A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium Művészeti Szakközépiskola Általános Iskola Óvoda Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiummal együttműködésben 2018. szeptember 26-án, az iskola tanulói számára szervezett EZERSZÍNŰ ŐSZ elnevezésű rendezvény közelebb hozta az aktuális természetben történő változásokat a diákokhoz, szélesebb teret nyitott arra, hogy a betakarítás olyan esemény a magyar kultúrtörténetben, ami ünnep. Hálát adni az elvégzett munkáért, a betakarítható élelmekért magától értetődő dolog. A gyerekek megízlelhették, megszagolhatták az őszi terméseket. Soós Emőke bábszínész közreműködésével interaktív mesehallgatáson vettek részt a legkisebbek, illetve népi ügyességi játékokat próbálhattak ki. A kézműves foglalkozásokon csak ebben az évszakban beszerezhető, friss alapanyagokat használtak. Csuhéangyalkákat, különböző termésekből díszeket, valamint nádból és fából sípokat készítettek. A délután színesítette még néptánctanulás Majorosi Tímea néptáncoktató közreműködésével, valamint a gyerekek igazi autentikus lovaskocsikázáson vehettek részt.

Mezőkovácsházán a Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Kft-val partnerségben 2018. október 1-én került megrendezésre az „Idősek Világnapja” alkalmából szervezett ünnepség. A program célja volt a településen élő idős lakosság - elsősorban a 65 év felettiek - köszöntése, valamint a népi kultúra népszerűsítése volt. A kellemes hangulatú eseményen gyümölcsökkel, kaláccsal, meleg teával és forralt borral várták a megjelenteket. A programon 117 fő vett részt. A rendezvényt Varga Gusztáv polgármester ünnepi köszöntője nyitotta meg, majd az Áldás Zenekar népzenei műsorát láthatták és halhatták a résztvevők. A koncertet követően Szénási István alpolgármester úr köszöntötte a 3-3 legidősebb női és férfi lakost Mezőkovácsházán. A rendezvényt színesítették népi mesterségbemutatók, a jelenlévők nagy érdeklődéssel figyelték a szövés, a csipkeverés és a nemezelés munkafolyamatait. Illetve az érdeklődők kötetlen beszélgetést folytattak a közösségek megtartó erejéről.

Nagybánhegyesen, a Szlovák Hagyományőrző Egyesület együttműködésével 2018. október 1-én került megrendezésre az „Idősek világnapja” alkalmából rendezett ünnepség a településen élő szépkorúak, az általános iskolás gyermekek és szüleik részvételével. A műsorban a nagybánhegyesi citerások szórakoztatták a közönséget. Valamint a népi mesterségbemutatón a hímzésekkel ismerkedhettek a gyerekek és még a fiúknak is volt kedve kipróbálni a hímzést. A gyöngyfűzés a lányokat érdekelte jobban és szívesen fel is próbálták a karkötőket és a nyakláncot. A textiles játszóházban virág formájú tűtartót lehetett készíteni. Örültünk a szép számú érdeklődésnek, a rendezvényen 110 fő vett részt. Az idősek nagyon hálásak voltak a megvendégelésért és jóízű beszélgetéseket folytattak a közösségek megtartó erejéről.

Tótkomlóson 2018. október 2-án a település időseit ünnepelték az „Idősek Világnapja” alkalmából. A Tótkomlósi Evangélikus Egyházközséggel arra invitáltuk a szépkorúakat, hogy jöjjenek, legyenek vendégeink, töltsünk együtt egy napot, örüljünk egymásnak, és forduljunk hálás szívvel a Teremtő felé, megköszönve Istennek, hogy a hétköznapi ünnepen egymás társaságával és gazdag programmal megajándékozottak lehetünk. E napon lehetőségünk volt egy rendezvény erejéig megállni, és segíteni egy kicsit, színesebbé tenni a nyugdíjas kor napjait. Ezeket a gondolatokat szem előtt tartva a nap folyamán a Szegedi Látványszínház előadása, gyermekek és időseink versszavalása és az önkéntes népdalkör énekei nyújtottak élménydús pillanatokat a résztvevőknek. A programot kézműves mesterségbemutatók színesítették, a résztvevők a nemezelés, a gyöngyfűzés és a vászonszövés mesterségével ismerkedtek meg. A délelőtti számtalan program után ebédre invitáltuk az időseket. Az alkotás közben a jókedv, a beszélgetés öröme volt az uralkodó.

