Támogatott projektünk megvalósítási időszakát 2019. július 1-jén kezdtük meg, ekkor kezdte meg munkáját a projektmenedzsment – projektmenedzser, pénzügyi vezető és szakmai vezető. A projektmenedzsment szükség szerinti gyakorisággal tartja összejöveteleit, e-mailben, telefonon és nem formális összejöveteleken, a konzultáció napi szintű.

Az 1. mérföldkőben elkezdődött a „Múlt a jelenben” – hagyományőrző műhelyek előkészítése, a szakértői team összeállítása. 2019 őszén megkezdtük a műhelyek célcsoportjának toborzását. Felhívást jelentettünk meg az egyesületünk honlapján és facebook oldalán, valamint a médiában – újság- és rádióhirdetésben – szólítottuk meg Békéscsaba lakosságát.

A felhívásban az alábbi műhelyek kerültek meghirdetésre:

HÍMZŐ MŰHELY – a műhelyben a résztvevők elsősorban a békéscsabai szűcshímzés innovatív feldolgozásával ismerkednek meg. Tervezett célcsoport 10 fő.

VÁSZONSZÖVŐ MŰHELY – a békéscsabai vászonszövés sajátos mintakincsének és színvilágának modern feldolgozásával foglalkoznak a résztvevők. Tervezett célcsoport 10 fő.

KÖNYVKÖTŐ ÉS RÉZMŰVES MŰHELY – két egymással szorosan összefüggő csoportban dolgoznak a résztvevők, ahol a szlovák énekeskönyv – Tranoscius – Békéscsaba egyik sajátos kézműves termékének továbbgondolásával, továbbfejlesztésével foglalkoznak. Tervezett célcsoport 5 fő könyvkötő, 5 fő rézműves.

FESTETT BÚTOR MŰHELY (Fafaragó és bútorfestő műhely) – szintén két párhuzamosan működő csoport került meghirdetése, ahol a századfordulón feledésbe merült békéscsabai festett bútorok hagyományát szeretnék újjáéleszteni. Tervezett célcsoport 5 fő fafaragó, 5 fő bútorfestő.

Békéscsabán a műhelyek fogadtatása kedvező volt, az előzetes jelentkeztetés alapján a tervezett 40 főt meghaladva 52 fő – az akció területen élő személy – jelezte a különböző műhelyekbe a részvételi szándékát. A felhívásra jelentkezőkkel egy közös fórum alkalmával találkoztunk, ahol bemutatásra került a program szakmai tartalma, a résztvevők megismerkedhettek a különböző szakterületek hátterével, és azzal az innovatív gondolatisággal, amire a projektet építeni szeretnénk. A fórum alkalmával, figyelembe véve a célcsoport speciális igényeit, egyeztetésre került sor a műhelyek időpontjainak kiválasztása céljából. A megbeszélést követően 2019 novemberétől 3 műhely kezdte meg a szakmai munkáját – a hímző, a fafaragó és a rézműves műhely -, 26 fő bevonásával, a résztvevők az 2019 év végéig 3-3 alkalommal találkoztak.  A többi kézműves szakágban – könyvkötő, vászonszövő és bútorfestő – 2020 januárjától kezdődnek meg a foglalkozások.

A szükséges anyagok beszerzése folyamatos, a műhelyek munkájához igazodóan.

A kötelező kommunikációs és nyilvánossági előírásoknak eleget téve a C típusú táblát a megvalósítási helyszínen kihelyeztük.

Az esélyegyenlőségi előírásoknak mindenben eleget teszünk.

        

Békéscsaba, 2020. január 13.

 

Pál Miklósné
elnök

 

P, febr. 24, 2023
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Cs, febr. 09, 2023
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Sze, jan. 11, 2023
Háromnapos szakmai tanulmányutat szervezett Erdélybe a Békés Megyei Népművészeti Egyesület még...
Sze, jan. 11, 2023
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető...
K, szept. 13, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
Cs, jún. 02, 2022
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
K, márc. 29, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
P, márc. 25, 2022
Programsorozat a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetéhez csatlakozva a...
Cs, márc. 17, 2022
!!!MEGHOSSZABBÍTOTT JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ - 2022. AUGUSZTUS 31.!!! Kedves Érdeklődő! Az...