítettek, és persze énekelgettek, dalolgattak, olykor még táncra is perdültek gyerekkel játszottak, alkottak, hogy milyen fontos a közösségi együttlét. Ám a világ fejlődésével megjelent a villanyáram, a rádió a TV, a számítógép, a világháló, és lassan kikopik a családokból, közösségekből a beszélgetés, a mesélés, a közös együttlét.
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megnyert pályázat eredményeként megtudtuk valósítani a régi farsangi szokások felelevenítését, újra élését. Tudjuk, nem szabad megengedni, hogy közösségünkben kihaljanak azok a mindennapi alkalmak, események, amelyek az emberi kapcsolatainkat gazdagították. Közösségünkben ezt a hagyományt szeretnénk ápolni, megtartani, újratanítani rendezvényeinkkel. Remény szerint a farsangi időszakban évről-évre meg tudunk szólítani egyre több családot, baráti társaságot, kimozdítani otthonaikból az idősebbeket, segítségükkel újra élni a régi farsangi estéket, így őrizve a hagyományt, gazdagítani, és bővíteni tudjuk a településünkön élők mindennapjait.
A farsangi időszak első részében disznótornak adtunk helyet, felelevenítve a régi szokásokat, megmutatva a fiatalabbaknak, kisebbeknek, hogy is volt régen, milyen vicces poénokkal kellett szembenézni a böllérnek, a háziasszonynak. A disznóvágás az egész napot betöltötte, és e köré szerveztük a fánksütést, a játszóházat, ezzel is rámutatva arra, hogy a régi emberek mindenapjaiban kényelmesen elfért a munka mellet az alkotás a játszás és a tanítás is.
A nap vége felé a tótkomlósi néptáncosokkal közösen táncoltunk énekeltünk, nótáztunk és vendégekkel, résztvevőkkel közösen fogyasztottuk el a nap folyamán elkészített finomabbnál- finomabb falatokat, ízes fánkokat. A régi esték újraélésének mindenkor közösségmegtartó ereje volt, és van ma is – ezen a napon megtapasztalta ezt minden jelenlevő.

 

Kalocsa Róza Művelődési Központ, Mezőkovácsháza

2018. február 25-én rendeztük meg a Farsangot, ahol a gyermekek, szüleik és nagyszüleik közösen tölthették el a szabadidejüket, valamint megismerkedhettek a farsangi népszokásokkal. A családokat számos programmal vártuk, farsangi kézműves foglalkozásokon vehettek részt kicsik és nagyok. A kézműves foglalkozásokon különböző hangadókat, busóálarcot, valamint bőrkarkötőt készíthettek a szakmai vezetők, animátorok irányításával. A foglalkozások után a résztvevők néptáncbemutatót láthattak és táncházon vehettek részt a békési Belencéres néptáncegyüttessel. A gyerekek szüleikkel gyorsan táncra perdültek és közben közös éneklés is kialakult. A nap célja volt a szórakoztatás, ismeretszerzés mellett a közösségépítés a népművészet eszköztárával (folklór műsor, táncház, kézműves foglalkozások, népi kismesterség bemutatók). A rendezvénynek a részt vevők körében nagy sikere volt, ezért jövőre is tervezzük a farsangi hagyományőrző program megszervezését.

 

Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület

2018.február 10-én, szombaton tartottuk a Farsangi mulatságot az egyesületi tagok, a település apraja és nagyja részvételével. A műsorban citera zenével szórakoztatták a közönséget, majd a műsor után lehetősége volt a résztvevőknek kipróbálni a citerákat. Ezen kívül a népi mesterség bemutatón agyagozhattak, nemezelhettek és bőrből készíthettek apró ajándékokat vendégeink. Örömünkre szolgált, hogy a jelenlévők igen aktívak voltak a kézműveskedésben.
Természetesen megtartottuk a saját készítésű jelmezek versenyét is és az Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület tagjai több mint 200 db farsangi fánkot sütöttek a rendezvényen.

