EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Szakmai fórum I.

A projekt keretében tervezett 4 db fórum közül az első alkalommal a Közéleti szerepvállalás és érdekképviselet elősegítése – lehetőségek a projektben címmel szerveztünk rendezvényt 2018. február 17-én.

Az eseménynek a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola biztosított helyet. Partnerszervezeteink mindegyike több fővel is képviseltette magát az eseményen.

 

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta a rendezvényt.  A megnyitót követően előadások következtek. A szakértő és felkészült előadókat a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete biztosította.

 

Kölcseyné Balázs Mária, közösségfejlesztő a Népi kézműves közösségek helye a helyi társadalomban címmel tartott előadást, melyben bemutatta a népi kézműves közösségek történelmi fejlődését, illetve szerepét, kiemelve napjaink tendenciáit.

 

Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára részletesen bemutatta a közéleti szerepvállalás és érdekképviselet lehetőségeit a civil szektorban, s a hallgatóság igényei alapján kitért a civil szervezetek alapításának módjaira, teendőire is.

 

A szendvics-ebédet követően Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta egy civil szervezet tevékenységét, azaz a szlovák népi hagyományok ápolását Nagybánhegyesen.

 

Harangozó Imre, etnográfus, az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke előadását Kallós Zoltánra emlékezve kezdte meg, akit sajnos a közelmúltban veszítettünk el.  Majd előadásában kitért általában a népfőiskolák helyére, szerepére a társadalomban, illetve konkrétan az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola helyi közéleti szerepvállalására.

 

A fórum kerekasztal-beszélgetéssel fejeződött be, ahol a partnerek röviden beszámoltak egymásnak a projekt helyszínein folyó tevékenységekről

 

A jó hangulatú és igen hasznos tanácskozás új ismereteket és további motivációt biztosított a jelenlévők számára a projekttevékenységekhez.

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

 

P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...
Sze, jún. 07, 2023
images/cikkek/2023/koros_volgyi_2023_reszletes_prospektus.jpg XXIII. KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM - A...
P, febr. 24, 2023
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Sze, jan. 11, 2023
Háromnapos szakmai tanulmányutat szervezett Erdélybe a Békés Megyei Népművészeti Egyesület még...
Sze, jan. 11, 2023
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető...
K, szept. 13, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...