EFOP-3.3.2-16-2016-00010 Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében című projektünk - 18 hónap alatt - a Dél-alföldi régióban, Békés megyében, azon belül 4 járásban, 4 településen, az ország több szempontból is hátrányos helyzetű, fejlesztendő, ill. egy intézményi célcsoport esetében komplex programmal fejlesztendő járásában valósult meg.

7 intézménnyel kötött az egyesület együttműködési megállapodást a programok megvalósítására. Az együttműködés 5 intézmény esetében általános iskolásokra, 1 intézmény esetében óvodásokra, egy további intézmény esetében pedig (fogyatékkal élő) szakiskolásokra vonatkozott.

A projektbe bevonni tervezett 7-24 éves korú célcsoporttagok létszáma (indikátor) 240 fő volt, illetve a tevékenységekbe terveztünk bevonni 40 fő óvodás korú gyermeket is.

A megvalósítás során mindösszesen 330 fő bevonása valósult meg, közülük 34 fő óvodás, tehát az indikátorszám 296 fő.

Az előzetes felmérés és az intézmények nyilatkozata alapján a bevontak 31%-a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű volt.

A projekt előzetes célkitűzéseinek megvalósítására kiemelten ügyeltünk a közreműködő szakemberekkel, s a partnerintézményekkel együtt, ezek:

  • komplex személyiségfejlesztés
  • hagyományőrzés, hagyományápolás (autentikus értékek átadása)
  • identitástudat erősítése
  • manualitás fejlesztése
  • csoportos tevékenykedtetés, közösségfejlesztés,
  • alkotásra ösztönzés,
  • tehetséggondozás,
  • természetes anyagok alkalmazása.

Hisszük, hogy ha a fiatalok gyermekkorban megismerkednek a paraszti kultúra hagyományaival, akkor felnőttként elkötelezett művelőivé, értőivé válnak. Jelen projektünk keretében láthattuk, ahogy a gyermekek „megfertőződtek” a népi kultúra, a népi kézművesség szeretetével.

A projektben megvalósult tevékenységek, programok:

Mind a 7 intézménynél 2 féléven keresztül művészeti csoportokat indítottunk, melyek – a helyi igényekre építve - különböző népi kézműves mesterségeket, vagy annak alapjait ismertették meg a gyerekekkel. A pontos szakágat, hogy mivel, mikkel foglalkozzanak az adott csoportban előzetesen megterveztük, s ez alapján hirdettük meg azokat. A művészeti csoportok a hatékonyságvizsgálatok alapján, elérték céljukat, a gyerekek rendszeresen jártak, nem hiányoztak, örömmel alkottak, megismerték, megszerették a különböző természetes anyagokat, technikákat. Külön kiemelkedő a legtöbb helyen az erős csoportkohézió kialakulása.

Mind a 7 partnerszervezetnél kétfordulós versenyre került sor. Az egyik fordulóban, a helyi vetélkedőn főként a néprajzi ismeretekből adtak számot a gyerekek elméleti és gyakorlati (főként ügyességi) feladatokon keresztül. A feladatokat összeállítók figyelembe vették az érintettek korosztályi sajátosságait, így valóban jó hangulatú, ismeretek reprodukálására való alkalmak valósultak meg. A verseny másik fordulója tárgyalkotó volt, a művészeti csoportokban készített, beküldött alkotásokat országosan ismert, szakértő zsűri értékelte egy regionális pályázat keretében és egy reprezentatív kiállításon mutattuk be a nagyközönségnek a Békés Megyei Könyvtárban. Csoportjaink közül több is elismerésben részesült, s többek anyaga a kiállításon is szerepelhetett.

Két intézmény tanulói számára 6-6 napos bentlakásos nyári tábort valósítottunk meg. A nagybánhegyesi és a békéssámsoni gyerekek a 6 nap alatt megismerkedhettek a természetes anyagokkal, a hímzés, szövés, fazekasság, faművesség alapjaival. A táborokba esténként népi előadó-művészeket hívtunk, táncosokat, énekeseket, zenészeket. A gyerekek számára maradandó élményeket nyújtottak a táborok, elmondásuk szerint soha sem voltak még hasonlóban.

5 intézményben három alkalommal, témanapokat tartottunk, amelyben különböző népi kézművességet művelő animátorok játszóházat vezettek. A programot két alkalommal egészítette ki a partnerek igényeinek megfelelően kiválasztott műsor: előadó, mesemondó, viselet-bemutató, népi énekes, népzenei előadó, táncház stb. A harmadik témanaphoz mind az 5 intézményben, kapcsolódott egy „mesesarok” c. program, ahol a népmesékkel találkozhattak a résztvevők, továbbá egy Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítás. A témanapok a partnerintézmények igényeihez, a kialakult ünnepeikhez, vagy a hagyományteremtő alkalmakhoz kapcsolódtak (szüret, zene világnapja, mesehét, advent stb.). Kivétel nélkül nagyon emlékezetes alkalmak voltak, ahol sok boldog gyermekarc volt látható.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...