A Telekgerendáson, 2018. október 28-án köszöntöttük a település szépkorú lakosságát. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Telekgerendás Község Önkormányzata és a Telekgerendási Népművészeti Kör együttműködésével megvalósuló rendezvényen a Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde gyermekei köszöntő műsorral kedveskedtek, az Idősek Klubjának énekkara adott műsort, illetve nótaénekes szórakoztatta a közönséget. Az Idősek Klubja dolgozói és vállalkozó tagjai önkéntes munkában lekváros gofrival, teával, többféle zsíros kenyérrel vendégelték meg a résztvevőket. Az érdeklődők kötetlen beszélgetést folytattak a közösségek megtartó erejéről. A népi kézműves játszóházban a jelenlévők kipróbálhatták a korongozás fortélyait – idősek, fiatalabbak egyaránt - az ördöglakatok pedig állandóan kézben voltak, a rendezvény teljes időtartama alatt próbálkozók ültek az asztal körül.  A gyöngyfűzés a rendezvényeinken mindig nagy siker, sok érdeklődőt, próbálkozót vonz. Ugyancsak a projekt keretében érkezett a Talléros Népzenei Együttes és a Belencéres Néptáncegyüttes közös műsorral. A fiatalok lelkesedése, szakmai tudásuk és a hangulat, melyet bemutatójukkal létrehoztak, igazi örömöt okozott a résztvevőknek, állva tapsolták a táncosokat, zenészeket egyaránt. A rendezvény célcsoportját az idősek alkották, de természetesen minden korosztályból szép számmal érkeztek, összesen 142 fő.

Az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével 2018.november 17-én Újkígyóson, a Petőfi Sándor Művelődési Házban valósult meg a Márton Napi Vigasságok rendezvény. A célcsoport a teljes lakosság volt, a játszóházban a kisebbeket, 14 éven aluli fiatalokat vártak elsősorban, míg a táncház a felnőtt korosztályt célozta meg. A rendezvényen 108 fő vett részt. Az esemény célja a Márton-napi népszokások segítségével közösségi alkalom megteremtése volt, amikor is az újkígyóson élők együtt tölthettek egy estét, ahol a meglévő társas kapcsolatok tovább erősödhettek, valamint újak szövődhettek. A találkozás öröme mellett a résztvevők információt kaptak a jeles naphoz köthető hagyományos értékeinkről Harangozó Imre, az Ipolyi Arnold Népfőiskola elnökének bevezető gondolataiból. A népi kézműves műhelyekben a gyermekek megismerhették a fazekasságot, bőrművességet, valamint a gyöngyfűzésben ügyeskedhettek. 19:00 órától a Ludas Együttessel megkezdődött a táncház Moldvai, Palatkai és Széki táncokkal. A tánc mellett a Márton-napi terített asztalon libazsíros kenyeret, megszentelt borokat fogyasztottak a vendégek beszélgetéseik közepette, ahol a közösségek megtartó erejéről folyt az eszmecsere.

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Sze, máj. 08, 2024
A BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET SZÉKHELYE (ezáltal számlacíme) ÉS LEVELEZÉSI CÍME...
Cs, márc. 28, 2024
Az egyesületünk által meghirdetett nyári táborok első jelentkezési határideje 2024. június 1-jén...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, febr. 08, 2024
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...