A békéscsabai evangélikus iskolába járó gyerekek izgalommal várták ezt a napot, mert tudták, hogy más várja őket, mint a megszokott hétköznapokon. A közeledő Karácsonyra készülhettek együtt 2018. november 30-án. Délután 13.00 órától különböző helyszíneken népi kézművesek kézműves foglalkozások várták a gyerekeket.  Az egész délután a csillagokról szólt. Volt mézeskalács díszítés, mellette szalmacsillagokat és harangokat fontak, valamint facsillagokat készítettek a kisiskolások.  Amit elkészítettek a gyerekek mind a karácsonyfára, vagy alá kerülhetett. Volt, aki csillogó szemekkel ajándékozta az érkező szüleinek amit elkészített ezen a délutánon.  A Palinta társulat „Karácsonyi csillag” című előadása előtt, Szente-Réth Katalin adventi gondolatait hallgathatták meg a diákok és szüleik az Evangélikus Kistemplomban. A zenés, énekes előadás mindenkit megmozgatott, és színpadra penderített, mert a diákok felváltva cserélődtek az énekekkel. Rengeteg új dal és élmény töltötte be nap végén a diákok és hozzátartozóik szívét.

Az adventi rendezvény Újkígyóson a Petőfi Sándor Művelődési Házban került megrendezésre 2018. december 1-jén, amelynek célja a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományaink éltetése, a közös együttlét megteremtése, a településen élők közösségi kapcsolatainak erősítése volt. Az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével megvalósuló rendezvény célcsoportja a teljes lakosság, azon belül különösen a 14 év alatti gyermekek. A programon 104 fő vett részt. A programok 10:00 órakor kezdődtek, elsőként az újkígyósi óvodás és néptáncos gyermekek műsorával. A versek, mondókák, énekek, zenés-táncos produkciók után 11:00 órától Berta Jimmy János bábszínháza következett, amelyben karácsonyi meséket élvezhettek a gyermekek és szüleik. Az előadás nem csak a legkisebbeknél aratott óriási sikert, a szülők és nagyszülők is nagyon jól szórakoztak. A rendezvény ideje alatt népi kézműves játszóházak is várták a résztvevőket, ahol karácsonyi asztaldíszt és kopogtatót, mézeskalácsot készíthettek, valamint a gyertyamártást is kipróbálhatták. Mindezek mellet a szervezők újkígyósi civil szervezetek együttműködésével lángost, teát, forralt bort biztosítottak a vendégeknek.

A rendezvény Adventi délután címmel került megrendezésre 2018. december 9-én Telekgerendáson, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Telekgerendás Község Önkormányzata és a Telekgerendási Népművészeti Kör együttműködésével.  Az esemény célja volt a településen élő gyermekes családok megszólítása és bevonása az adventi ünnepi várakozásba. A telekgerendási polgármester nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a résztvevőket. A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola gyermekei karácsonyi műsorral kedveskedtek, egy iskolás kisfiú karácsonyi dalokat énekelt. A Magyar Vöröskereszt Telekgerendási Alapszervezetének tagjai, önkéntes munkában, a Telekgerendási Népművészeti Kör és az érdeklődő lakosok által biztosított alapanyagok felhasználásával lekváros buktával, teával vendégelték meg a résztvevőket. Idei évben alakult a településen a helyi értéktár bizottság. A TÉB elnöke előadásban ismertette a lakosok által felvételre javasolt és a bizottság által települési értéktárba felvett helyi értékeket, melyeket helyben, kiállítás keretében is bemutatkozott. A gyermekek szórakoztatásáról bűvészműsor és játszóházak gondoskodtak A népi kézműves játszóházakban kicsik és nagyok kipróbálhatták a gyertyamártást, a mézeskalács díszítést és fa alapanyagú karácsonyfadíszeket készíthettek. Helyi pedagógusok segítségével karácsonyi gömböket díszíthettek, gyöngy karkötőt fűzhettek és gyertyatartót készíthettek a gyermekek és felnőttek. Az Adventi délután a helyi evangélikus templomban zárult. A hagyományos templomi gyertyagyújtást mellett a helyi Karaván zenekar, valamint Csonka Dóri és Balázs Csongor előadóművészek műsorát láthatták az érdeklődők.

