Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében projektünk 7 partnerintézménnyel folytat együttműködést, melynek keretében 2019 szeptember 1. és december 31. között 2 intézményben valósítunk meg témanapokat, ahol népi kézműves foglalkozások, illetve táncházak, kiállítások és mesemondó programok valósulnak meg a gyerekek és fiatalok számára. Októberben, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában két témanapra került sor, ahol mindkét alkalommal kb. 80 fő részvételével zajlottak a játszóházak. A gyerekek nagy örömmel alkottak, s az elkészült alkotásokat haza is vihették. Az első témanapon a Belencéres táncegyüttes tartott táncbemutatót és táncházat, a második alkalommal pedig Harangozó Imre mesemondását hallgathatták a résztvevők.

Mindegyik partnerintézményünkben kétfordulós vetélkedőt tartunk, mely egy néprajzi fordulóból és egy tárgyalkotó pályázatból áll, ez utóbbira készült alkotásokat megmérettettük - szép sikerrel - a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat keretében. Augusztusban ezen események szervezési, előkészítő tevékenységei zajlottak. Szeptemberben pedig megkezdődtek a konkrét tevékenységek: A helyi versenyek két intézményben, Békéscsabán a Lencsési Általános Iskolában és Békésen, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában zajlottak le, 20-20 fő részvételével, főként – a korosztályi sajátosságokhoz alkalmazkodva – néprajz-elméleti és játékos alkotói feladatokkal.

A tárgyalkotó fordulót a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat jelentette. A Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Hagyományok Házával és a Debreceni Művelődési Központtal meghirdetett XIII. Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra – 33 alkotóközösségtől 43 és egyéni alkotótól 538 pályamunka érkezett be, korosztályi és egyéni, illetve csoportos megoszlásban. A zsűri 141 db alkotást nem javasolt a kiállításra, 398 db alkotás képezi a regionális kiállításon megjelenített alkotások számát. 327 darab alkotás megy tovább Debrecenbe az országos zsűrizésre, ahol a régiókból megérkezett munkák között ismét várják a megmérettetést. A pályázatra beérkezett alkotások zsűrizése 2019. szeptember 21-22-én zajlott, majd szeptember 27-én került sor a Békés Megyei Könyvtárban a regionális kiállítás megnyitójára és a díjátadó ünnepségre. A kiállítás október 12-én zárt.

P, febr. 24, 2023
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
Cs, febr. 09, 2023
Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő...
Sze, jan. 11, 2023
Háromnapos szakmai tanulmányutat szervezett Erdélybe a Békés Megyei Népművészeti Egyesület még...
Sze, jan. 11, 2023
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazta a Magyarországon hivatalosan megszerezhető...
K, szept. 13, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
Cs, jún. 02, 2022
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
K, márc. 29, 2022
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző...
P, márc. 25, 2022
Programsorozat a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetéhez csatlakozva a...
Cs, márc. 17, 2022
!!!MEGHOSSZABBÍTOTT JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ - 2022. AUGUSZTUS 31.!!! Kedves Érdeklődő! Az...