EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Helyi Közösségek Napja megvalósítása öt településen

Mezőkovácsháza
Mezőkovácsházán a Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Kft-vel partnerségben 2018. május 1-én első alkalommal került megrendezésre a Helyi Közösségek Napja, melyen a városban működő aktív civil közösségek, egyesületek, alapítványok, klubok, szakkörök, csoportok tagjai vettek részt, valamint mutatkoztak be szóban, tárgyi vagy dokumentációs formában. A gyerekeknek ugrálóvár, arcfestés állt rendelkezésre, miközben kicsik és nagyok válogathattak a népi kézműves foglalkozások közül: fonalmunkákat, különféle ékszereket és színes rongybabákat készíthettek.

Napközben a résztvevők sport-, egészség- és kulturális programokon szórakozhattak, mint az Kyokushin Karate Szabadidő Kör Sportegyesület Aerobic és karate bemutatója, az egészségfejlesztési irodában vérnyomásmérés, testzsír mérés, állapotfelmérés, egészségügyi tanácsadás működött, valamint a tótkomlósi Komlós Néptánc Együttes látványos táncbemutatójában gyönyörködhettek. Ebéd előtt került sor a Helyi Közösségek Napját fémjelző kiállítás megnyitóra, melynek a ,,Kézművesség 30 éve” címmel a fennállásának 30 éves évfordulóját ünneplő helyi nép kézműves Mütyür szakkör is bemutatkozott. A Kovácsházi Kézműves Kör és a Mütyür szakkör kiállítását a május elsejei megnyitót követően még három hétig tekinthették meg az érdeklődők. A nagy sikerre való tekintettel a jövő évben is megszervezik a településen a Helyi Közösségek Napját.

 

Tótkomlós

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és helyi partnere, a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség mindig is fontos szempontnak tartotta a közösségek megőrzését, életben tartását, fejlesztését, támogatását. Ezekkel az alapokkal kezdte szervezni és megvalósítani 2018. május 12-én, Tótkomlóson a Helyi Közösségek Napját. A rendezvénynek a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat biztosította a helyszínét. Az esemény fontos célja volt, hogy bemutatásra kerüljenek a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség közösségfejlesztő tevékenységei, az egyházközség szolgálata és gyülekezetben aktívan működő új és régi közösségek. Szpisák Attila a megnyitó beszédében kiemelte a működő közösségek hatását, annak jövőbeli fontosságát a város, saját és gyermekeink mindennapi életére tekintve. Mindenkit bíztatva arra, hogy fogjanak össze és e céllal, segítve egymást, egyéni részvétellel támogatva, mint a meglévő, mint az alakuló új közösségeket. Példaként a jól működő és egyre nagyobb érdeklődést mutató a projekt eredményeként létrejövő Tótkomlósi Szőttes Kört emelte ki. A rendezvényen megjelentek Tótkomlós más közösségei is pl. a Tótkomlósi Nyugdíjas Klub tagjai, a Szlovák Klub, a Tótkomlósi Turizmusért Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Tótkomlósi Egyesülete, a Komlósi Néptánc Egyesület, akik néptánc-műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Vendégként hívtuk a sokszínű Csanádapácai Dalkört. A rendezvényt színesítette a kézműves sarok, ahol lehetőség volt kipróbálni, elsajátítani a fonaltechnikát, a csuhézást és a gyöngyfűzést. A rendezvényt a Komlósi Szlovák Színjátszók vidám darabja zárta.

 

Békéscsaba

A Szeberényi Gusztáv Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiummal együttműködésben 2018. június 14-én került megrendezésre a Helyi Közösségek Napja. A programon bemutatkozási lehetőséget kaptak az iskolában működő szakkörök, egy kiállítás keretében, valamint kötetlen beszélgetés zajlott, ahol az egyes osztályok beszámoltak az iskolában végzett közösségi munkájukról.  A célunk az volt, hogy találkozzanak a diákok, a közösségek tagjai, és az iskola dolgozói is, a játszóházak, a kézműves foglalkozások és az interaktív foglalkozások keretében a magyar egyetemes művészet és legfőképpen a népművészet adta színes világgal. A programot interaktív meseprogram színesítette, illetve a gyerekek régimódi népi játszótéren és kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A kézműves játszóházakban nemezkarkötőket készítettek, fából készült ügyességi játékokkal és fondorlatos ördöglakatokkal játszottak, illetve volt aki gombfocizott, voltak akik gólyalábaztak. A programot népdaltanulás és közös táncolás zárta.

