„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt…” - komplex népművészeti gyermekfoglalkoztatók megvalósítása a pandémia miatt óvodai környezetben tudott megvalósulni. Békéscsaba 4 óvodájába tudtuk megszervezni 2021. május végén és június elején a programokat, mellyel célunk a legkisebb korosztály érzékenyítése, a természetes anyagokkal való megismertetése, a népi kultúra – a népzene, a néptánc, a népmese – népszerűsítése volt.

Békéscsaba 4 városrészén működő óvodában - Jamina (Erzsébethely), Gerla, Mezőmegyer, Lencsési lakótelep – nagy szeretettel fogadtak bennünket, hiszen a vírus miatti bezártság után mind az óvodák dolgozói, mind a gyerekek nagyon vágytak már a kulturális feltöltődésre.

Mind a négy helyszínen 3 féle népi kézműves játszóházi foglalkozás valósult meg. A gyerekek különféle játékokat, ékszereket készíthettek természetes alapanyagokból, pl. nemezlabda, diócsörgő, fonalbaba, batikolt kendő, gyöngykarkötő. A legkedveltebb a mézeskalács díszítés volt. A népi játszótéren kipróbálhatták eleink játékait, mint pl. a csoszogit, a gólyalábat, a parasztcsocsót, az erőemelőt, a lengőtekét.

Természetesen a népmese sem maradhatott el a kínálatból. Az óvodások egy interaktív mesemondáson vehettek részt, ahol ők is bekapcsolódhattak a mese fonalába. Néptáncosok és népzenészek közreműködésével hangszerbemutató, és ritmikus népi játékok szórakoztatták a gyerekeket.

Az óvodákban a programokat követően rengettek pozitív visszajelzést kaptunk, melyben megfogalmazódott az az igény, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy már itt a legapróbbak megismerkedhessenek a magyar nép kultúrával, a hagyományainkkal.

P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...
Sze, jún. 07, 2023
images/cikkek/2023/koros_volgyi_2023_reszletes_prospektus.jpg XXIII. KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM - A...
P, febr. 24, 2023
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Sze, jan. 11, 2023
Háromnapos szakmai tanulmányutat szervezett Erdélybe a Békés Megyei Népművészeti Egyesület még...
Sze, jan. 11, 2023
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető...
K, szept. 13, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...