„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt…” - komplex népművészeti gyermekfoglalkoztatók megvalósítása a pandémia miatt óvodai környezetben tudott megvalósulni. Békéscsaba 4 óvodájába tudtuk megszervezni 2021. május végén és június elején a programokat, mellyel célunk a legkisebb korosztály érzékenyítése, a természetes anyagokkal való megismertetése, a népi kultúra – a népzene, a néptánc, a népmese – népszerűsítése volt.

Békéscsaba 4 városrészén működő óvodában - Jamina (Erzsébethely), Gerla, Mezőmegyer, Lencsési lakótelep – nagy szeretettel fogadtak bennünket, hiszen a vírus miatti bezártság után mind az óvodák dolgozói, mind a gyerekek nagyon vágytak már a kulturális feltöltődésre.

Mind a négy helyszínen 3 féle népi kézműves játszóházi foglalkozás valósult meg. A gyerekek különféle játékokat, ékszereket készíthettek természetes alapanyagokból, pl. nemezlabda, diócsörgő, fonalbaba, batikolt kendő, gyöngykarkötő. A legkedveltebb a mézeskalács díszítés volt. A népi játszótéren kipróbálhatták eleink játékait, mint pl. a csoszogit, a gólyalábat, a parasztcsocsót, az erőemelőt, a lengőtekét.

Természetesen a népmese sem maradhatott el a kínálatból. Az óvodások egy interaktív mesemondáson vehettek részt, ahol ők is bekapcsolódhattak a mese fonalába. Néptáncosok és népzenészek közreműködésével hangszerbemutató, és ritmikus népi játékok szórakoztatták a gyerekeket.

Az óvodákban a programokat követően rengettek pozitív visszajelzést kaptunk, melyben megfogalmazódott az az igény, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy már itt a legapróbbak megismerkedhessenek a magyar nép kultúrával, a hagyományainkkal.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...