2021. június 20-án, Békéscsaba főterén került megrendezésre a Szent Iván Napi Vigadalom az esemény, ahol színes programkínálat várta az érdeklődőket. A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek azzal a népi szokással, amely az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódott és mindenféle varázslás fűződött hozzá. A látogatók népi kézművesek műhelyeikben ismertették meg az elfeledett mesterségek fortélyaival – rézművesség, mézeskalács díszítés, fazekasság, vászonszövés, kovács, továbbá a népi iparművészek által készített garantált minőségű értéket képviselő alkotásokat tekinthettek meg. A legkisebbek játékos formában próbálhatták ki a népi kézműves hagyomány egyszerű elemeit. Kézműves foglalkozásokat keretében a legkisebbek játékos formában próbálhatták ki a népi kézművesség egyszerű elemeit, csuhéboszorkányt, varázspálcát, rongyból varázslót készíthettek, valamint óriás-sakkal játszhattak. A népi kreatív játszótéren, kézzel hajtott körhinta, „csoszogi”, gólyaláb, kreatív és ügyességi játékok álltak a családok rendelkezésére.

A városban, városkörnyéken működő táncegyütteseket, hagyományőrző csoportok mutatták be produkciójukat, arra törekedve, hogy egy-egy műsor után a közönség is megtanulja a tájegység, az itt élő nemzetiség egy-egy sajátos néptáncát. A táncházakban szép számmal kapcsolódott be a békéscsabai lakoság, melyhez a talpalávalót élő zenei kiséret biztosította. Pihenésképpen interaktív mesemondás várta a családokat, ahol a Szent Iván napjához kapcsolódó mese szórakoztatta a látogatókat, illetve népdal éneklés és közös daltanulás színesítette a programot.

Üde színfoltja volt a rendezvénynek a „Hagyomány és modernitás” című divatbemutató, ahol a népi ihletésű modern ruhák és kiegészítők vonultak fel, ezzel is reprezentálva a népművészet mai korban betöltött létjogosultságát.

Az est csúcspontja Szent Iván napi tűzugrás volt, amikor a táncosokkal és az érdeklődő közönséggel közösen felelevenítettük az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódó szokásjátékot, a tűzugrást.

A rendezvényen több mint 20 népi kézműves és majd 200 néptáncos, népzenész, mesemondó vett részt elsősorban Békéscsabáról. A látogatók száma 500 főre tehető. A pandémia miatt korlátozások miatt a rendezvény teret kordonnal kerítettük körbe és számoltuk a belépőket. A beszélgetéseink, felmérésink alapján elsősorban családok vettek részt a rendezvényen, vagyis a különböző életkorú embereknél hasonló hatást ért el vigadalmunk. A rendezvény minden eleme – népi játszóház, mesterségbemutató, kreatív népi játszótér, tárgyalkotó népművészeti bemutató, divatbemutató, néptánc programok, táncházak, népmesemondás – egyszerre nyújtottak ismeretet, közösségi és művészeti élményt.

Meggyőződésünk, hogy tevékenységünkkel nagyban hozzájárulunk a térség népművészetének ismertebbé tételéhez, továbbá a nemzeti identitástudat erősítéséhez.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...