EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Családi napok megvalósítása három településen

Nagybánhegyes

Nagybánhegyesen, 2018. április 30-án megrendezésre kerülő Családi Napra családok, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák és civil szervezetek érkeztek a meghívásunkra a jeles napra, melyen megemlékeztünk a pályázatban együttműködő partnereként jelen lévő Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület 10 éves fennállásáról is. Elmondhatjuk, hogy az egyesület hagyományőrzésben és hagyományteremtésben is fontos célokat tűz maga elé: pl.: népi kézművesség, néptánc és gasztronómiai hagyományaink őrzése. A rendezvényt a Komlós Néptánc Együttes műsora nyitotta.

A fergeteges táncok után a gyermekeket hívták maguk közé a táncosok. Alsó és felső tagozatos gyermekek is tanulták a lépéseket a táncházban és időnként az idősebbek is bekapcsolódtak. A családi nap programjában a bográcsos ételek főzőversenye, a gyermekek aszfalt-rajz versenye, a tavaszi varázs golyó vadászat kellemes szórakozás volt. A hagyományos kézműves játszóházban a program egész ideje alatt sokan szorgoskodtak, alkottak és nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is. A nagybánhegyesi közösség szempontjából fontos kiemelni, hogy a faluból elköltözött fiatalok családok hazalátogattak ezen a napon, és több generáció ünnepelt, szórakozott együtt a rendezvényen.

 

Telekgerendás

Békés Megyei Népművészeti Egyesület, együttműködve Telekgerendás Község Önkormányzatával és a Telekgerendási Népművészeti Körrel, 2018. május 20-án rendezte meg Telekgerendáson a Családi Napot. A rendezvény célcsoportjai a családok voltak, így minden korosztály képviseltette magát. A program keretében játszóházak valósultak meg, úgy, mint bőrözés, agyagozás, nemezelés. A játszóházban a fiatalabb és idősebb korosztály egyaránt talált megfelelő elfoglaltságot, a nagyobb gyermekek jellemzően egyedül, a fiatalabbak szüleikkel együtt tevékenykedtek.  A játszóházak, időtartamuk alatt, folyamatosan lefoglalták az érdeklődőket. Kora délután a Hétpróbás Táncegyüttes műsorában gyönyörködhettek az érdeklődők, majd vezetésükkel egy nagyon jó hangulatú, vidám táncházban vehettek részt óvodások, iskolások, fiatal és kevésbé fiatal felnőttek egyaránt. A települési önkormányzat jóvoltából és a helyi civil szervezetek önkéntes tevékenységének köszönhetően is számos lehetőség várta az érdeklődőket. A Telekgerendási Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat az általa előzetesen kiírt rajzpályázat eredményhirdetésre került sor. A helyi civil szervezetek és helyi vállalkozók ingyenes palacsintával és paprikás krumplival, pattogatott kukoricával, édességgel vendégelték meg a résztvevőket. A gyermekek számára meglepetésül szolgált Berta János vándorkomédiás interaktív műsora, az ugrálóvár, arcfestés, népi játszótér és lovaskocsikázás is.

 

Újkígyós

A Családi Nap az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével 2018. május 27-én került megrendezésre Újkígyóson, a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a mellette lévő parkban. A rendezvényen célja a lakosság, a helyi családok társas kapcsolatainak erősítése volt, a hagyományőrzé, a népművészet segítségével. A napközbeni programok között népi kézműves játszóházak várták az érdeklődőket. Ilyen volt az ördöglakat, agyagozás, gyöngyfűzés. A gyermekek kipróbálhattak különböző népi játékokat, közelebb hozva ezzel a múlt és jelen szabadidős tevékenységeit. A rendezvényre kilátogató családok számára a Borostyán Bábcsoport, Jimmy bohóc és a Rokodál Együttes nyújtott vidám szórakozási lehetőséget, valamint a legapróbbakat Mozi matiné várta a Cz. Kiss Rendezvényházban. A rendezvény lebonyolításához a helyi civil szervezetek önkéntes munkával járultak hozzá. Az esemény táncházzal zárult, a Ludas Együttes közreműködésével. A résztvevők moldvai, palatkai és széki táncokat tanulhattak. A program jó lehetőség volt arra, hogy megmozgassa a helyieket, társas interakciókat generáljon, amelyek a meglévő közösségi kapcsolatokat tovább erősíthetik.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Sze, máj. 08, 2024
A BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET SZÉKHELYE (ezáltal számlacíme) ÉS LEVELEZÉSI CÍME...
Cs, márc. 28, 2024
Az egyesületünk által meghirdetett nyári táborok első jelentkezési határideje 2024. június 1-jén...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, febr. 08, 2024
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...