Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítések teljes listáját. A Jegyzék korábban körülbelül 900 szakképesítést tartalmazott, 2008-ra, egy korszerűbb szakképzési rendszer bevezetése után ez a szám a felére csökkent, 2020-tól pedig az OKJ megszűnt.

Az OKJ-s rendszer szerinti képzéseket 2020. december 31-ig indíthatták a felnőttképzők, s ezen OKJ szerinti képzések vizsgáinak be is kell fejeződnie 2022. év végéig, hiszen aki eddig az időpontig nem tud levizsgázni, az már nem kaphatja meg az OKJ-s bizonyítványát.

Egyesületünk 2020-ban – még utoljára – 5 OKJ-s képzést indított el a Népi kézműves szakképesítés megszerzése érdekében, ezen belül zajlott Faműves, fajátékkészítő, Fazekas, Kézi és gépi hímző, Népi bőrműves és Nemezkészítő csoport – mindösszesen 50 fő részvételével.

A képzések komplex vizsgáira 2022. november 8-9-én került sor. Az elkészült vizsgaremekekből reprezentatív kiállítást rendeztünk be, a műhelyekben pedig megkezdődhetett a 180 perces időtartamú helyszíni gyakorlati vizsga. Ezt követően kezdődött meg a szóbeli számonkérés, ahol a szakmai elméleti és a vállalkozói és marketing ismeretekről adtak számot a vizsgázók.

A két nap sok-sok izgalommal zajlott, ám így utólag – a képzések zárultával, a vizsgaeredményeket látva - elmondhatjuk, hogy nem volt ok az izgalomra, hiszen a két év intenzív felkészítése és felkészülése meghozta eredményét a vizsgázók számára, mára már elégedett, boldog OKJ-s szakmai bizonyítvány tulajdonosok mindannyian. Elismeréssel gratulálunk nekik!

S hogy hogyan tovább, ha nincs már OKJ?

Természetesen az államilag elismert szakképesítések köre adott (ÁESZ), s egyesületünk felkészült a népi kézművesség területén ezek oktatására. 15 szakágban, továbbá a Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben szerezhetnek végzettséget a hozzánk beiratkozók a jövőben is. Így azt mondhatjuk, hogy bár az elnevezés megváltozott, s vele jónéhány szabályzó is, a lényeg adott – szakképesítést nyújtó képzések továbbra is indulnak Békéscsabán a Tégla Népművészeti Alkotóházban.

P, febr. 24, 2023
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Cs, febr. 09, 2023
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Sze, jan. 11, 2023
Háromnapos szakmai tanulmányutat szervezett Erdélybe a Békés Megyei Népművészeti Egyesület még...
Sze, jan. 11, 2023
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető...
K, szept. 13, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
Cs, jún. 02, 2022
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
K, márc. 29, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
P, márc. 25, 2022
Programsorozat a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetéhez csatlakozva a...
Cs, márc. 17, 2022
!!!MEGHOSSZABBÍTOTT JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ - 2022. AUGUSZTUS 31.!!! Kedves Érdeklődő! Az...