2021. június 20-án, Békéscsaba főterén került megrendezésre a Szent Iván Napi Vigadalom az esemény, ahol színes programkínálat várta az érdeklődőket. A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek azzal a népi szokással, amely az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódott és mindenféle varázslás fűződött hozzá. A látogatók népi kézművesek műhelyeikben ismertették meg az elfeledett mesterségek fortélyaival – rézművesség, mézeskalács díszítés, fazekasság, vászonszövés, kovács, továbbá a népi iparművészek által készített garantált minőségű értéket képviselő alkotásokat tekinthettek meg. A legkisebbek játékos formában próbálhatták ki a népi kézműves hagyomány egyszerű elemeit. Kézműves foglalkozásokat keretében a legkisebbek játékos formában próbálhatták ki a népi kézművesség egyszerű elemeit, csuhéboszorkányt, varázspálcát, rongyból varázslót készíthettek, valamint óriás-sakkal játszhattak. A népi kreatív játszótéren, kézzel hajtott körhinta, „csoszogi”, gólyaláb, kreatív és ügyességi játékok álltak a családok rendelkezésére.

A városban, városkörnyéken működő táncegyütteseket, hagyományőrző csoportok mutatták be produkciójukat, arra törekedve, hogy egy-egy műsor után a közönség is megtanulja a tájegység, az itt élő nemzetiség egy-egy sajátos néptáncát. A táncházakban szép számmal kapcsolódott be a békéscsabai lakoság, melyhez a talpalávalót élő zenei kiséret biztosította. Pihenésképpen interaktív mesemondás várta a családokat, ahol a Szent Iván napjához kapcsolódó mese szórakoztatta a látogatókat, illetve népdal éneklés és közös daltanulás színesítette a programot.

Üde színfoltja volt a rendezvénynek a „Hagyomány és modernitás” című divatbemutató, ahol a népi ihletésű modern ruhák és kiegészítők vonultak fel, ezzel is reprezentálva a népművészet mai korban betöltött létjogosultságát.

Az est csúcspontja Szent Iván napi tűzugrás volt, amikor a táncosokkal és az érdeklődő közönséggel közösen felelevenítettük az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódó szokásjátékot, a tűzugrást.

A rendezvényen több mint 20 népi kézműves és majd 200 néptáncos, népzenész, mesemondó vett részt elsősorban Békéscsabáról. A látogatók száma 500 főre tehető. A pandémia miatt korlátozások miatt a rendezvény teret kordonnal kerítettük körbe és számoltuk a belépőket. A beszélgetéseink, felmérésink alapján elsősorban családok vettek részt a rendezvényen, vagyis a különböző életkorú embereknél hasonló hatást ért el vigadalmunk. A rendezvény minden eleme – népi játszóház, mesterségbemutató, kreatív népi játszótér, tárgyalkotó népművészeti bemutató, divatbemutató, néptánc programok, táncházak, népmesemondás – egyszerre nyújtottak ismeretet, közösségi és művészeti élményt.

Meggyőződésünk, hogy tevékenységünkkel nagyban hozzájárulunk a térség népművészetének ismertebbé tételéhez, továbbá a nemzeti identitástudat erősítéséhez.

P, febr. 24, 2023
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Cs, febr. 09, 2023
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Sze, jan. 11, 2023
Háromnapos szakmai tanulmányutat szervezett Erdélybe a Békés Megyei Népművészeti Egyesület még...
Sze, jan. 11, 2023
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető...
K, szept. 13, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
Cs, jún. 02, 2022
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
K, márc. 29, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
P, márc. 25, 2022
Programsorozat a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetéhez csatlakozva a...
Cs, márc. 17, 2022
!!!MEGHOSSZABBÍTOTT JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ - 2022. AUGUSZTUS 31.!!! Kedves Érdeklődő! Az...