A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a  XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Dél-alföldi zsűrizésére 2020. augusztus 3-ig várjuk a jelentkezőket.

2020.  Élő Népművészet
A Fenntartható hagyomány
XVII. Országos Népművészeti Kiállítás

Pályázati felhívás

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:

történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, lábbeli készítés, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka-  és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték.

Külön pályázati kategóriaként hirdetjük meg egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciót, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.

Olyan alkotásokat várunk, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba.

A kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.

Különös tekintettel várjuk azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgy-együtteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek, stb.), melyek több mester együtt gondolkodásával, együttműködésével jöttek létre.

Nagyméretű alkotások (épületdíszek, település bútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációit tudjuk majd kiállítani.

Pályázni lehet új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen célunk az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotások reprezentatív bemutatása.

A KÉZ – MŰ – REMEK kiállításon szerepelt alkotásokkal nem lehet pályázni!

A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően két lépcsős. Minden alkotó csak egy helyen pályázhat. (E feltétel alól csak a 2020. évi Hevesi Szőttes Pályázaton, Országos Fazekas Pályázat és Kiállításon résztvevők jelentik a kivételt.)

Régiónként előzsűri válogatja ki azokat a tárgyakat, melyek a régiós kiállításokon, illetve budapesti országos tárlaton részt vesznek.

A Dél-alföldi régióból és a Vajdaságból érkező alkotások zsűriztetését és a regionális kiállítás koordinálását a Békés Megyei Népművészeti Egyesület végzi.

A Dél-Alföldről és a Vajdaságból érkező alkotások benyújtásának ideje: 2020. szeptember 1 - 13.
A zsűrizés tervezet időpontja: 2020. szeptember 20.
A kiállítás ideje: 2020. október 9 - 30.
A kiállítás helyszíne: Békés Megyei Könyvtár, Békéscsaba
Kérjük a jelentkezéseket 2020. augusztus 3-ig visszaküldeni.  

A jelentkezési lap online kitöltése az alábbi link megnyitásával:
ONK 2020 Jelentkezési lap

Abban az esetben, ha az online űrlap kitöltésével probléma adódna, van lehetőség Word formátumban is visszaküldeni a jelentkezési lapot az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Jó munkát kívánunk az alkotáshoz!


Letöltések:

onk_2020_palyazati_felhivas.pdf

onk_2020_jelentkezesi_lap.doc

onk_2020_bmne_adatkezelesi_tajekoztato.pdf

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...