Mezőkovácsházán 2018. december 15-én valósult meg a Karácsonyi készülődés című rendezvény a Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Kft-val partnerségben. A program célja a városban élő kisgyermekek köszöntése a karácsonyi ünnepek alkalmából, a karácsonyi szokások ismertetése, valamint a népi kismesterségek bemutatása volt. A rendezvényen 148 fő vett részt. A program Sütő Lajos önkormányzati képviselő ünnepi köszöntőjével kezdődött. Az eseményen Berta János vándor színházának interaktív előadását láthatták, hallhatták a gyermekek. A „vándorkomédiás” két népmesét dolgoztak fel és mutatott be a gyermekek legnagyobb örömére. Ezt követően a békési Belencéres Néptáncegyüttes tagjai tartottak táncbemutatót, majd táncházat. A Belencéres táncegyüttes vezetője Mahovics Tamás a résztvevőket népi játékokkal invitálta táncba. A rendezvényt színesítették még népi kézműves foglalkozások. A foglalkozásokon lehetőség nyílt arra, hogy a gyermekek elkészítsék a karácsonyi ajándékukat - karácsonyi asztaldísz, csuhé-szalma fenyődísz, gyertyadísz, mikulás és karácsonyi ablakdísz, üvegmécses - a szüleiknek, testvéreiknek, nagyszüleiknek, és a barátaiknak.  A rendezvényen a részt vevőket gyümölcsökkel, édes-, sós aprósüteménnyel, meleg teával látták vendégül.

Nagybánhegyesen 2018. december 20-án került megrendezésre a karácsonyi ünnepség, a rendezvény célcsoportja a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vonzáskörzetében élő a 60-90 éves korosztály és családjaik. Az ünnepségen 117 fő volt jelen. A karácsonyi műsorban a csanádapácai dalkör régi énekekkel pásztorjátékot mutatott be. Valamint a résztvevők népi kézműves játszóházban próbálhatták ki kézügyességüket. Különböző technikával készülő karácsonyfadíszeket és asztaldíszeket készítettek. A csuhé- és a szalmafonástól a gyöngyökkel készült díszeken át a hímzéssel készült dekorációk is nagy sikert arattak, és végül közösen díszítették fel egy karácsonyfát. Természetesen az ünnepi étkezés hagyományai is terítékre kerültek az ünnepségen.

2018. december 20-án került megrendezésre tótkomlósi karácsonyi ünnepség a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség együttműködésével, a gyülekezet tagjai és azok családjai számára. Mivel a meghívott vendégek nagy számban jelezték vissza részvételüket és a rendezvény színvonala is megkívánta, hogy az ünnepséget egy szép alkalomhoz illő helyiségbe szervezzük meg, erre a legalkalmasabbnak a tótkomlósi Általános Művelődési Központ dísztermét találtuk. Az ünnepségre programot szerveztünk, amire a klasszikus bethlehemi történet előadására kértünk fel óvodai csoportot, illetve iskoláskorú gyerekek karácsonyi versekkel köszöntötték a meghívásunkat elfogadó vendégeket. Az est főszereplője a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosai voltak, akik fergeteges műsorukkal kápráztatták el a vendégeket. Műsorukban Maros-menti, és Dél-alföldi táncokat mutattak be „Élet és tánc a Körösök mentén” címmel, melyben Békés megye nemzetiségeit átfogó, román, szerb, szlovák és magyar népi hagyományt jelenítették meg. Az előadást a „Legényes Táncosa”-val zárták. A fellépések után lehetőség nyílt kézműves foglalkozásra, melyen vendégeink karácsonyi díszek, asztali dekorációk, és fenyőfa díszek készítésére vállalkozhattak. A mézeskalács díszítés sem maradhatott ki a tevékenységekből. A foglalkozásokkal párhozamosan karácsonyi vendégvárásként terített asztal várta a meghívottakat, ahol karácsonyi ízek kavalkádjában lehetett válogatni.

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

K, júl. 02, 2024
Meghosszabbítjuk az ősszel induló, államilag elismert népi kézműves szakképesítést adó képzések -...
Sze, máj. 08, 2024
A BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET SZÉKHELYE (ezáltal számlacíme) ÉS LEVELEZÉSI CÍME...
Cs, márc. 28, 2024
Az egyesületünk által meghirdetett nyári táborok első jelentkezési határideje 2024. június 1-jén...
Cs, febr. 29, 2024
2024. március 8-10 között Békéscsabán kerül sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL...
Cs, jan. 04, 2024
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány,...
P, szept. 08, 2023
Meghosszabbítjuk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület akkreditált képzéseinek és...
Szo, júl. 15, 2023
Meghosszabbítottuk a már korábban meghirdetett XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL - 2024...
Sze, jún. 21, 2023
A Népi játék és kismesterségek oktatója képzésben résztvevők számára lehetőség van Képzési hitel...
Cs, jún. 08, 2023
Szent Iván Napi Vigadalom Békéscsaba, Szent István tér 2023. június 24. 18:00 - 22:00 óráig 18:00...