Az Újkígyóson 2018. szeptember 29-én, az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével megvalósuló rendezvény célja a településen élők közösségi kapcsolatainak erősítése, a találkozás öröme, továbbá a lakosság, a helyi civil szervezetek, egyesületek saját értékeiknek, munkájuknak, ötleteiknek egymással történő megismertetése volt. A szervezők törekvése az volt, hogy létrehozzanak egy olyan teret – legalább egy napra – ahol a pénz, az anyagiak és az érdekek helyett az emberi, baráti kapcsolatok vezérelik az egybegyűlteket.

Az eseménynek az újkígyósi Petőfi Sándor Művelődési Ház és környéke adott otthont. A célcsoport a teljes lakosság volt, az egész napos programon 139 fő vett részt. A program 9:00 órakor vette kezdetét megnyitó beszédekkel. Ezt az újkígyósi Tengelic Énekegyüttes műsora követte, majd előadásokat hallgathattak a résztvevők a vidék életképességéről, az élet produkálta nehézségekről, megoldandó problémákról Dr. Hetesi Zsolt, egyetemi tanártól, valamint Fieszl Csaba vidékfejlesztési igazgatótól. A tartalmas gondolatok után a makói Maros Táncegyüttes műsora következett. 10:30-tól kerekasztal-beszélgetés keretein belül „Újrakezdésről, generációváltásról” címmel gondoskodtak a jó gyakorlatok bemutatásáról, együttgondolkodásról. A napot kulturális műsor zárta, az Újkígyósi Párta Banda citerás gyerekei és a Zákányszéki Unokatestvérek Tánccsoport előadásában. A rendezvény ideje alatt családi programok várták a résztvevőket: lovaglás, állatsimogatás, valamint népi kézműves játszóházak, ahol agyagozásra, gyöngyfűzésre, drótékszerek készítésére nyílt lehetősége a gyermekeknek.

 

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...