 

Telekgerendás

A Telekgerendás Község Önkormányzattal partnerségben 2018. június 24-én szervezett Helyi Közösségek Napja rendezvény célja volt, hogy a településen működő civil szervezetek, közösségek és a település lakóinak munkáit egy rendezvényen belül összegyűjtsük, a tevékenységeket a lakosság számára bemutassuk, így is erősítve az összetartozást és elősegítve a már működő és a lehetséges együttműködéseket. Három témában volt kézműves játszóház: gyöngyfűzés, fajáték készítés és szálas anyag. Mindhárom téma sikeresnek bizonyult, mindig voltak érdeklődők a játszóházi asztaloknál. Ugyancsak a projekt segítségével érkezett a rendezvényre a békési Belencéres Néptáncegyüttes. Ők táncbemutatót tartottak, majd tánctanulásra várták az érdeklődőket. Több generáció táncolt együtt jó hangulatban. Telekgerendás Község Önkormányzata népi játszóteret biztosított, valamint a település közösségei és lakossága is szívesen vállaltak szerepet a rendezvény szervezésében és lebonyolításában. Kulturális blokk került összeállításra, vállalta a műsorban való szereplést az Idősek klubja énekkara, a Savio Szent Domokos Katolikus Általános iskola Telekgerendási telephelyének tanulói, a Borouka Pávakör és a Malá Borouka citerazenekar. A Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde kollektívájának segítségével bemutatkoztak a településen élő, valamely tevékenységben tehetséges emberek egy kiállítás keretében. Volt népi bőrműves, népi ékszerkészítő, csipkeverő, könyvkötő, kreatív kézimunkákat készítő, gobelin hímző, modern ékszer készítő, repülő modellező, gravírozó, torta készítő, hímző, judo, valamint billiárd versenyeken remeklő egyéni kiállítónk. Ezeken felül a fafaragó szakkör munkáit is megtekinthették az érdeklődők, valamint a helyi közösségek közül az iskola, az óvoda, a helyi Vöröskereszt, a Telekgerendási Szlovákok Nemzetiségi Önkormányzata is bemutatta tevékenységét. A rendezvény adott alkalmat a helyi Települési Értéktár Bizottság bemutatkozására, melynek keretében a lakosok települési értékekre tettek javaslatokat. Az Evangélikus Egyházközösség nevében Liptákné Gajdács Mária lelkészasszony tartotta meg az előző héten megvalósult bibliai zenei tábor élménybeszámolóját. Az óvoda kollektívája egész nap arcfestéssel várta a gyermekeket, az Idősek Klubja tagjai palacsintát sütöttek, néhány lelkes, segíteni szerető lakos pedig paprikás krumplit főzött. A helyi labdarúgó klub sportversenyekkel várta a gyermekeket, a helyszín biztonságát a polgárőrség garantálta. Rendeztünk fitt-kid és judo bemutatót, ahol szintén a település gyermekei mutatták be tudásukat. A rendezvény vendégeitől nagyon pozitív visszajelzéseket érkeztek. Egyaránt értékelték az összefogást, a rendezvény sokrétűségét, szervezettségét, jó hangulatát.

 

Nagybánhegyes

Nagybánhegyesen, a Szlovák Hagyományőrző Egyesület együttműködésével 2018. július 28-án megrendezésre kerülő Helyi Közösségek Napja rendezvény célja a településünkön működő civil szervezetek összefogásával, a lakosság minden rétegét átölelő közösségi nap létrehozása volt. A nyugdíjasokat és a mozgáskorlátozottakat tömörítő érdekvédő egyesület, a nagycsaládosok egyesülete az iskolai és óvodai szülői munkaközösséggel, a polgárőrök, a Nagybánhegyes ifjúságáért Egyesület és a Szlovák Hagyományőrző Egyesület tagjaival megtelt a település főtere. Felállítottuk a sátrakat és helyi termékek felhasználásával főzőverseny került meghirdetésre, ahol a felnőttek mellett a gyermekek is szívesen kuktáskodtak. Nagybánhegyesen legtöbben paprikatermesztéssel foglalkoznak, ezért az ételek legfőbb alapanyaga a paprika volt. Kerámia edényben főtt a töltött paprika és a lecsók különféle variációkban rotyogtak a bográcsokban, üstökben.  A településen a paprika a „gasztronómiai identitás” alapja. A résztvevők apraja nagyja kedvelte a kézműveskedést, a népi iparművészek segítségével karkötőket, hajpántokat készítettek, valamint hímző asszonyok asztalánál választhattak mintát a színes telefontartókra és zsebkendő tartókra. A hímzésen kívül ötletes tűpárnák is készültek. A színpadi műsorban a Dohánylevél Hagyományőrző Egyesület néptánc csoportjának előadását láthatták az érdeklődők. A színpadon 3 generáció táncolt együtt. A rendezvény bebizonyította, hogy a hagyomány átörökítésének leghatásosabb módja a gyermekek bevonása mindenféle tevékenységbe. A bográcsban való főzéstől elkezdve a hímzésen át a néptáncban is örömüket lelték. A rendezvény a helyi közösségi kohézió erősödését szolgálta és a civil szervezetek, családok és baráti társaságok egy tartalmas napot töltöttek együtt.

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Sze, máj. 08, 2024
A BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET SZÉKHELYE (ezáltal számlacíme) ÉS LEVELEZÉSI CÍME...
Cs, márc. 28, 2024
Az egyesületünk által meghirdetett nyári táborok első jelentkezési határideje 2024. június 1-jén...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, febr. 08, 2024
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...