EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Hagyományőrző húsvéti rendezvény 3 településen

A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium Művészeti Szakközépiskola Általános Iskola Óvoda Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiummal együttműködésben 2018. március 24-én valósult meg az intézmény tanulói és családjaik számára szervezett Húsvéthoz kapcsolódó rendezvény. A program a „Palinta társulat” interaktív játékával kezdődött, amibe a gyerekek jó kedvvel vettek részt. Sokféle mozgásos, énekes, szerepjáték együtt alkotta az előadást. A rendezvényen közreműködtek a Békés Megyei Néptáncosok Szövetség tagjai, akik a húsvéti ünnepkörhöz tartozó szokásokkal, szokásjátékokkal kapcsolatos foglalkozást tartottak.

Ezután szabadon választhattak a gyerekek és a felnőttek a népi kézművesek kínálta programokból. Lehetett tojást írni és festeni, mézeskalácsot díszíteni, képeslapot, faliképet varrhattak, csuhéból nyuszit készíthettek és fajátékokat faraghattak a program végéig. Többen választották az időigényesebb tojásírást és festést, amit sok felnőtt is kipróbált. Ilyenkor megszűnik a korkülönbség, mindenki a legjobb tudását bevetve alkot, és akár egymástól is elleshetnek fortélyokat, nem zavar senkit, hogy gyerek, vagy felnőtt az ügyesebb, gyorsabb kezű alkotó.


Mezőkovácsházán a Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Kft-val partnerségben 2018. március 31-én első alkalommal került megrendezésre a Húsvéti Kavalkád című program, melynek célja a hagyományos húsvéti népszokások felelevenítése, megismertetése, átörökítése, és átélése. A rendezvényen gyermekek, felnőttek és családok vettek részt. A program a hagyományos locsolkodással kezdődött. Öt helyszínen várták a lányok, asszonyok a lovas kocsin érkező békési Belencéres Néptáncegyüttes férfi tagjait, akik illatos kölnivel és szódavízzel locsolták őket a jelenlevők nagy derültségére. Ezt követően a program a könyvtárban folytatódott, ahol a részt vevők kézműves foglalkozásokon vettek részt: tojást festhettek, írókázhattak, csuhé alapanyagból nyuszit készítettek, valamint hűtőmágneseket. A gyerekek és felnőttek húsvéttal kapcsolatos totót tölthettek ki, játékos húsvéti rajzokat színezhettek. A békési Belencéres Néptáncegyüttes látványos legényes táncokat mutatott be, majd a leányokat és asszonyokat is táncba hívta. A közös tánc nagy sikert aratott. A program zárásaként a gyermekek tojáskereső és húsvéti sorversenyen vettek részt. Az udvaron valódi húsvéti bárányokat és pelyhes kis kacsákat lehetett simogatni. A rendezvény sikeres volt, a résztvevők a változatos programokon jól érezték magukat. Sokan jelezték, hogy jövőre is szívesen részt vesznek a húsvéti népszokásokat felelevenítő rendezvényen.

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. Ezekre a gondolatokra építve szervezett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség 2018. március 31-én a tótkomlósi családok számára húsvétozást. A rendezvény célja a húsvéti szokások felelevenítése, újraélése volt, hogy a közösségek meg tudják élni azokat a kiemelt alkalmakat, események, amelyek az emberi kapcsolatainkat gazdagították. Cél volt, hogy a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan egyre több család, baráti társaság kerüljön megszólításra, az idősebbek kimozduljanak otthonaikból - segítségükkel újra élni a húsvét csodáját -, ezáltal megőrizni a hagyományt, gazdagítani és bővíteni településünkön élők mindennapjait. A húsvét alkalmával első részében egy közös beszélgetésen vettek részt az érdeklődők „Húsvétozás mindennapjainkban” címmel. Szpisák Attila evangélikus lelkész által vezetett beszélgetést követően a tojásfestés következett, megmutatva a fiatalabbaknak, kisebbeknek, hogy is volt régen, hogyan készítették a háziasszonyok, lányok a húsvéti tojást, mivel várták a locsolókat. A különböző népi kézműves technikákkal készült húsvéti tojás mellet megcsodálhatták és ki is próbálhatták a résztvevők a csipkeverést. A kellemes hangulatról tótkomlósi népzenészek gondoskodtak.  A délután folyamán a tótkomlósi néptáncosokkal közös tánc és éneklés várta a vendégeket. A rendezvény elmaradhat elemeként húsvéti kaláccsal, főtt kolbásszal és süteményekkel kedveskedtek a helyiek. Az együtt ünneplésnek mindenkor közösségmegtartó ereje volt, és van ma is – ezen a napon megtapasztalta ezt minden jelenlévő.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Cs, márc. 28, 2024
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, febr. 08, 2024
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...
Sze, jún. 07, 2023
images/cikkek/2023/koros_volgyi_2023_reszletes_prospektus.jpg XXIII. KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM - A...