Támogatott projektünk megvalósítási időszakát 2019. július 1-jén kezdtük meg, ekkor kezdte meg munkáját a projektmenedzsment – projektmenedzser, pénzügyi vezető és szakmai vezető. A projektmenedzsment szükség szerinti gyakorisággal tartja összejöveteleit, e-mailben, telefonon és nem formális összejöveteleken, a konzultáció napi szintű.

Az 1. mérföldkőben elkezdődött a „Múlt a jelenben” – hagyományőrző műhelyek előkészítése, a szakértői team összeállítása. 2019 őszén megkezdtük a műhelyek célcsoportjának toborzását. Felhívást jelentettünk meg az egyesületünk honlapján és facebook oldalán, valamint a médiában – újság- és rádióhirdetésben – szólítottuk meg Békéscsaba lakosságát.

A felhívásban az alábbi műhelyek kerültek meghirdetésre:

HÍMZŐ MŰHELY – a műhelyben a résztvevők elsősorban a békéscsabai szűcshímzés innovatív feldolgozásával ismerkednek meg. Tervezett célcsoport 10 fő.

VÁSZONSZÖVŐ MŰHELY – a békéscsabai vászonszövés sajátos mintakincsének és színvilágának modern feldolgozásával foglalkoznak a résztvevők. Tervezett célcsoport 10 fő.

KÖNYVKÖTŐ ÉS RÉZMŰVES MŰHELY – két egymással szorosan összefüggő csoportban dolgoznak a résztvevők, ahol a szlovák énekeskönyv – Tranoscius – Békéscsaba egyik sajátos kézműves termékének továbbgondolásával, továbbfejlesztésével foglalkoznak. Tervezett célcsoport 5 fő könyvkötő, 5 fő rézműves.

FESTETT BÚTOR MŰHELY (Fafaragó és bútorfestő műhely) – szintén két párhuzamosan működő csoport került meghirdetése, ahol a századfordulón feledésbe merült békéscsabai festett bútorok hagyományát szeretnék újjáéleszteni. Tervezett célcsoport 5 fő fafaragó, 5 fő bútorfestő.

Békéscsabán a műhelyek fogadtatása kedvező volt, az előzetes jelentkeztetés alapján a tervezett 40 főt meghaladva 52 fő – az akció területen élő személy – jelezte a különböző műhelyekbe a részvételi szándékát. A felhívásra jelentkezőkkel egy közös fórum alkalmával találkoztunk, ahol bemutatásra került a program szakmai tartalma, a résztvevők megismerkedhettek a különböző szakterületek hátterével, és azzal az innovatív gondolatisággal, amire a projektet építeni szeretnénk. A fórum alkalmával, figyelembe véve a célcsoport speciális igényeit, egyeztetésre került sor a műhelyek időpontjainak kiválasztása céljából. A megbeszélést követően 2019 novemberétől 3 műhely kezdte meg a szakmai munkáját – a hímző, a fafaragó és a rézműves műhely -, 26 fő bevonásával, a résztvevők az 2019 év végéig 3-3 alkalommal találkoztak.  A többi kézműves szakágban – könyvkötő, vászonszövő és bútorfestő – 2020 januárjától kezdődnek meg a foglalkozások.

A szükséges anyagok beszerzése folyamatos, a műhelyek munkájához igazodóan.

A kötelező kommunikációs és nyilvánossági előírásoknak eleget téve a C típusú táblát a megvalósítási helyszínen kihelyeztük.

Az esélyegyenlőségi előírásoknak mindenben eleget teszünk.

        

Békéscsaba, 2020. január 13.

 

Pál Miklósné
elnök

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...