„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt…” - komplex népművészeti gyermekfoglalkoztatók megvalósítása a pandémia miatt óvodai környezetben tudott megvalósulni. Békéscsaba 4 óvodájába tudtuk megszervezni 2021. május végén és június elején a programokat, mellyel célunk a legkisebb korosztály érzékenyítése, a természetes anyagokkal való megismertetése, a népi kultúra – a népzene, a néptánc, a népmese – népszerűsítése volt.

Békéscsaba 4 városrészén működő óvodában - Jamina (Erzsébethely), Gerla, Mezőmegyer, Lencsési lakótelep – nagy szeretettel fogadtak bennünket, hiszen a vírus miatti bezártság után mind az óvodák dolgozói, mind a gyerekek nagyon vágytak már a kulturális feltöltődésre.

Mind a négy helyszínen 3 féle népi kézműves játszóházi foglalkozás valósult meg. A gyerekek különféle játékokat, ékszereket készíthettek természetes alapanyagokból, pl. nemezlabda, diócsörgő, fonalbaba, batikolt kendő, gyöngykarkötő. A legkedveltebb a mézeskalács díszítés volt. A népi játszótéren kipróbálhatták eleink játékait, mint pl. a csoszogit, a gólyalábat, a parasztcsocsót, az erőemelőt, a lengőtekét.

Természetesen a népmese sem maradhatott el a kínálatból. Az óvodások egy interaktív mesemondáson vehettek részt, ahol ők is bekapcsolódhattak a mese fonalába. Néptáncosok és népzenészek közreműködésével hangszerbemutató, és ritmikus népi játékok szórakoztatták a gyerekeket.

Az óvodákban a programokat követően rengettek pozitív visszajelzést kaptunk, melyben megfogalmazódott az az igény, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy már itt a legapróbbak megismerkedhessenek a magyar nép kultúrával, a hagyományainkkal.

P, febr. 24, 2023
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Cs, febr. 09, 2023
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Sze, jan. 11, 2023
Háromnapos szakmai tanulmányutat szervezett Erdélybe a Békés Megyei Népművészeti Egyesület még...
Sze, jan. 11, 2023
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető...
K, szept. 13, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
Cs, jún. 02, 2022
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
K, márc. 29, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
P, márc. 25, 2022
Programsorozat a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetéhez csatlakozva a...
Cs, márc. 17, 2022
!!!MEGHOSSZABBÍTOTT JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ - 2022. AUGUSZTUS 31.!!! Kedves Érdeklődő! Az...