 

Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület, Újkígyós

2018. február 3-án, Újkígyóson a Petőfi Sándor Művelődési Házban Farsangi népi játszóház és táncház került megrendezésre. Az esemény a Békés Megyei Népművészeti Egyesület EFOP- 1.3.5-16-2016-0026 azonosítószámú a "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében" című projektjének keretein belül, az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület partnerségével valósult meg. A program 17.00 órától kézműves játszóházzal vette kezdetét, amelyben három műhely várta az érdeklődőket. A kicsiknek és persze a nagyobbaknak is lehetőségük nyílt kipróbálni az agyagozást, gyöngyfűzést, csuhébáb készítést. A foglalkozás kellemes hangulatban telt. A gyerekek és szüleik az egyedi és szép farsangi álarcokkal, agyag figurákkal, csinos csuhébabákkal foglalatoskodtak, közben beszélgettek, régi történeteket elevenítettek fel egymás között.
A farsangi est a játszóház után 19.00 órától táncházzal folytatódott. Harangozó Imre, az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, ismertette a Békés Megyei Népművészeti Egyesület projektjének jelentőségét, valamint megosztott néhány jelentősebb gondolatot a különböző táncokról, táncházmozgalomról. A muzsikát a Talléros Együttes szolgáltatta, akik kedvességükkel, tehetségükkel és zenéjükkel maradéktalanul kivették részüket a hangulat megteremtésében. Az újkígyósi, valamint a Békéscsabáról és Békésről érkezett vendégek moldvai táncokkal nyitottak, amelyek a könnyen elsajátítható lépéseikkel ideális kezdést jelentettek, hiszen azok is be tudtak kapcsolódni a közös táncba, akik még csak most ismerkedtek a műfajjal. Ezután következtek a palatkai táncok, majd végül a Széki táncok. Utána pedig szabadon kérhettek talpalávalót a táncolni vágyók. A táncok közben a legkisebbek kukoricát morzsoltak, csutkavárat építettek.
Összességében véve reméljük, hogy ezzel a szombat esti programmal elérhetőbbé, megérthetőbbé és befogadóbbá tettük az ide látogató családoknak, embereknek az igen sokszínű hagyománnyal rendelkező egyedi kultúránkat.

 

Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Békéscsaba

Szombat reggel 8.00 órától folyamatosan érkeztek, mint tündérek, varázslók, kalózok, pókemberek, királylányok a BEGart tanulói a Farsangi Bálra, ahol rengeteg meglepetés várt rájuk.
Hogyan lehet néhány óra alatt játékokat, hangszereket készíteni? A résztvevők ezen a délelőttön biztos megtanulták! Volt, aki dalt is előadott a bodzasíppal. Öröm volt látni, hogy a jelmezes fiatalokat hamar lekötötte a sok játék, többféle anyag és eszköz, a kézműves vezetők pedig hihetetlen türelemmel voltak közöttük, folyamatosan segítve a munkát. Még a pedagógusok is belemelegedtek a játékba, sok-sok mókás percet jelentett ez az együttlét. Többen bohócokat, farsangi girlandot és mókás filcbabákat készítettek. Volt olyan diák, aki mindet megcsinálta és még vissza is jött, hogy ami szívének kedves, abból többet is alkothasson.
A Farsang táncházzal zárult, ahol két csoportban táncoltatták meg a fiatalokat a néptáncosok. Volt egyszerűbb lépésekből álló tánc, volt hangos lábdobbantós, és volt társas pörgetős is. Nem maradt ki a játékos vetélkedő sem a táncból, ahol nagyokat szökkenve ugrották át a repülő kötelet a résztvevők. Tizenegy óra után egyre több szülő is érkezett és a résztvevők boldog táncából kaptak ízelítőt, sőt többen maguk is beálltak. Jó kis mozgalmas igazi Farsangi bálunk volt a BEGart tanulóival, tanáraival.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

K, júl. 02, 2024
Meghosszabbítjuk az ősszel induló, államilag elismert népi kézműves szakképesítést adó képzések -...
Sze, máj. 08, 2024
A BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET SZÉKHELYE (ezáltal számlacíme) ÉS LEVELEZÉSI CÍME...
Cs, márc. 28, 2024
Az egyesületünk által meghirdetett nyári táborok első jelentkezési határideje 2024. június 1-jén...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...